Berta Sándor

Egészségügyi adat­specialista-céget vett az Apple

A kaliforniai társaság által felvásárolt szolgáltató biztonságos felhőplatformot kínál egészségügyi információk tárolására.

A Fast Company tudósítása alapján az Apple tulajdonába került a Gliimpse, a hírt ugyanakkor hivatalosan nem jelentették be. Az átadás-átvétel elvileg már az idén megtörtént, azonban az Apple - a rá jellemző módon - nem közölt információkat a tranzakcióval kapcsolatban. Ez lehet az Apple első üzlete az egészségügy területén.

A 2013-ban Anil Sethi és Karthik Hariharan által megalapított Gliimpse érdekessége, hogy kizárólag az amerikai felhasználók számára kínál különböző adattárolási ajánlatokat. Az emberek a vállalat felhőplatformján keresztül egészségügyi és orvosi adatokat gyűjthetnek és dolgozhatnak fel, majd azokba igény esetén betekintést engedhetnek például orvosoknak. A rendszer elsősorban a cukor- és a rákbetegekre összpontosít. A Gliimpse alapfinanszírozását Anil Sethi alapító biztosította, a férfi az 1980-as években - műszaki területen - az Apple számára dolgozott, ezután 2000-ben tőzsdére vitte a saját vállalkozását (Sequoia Software) és azóta számos egészségügyi területen működő társaságot hozott létre.

Sethi a LinkedIn-profiljában azt írta, hogy a Gliimpse azért jött létre, mert hiányzott neki egy ilyen ajánlat. A lánytestvére ugyanis mellrákban szenved és amikor segíteni próbált neki, akkor döbbent rá, hogy jelenleg mennyire nehéz összegyűjteni és kezelni az egészségügyi adatokat. Hiányzik egy olyan központi digitális betegakta-rendszer, amelyet minden orvos használni tudna, és nincs egységes adatformátum sem. A Gliimpse küldetése éppen ezért az, hogy segítsen összegyűjteni a különböző forrásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)