Gyurkity Péter

Késnek a NASA új űrruhái

A NASA sok pénzt költött a különböző programokra, az eredmény azonban várat magára.

Miközben egyre több magáncég jelzi érdeklődését az űrkutatás iránt (és többek rutinszerűen lövik fel saját rakétáikat), a NASA számára a Mars jelenti a következő nagy lépcsőfokot, amelynek eléréséhez jelen pillanatban alapvető feltételek hiányoznak. Erre világít most rá egy részletes jelentés, amely az űrruhák fejlesztésének késlekedését rója fel az illetékeseknek.

A NASA Office of the Inspector General jelentéséből kiderül, hogy komoly problémák akadnak az új űrruhák kapcsán, hiszen itt továbbra is késlekednek a friss fejlesztések, a szakemberek és az űrhajósok tehát az évtizedekkel ezelőtt megjelent változatokra kénytelenek hagyatkozni, amely bizonyos veszélyeket rejt magában. A hatvanas évek óta szolgáló szkafandereket ugyan több új megoldással egészítették ki, itt azonban egyrészt a működő példányok alacsony száma, másrészt pedig a biztonság csökkenése is kérdéseket vet fel, különös tekintettel arra, hogy bőven túl vagyunk már a 15 évre tervezett életcikluson.


27 éves fejlesztés a jelenleg is használt űrruha

A meglévő, többek között az ISS-en is használt űrruháknál több esetben szivárgás fordult elő, egy olasz űrhajós 2013-ban például meg is fulladhatott volna a lassan vízzel megtelő ruhában, ha nem tér gyorsan vissza az űrsétából. A 18 méretes, az űrhajósok életét biztosító „hátizsák” közül már csak 11 működik, az új megoldások azonban annak ellenére nem állnak rendelkezésre, hogy a NASA már több mint 200 millió dollárt elköltött a különböző új fejlesztésekre.

Az irány egyértelmű kijelölése is hiányzik, hiszen például a Constellation program keretében kidolgozott és a Holdra szánt példányokat az Obama adminisztráció lépése miatt kellett eldobni (akkor a teljes programot törölték), és bár a szerződéses partnert továbbra is fizették, eközben párhuzamos munka indult meg az Advanced Space Suit Project, illetve az Orion Crew Survival System keretében – ez utóbbi a tervek szerint 2021 márciusára állna készen, ez azonban alig 5 hónapot adna az Orion kapszula első fellövésére való felkészülésre, amire 2021 augusztusában kerülne sor.


A csapongó, néhol egymásnak ellentmondó intézkedések miatt még mindig nincs új generáció, bár a NASA azért a komoly költségvetési érvágások ellenére is igyekszik bizonyos területen előrelépni. Tavaly a Poop Challenge keretében kérték fel a feltalálókat a biológiai szükségletek kényelmesebb elvégzését biztosító megoldások kifejlesztésére, amire jó eséllyel kisebb nyílásokon keresztül lesz majd lehetőség, ahol a ruha levétele nélkül cserélgethetjük majd a különféle eszközöket – az űrhajósok jelenleg a fellövések és a hosszabb űrséták során is pelenkát viselnek. Szükség lenne továbbá a kényelmesebb forgórészekre a bolygók felszínén való jobb mozgáshoz, a hatékonyabb porvédelemre, valamint a sugárzás elleni erősebb védelemre.

Azt persze nem tudjuk, hogy mikor áll majd készen az új generáció, de felmerül annak lehetősége is, hogy ez az ISS 2024-es visszavonulásakor még mindig nem lesz elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • oritomi #8
    lásd zsiguli.40éve változatlan :)
  • Tetsuo #7
    Azért a hitele sokat kibír, még ha fedezet nélküli is az értékmérő valutája.
  • amaylight #6
    Az USA már mindenféle Apollo-programok nélkül is simán csődbe tud menni, nem kell nekik ehhez mindenféle gigakiadás, lásd az USA fióktelepeként/félig tagállamaként működő Puerto Rico vergődését és minapi csődvédelem-kérését.
  • kvp #5
    A gond az, hogy rengeteg penzt elkoltenek evente, viszont szinte semmit sem haladtak az uj urrahak fejlesztesevel. A regiek mar evtizedek ota nincsennek gyartasban es a siklokon elvesztett es tonkrement egysegek miatt mara osszesen 11 darab maradt beloluk, amik korulbelul 8-10 evvel vannak tul a maximalis elettartalmukon. Szoval nem csak a fejlesztes nem halad, de a regi keszlet is eppen mostanaban fog elfogyni. Ha nem csinalnak valamit nagyon gyorsan, akkor kenytelenek lesznek orosz urruhakat venni. Mondjuk mar igy is joreszt az o felszerelesuket hasznaljak az amerikaiak az ISS-en, meg az oda vissza uton, mert az oroszoknak legalabb van. (ugyanis egyszeruen gyartasban tartottak a regi, elavult, de egyebkent bevalt megoldasokat)
  • Tetsuo #4
    Még egy Apollo-programot nem bírna el az US, összedőlne a költségvetés a felétől.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2017.05.03. 13:23:28
  • morguldae #3
    A NASA annyit hazudozik, meg manipulálgat, egyszerűen csak hazudják azt, hogy van nekik 200 űrruhájuk aztán minden rendben. Elhisszük.
  • SaGaIn #2
    Egyik programot állítják le a másik után és kezdenek mindent előlről... Ott is megy az állami pénzek eltapsolása eredmény nélkül. ( én a tanulmányokat nem tekintem eredménynek)
    Ideje lenne úgy hozzáállni, hogy amit elkezdtek azt fejezzék is be...
    Amíg nem emelik meg az összegeket olyan szintre mint az apolló program idején és nem kezdenek el azzal foglakozni hogy ez elkezdett programokat befejezzék mielőtt újba kezdenek addig helyben topogás lesz.
    Utoljára szerkesztette: SaGaIn, 2017.05.03. 10:20:20
  • NEXUS6 #1
    Pedig lassan itt a strand szezon.