Berta Sándor

Nagy-Britanniában jön a totális adattárolás

A szigetországi vezetők a felhasználók minden adatára kíváncsiak.

Az új megfigyelési törvény bevezetésében komoly szerepet vállalt Theresa May brit miniszterelnök, aki elindította a jogszabállyal kapcsolatos vitát. A hivatalosan Investigatory Powers Bill nevű törvényt a brit parlament alsó- és felsőháza is elfogadta, s a bírálói egyszerűen Snooper's Charterként hivatkoznak rá. A polgárjogi aktivisták és szervezetek álláspontja az, hogy a legextrémebb ellenőrzési jogszabály, amelyet valaha egy demokráciában elfogadtak. A törvény miatt az ENSZ és a Szilícium-völgy vállalatai is aggodalmukat fejezték ki.

A negatív fogadtatás nem véletlen. A Snooper's Charter mindenekelőtt lehetővé teszi a brit biztonsági hivatalok és a titkosszolgálatok számára, hogy hálózatokat, számítógépeket vagy okostelefonokat törhessenek fel. Mindezek különböző módokon történhetnek: használhatnak trójai programokat a PC-k és szerverek kikémlelésére, elfoghatják a mobiltelefonok adatforgalmát vagy célzottan gyenge pontokat kereshetnek, hogy hozzáférhessenek egy iPhone készülékhez.

A második dolog, hogy az ellenőrzések külföldön tömegesen is történhetnek. A hatóságok egy bizonyos helyen számos eszköz információit gyűjthetik össze. Míg a harmadik fontos pont, hogy a törvény legitimálja a távközlési adattárolást, s az internet- és távközlési szolgáltatókat arra kötelezi, hogy 12 hónapon át őrizzék meg az úgynevezett Internet Connection Records (ICR) adatokat. A dokumentum ugyanakkor nem határozza meg pontosan, hogy mik ezek az információk. Ez azt jelenti, hogy a telekommunikációs cégeknek minden adatot tárolniuk kell, amelyek egy bizonyos akciót egy bizonyos személyhez kötnek az interneten. Vagyis azt is, hogy ki és milyen honlapot keres fel, milyen keresőszavakat és alkalmazásokat használ, kikkel levelezik vagy chatel. S mindezt egy teljesen esztendőn át.

Azt, hogy ki férhet majd hozzá ezekhez az információkhoz, ki törheti fel a készülékeket és ki végezhet ellenőrzéseket az úgynevezett Investigatory Powers Commissioner (IPC) határozza meg. Elvileg minden esetben mind a rendőrségnek, mind más biztonsági hivataloknak magasabb szintű engedélyekre van szükségük. Ez lehet bírósági vagy külügyminisztériumi jóváhagyás. Ezekkel a biztonsági intézkedésekkel garantálják, hogy ne történhessenek visszaélések. A törvényt bírálók szerint azonban számos esetben már most sincs megfelelő kontroll.

A Politico arra hívta fel a figyelmet, hogy a brit cégek eddig problémamentesen továbbíthatták az adatokat a szigetország és Európa között. Az új távközlési adattárolás és a Brexit miatt azonban szükség lesz olyan egyezményre Nagy-Britannia és az Európai Unió között, amely szabályozza például, hogy miként tárolhatják majd a brit hatóságok az európai uniós állampolgárok információit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #8
    http://www.origo.hu/nagyvilag/20160823-75-embert-vettek-orizetbe-pedofil-kepek-birtoklasa-terjesztese-miatt.html

    ugyan, ők a tort használták, mégis lebuktak (oké hogy más téma, de technológiailag ugyanaz mint egy diktatúrában a vezér ellen beszélni)
  • Tetsuo #7
    Van más csatorna is kémkedni rendesen. Ha mindig rejtőzködni próbálsz, már attól gyanús leszel. Ha erőforrást rádobnak, a proxykat simán visszafejtik online is.
  • Cat #6
    az adatforgalmi korlát miatt esélytelen.
  • nandoxxl #5
    https://www.youtube.com/watch?v=WNFhTeYnYhM
    Ehhez hasonló anyagokat kellene letölteni átkonvertálni blu ray-re, titkosítani, és torrenten oda vissza töltögetni őket, kulcs nélkül, itt nem csak a tárolás de a titkosítás feloldása is vinné az erőforrást. Rámozdulna egy nagyobb közösség, össze fosnák magukat hogy migráncs van minden hol.
  • duke #4
    Kellenne egy program, ami folyamatossan gigabyte szamra hamis adatokat general,a felhasznalo es a szerver kozt. Lenyegeben belefullasztani az hatosagokat a rengeteg adatba. Olyan mennyisegu adatot kene generalni, hogy se tarolni, se elemezni ne tudjak.
  • Skylake #3
    Bulk adatok olyan jellegű és terjedelmű hozzáféréséről, amit ez a jogszabály kimondana, nincs szó. Ez a fő probléma, nem a weboldallátogatások tárolása IP címenként. Ez utóbbi kijátszható, hiszen pl. proxy alatt az ISP, és a szervek csak azt tudhatják, hogy meghívtam a b*szomf*szomproxy.com-ot, de hogy rajta keresztül mit nézek ,azt nem.
  • Nivea #2
    Magyarországon ugyanez van annyi külömbséggel, hogy itt öt évig örzik meg az adataidat.
  • Skylake #1
    Ja, a vén hülye k*rvája áttolta, amiről korábban volt szó. NSA megoldások a briteknél.
    Semmi baj, akkor majd az userek megismerkednek megfelelő titkosítási technológiákkal, VPN-el, proxy-val, hogy rendszernek nem tetsző dolgokat Tails alól nézzük, hogy hogyan kell saját tűzfalgépet építeni és bekonfigurálni. Kiváló technológiai képzés ez, pont erre van szükség! Általában élni mindazokkal a megoldásokkal, amelyek a különböző kőolaj és egyéb diktatúrákban szó szerint létszükségletek.

    Javasolt ezen kívül egy igazán nagy következményekkel járó tiltakozó akció, rendes, odab*szós, tartós ddos a kormányzati oldalak felé, ha elfogadják. Ma nem a fészen csevegek Mérivel az új ruciról és a hozzá passzoló körömlakkról, hanem bedurrantom a LOIC-ot, aztán pár millió másik userrel együtt megbombázzuk a parlament meg May nyanya weboldalát, hagy érezze a törődést.

    Lehet ezenkívül tüntetéseket szervezni. Szerintem érdekérvényesítés terén elég tökös brit fiatalok, az itthon látható internetadós tüntetés létszámának minimum ötszörösét képesek a City-be bemozgatni, és ettől még egy ilyen mini Teatcher is összesz*rja magát. Vagy mindjárt a GCHQ-hoz, egy kis blokád, se ki, se be. Lehetőségek számtalanok.