Berta Sándor

Ismeretlenek oldalakat töröltetnek a Google keresési indexéből

Eddig több tucat honlapot távolíttattak el ilyen módon a rendszerből.

A Google lehetővé teszi, hogy bárki egy kereset benyújtása és egy automatikus vizsgálat után kérje egy adott portál, illetve annak hivatkozásának a törlését a keresési indexéből. Nos, ezzel éltek vissza csalók, akik gyakorlatilag a nekik nem szimpatikus oldalakat, illetve azok linkjeit tüntették el ilyen módon a világhálóról.

Eddig a törlésekre általában azért került sor, mert egy adott platform illegális zenei vagy filmmásolatokat tett hozzáférhetővé. Eugene Volokh ügyvéd ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a rendszer lehetőségeit ismeretlen személyek kihasználják. Ehhez csupán elegendő volt egy keresetet benyújtaniuk egy bizonyos honlap ellen, majd elfogadtatni az üzemeltetővel, hogy egyetért a dokumentummal. A gond csak az volt, hogy az alperesek nem is léteztek.

Azzal viszont, hogy állítólag elfogadták a beadványban szereplő dolgokat, nem volt szükség perre. A bíróságok viszont általában nem néztek utána az ügynek, hanem kiadtak egy határozatot, amelyben az alperes személyt kötelezték a tevékenysége leállítására. Az erről szóló határozatot ezután elég volt elküldeni a Google illetékeseinek, akik kivették a keresési indexből az érintett portált.

Eddig 25 ilyen eset vált ismertté, ezeket a platformokat az idén távolították el a webes óriás keresési indexéből. Az elkövetőkre egyetlen ügyben sem derült fény, ezért nyomozni sem lehetett ellenük. Az elkövetők a szolgáltatást ugyanakkor nem ingyen kínálták, az akár havi 6000 dollárba is kerülhetett. Az egyik vállalat például azért élt a lehetőséggel, mert az egyik oldalon valaki negatív dolgokat írt róla, ezért cserébe az egész honlapot töröltette a Google keresési indexéből.

Bár a 25 eset nem tűnik soknak, főleg, hogy a webes óriáscég naponta több tizezer esetben töröl linkeket, de Eugene Volokh szerint aggodalomra okot adó jelenségről van szó, már csak azért is, mert elvileg a módszer bármely honlap esetében használható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #5
    Az antiszemitizmus elleni harc indokol minden antidemokratikus lépést...
  • fonak #4
    Huxley pontosabb jóslatot adott szerintem.
  • 1a09d4c8 #3
    TokraFan: Na, most már az sg.hu is törölve lesz :-)
  • bunny #2
    Szerintem Orvell nem is tudta, hogy pontosabb jóslatot adott a jövőről, mint Nostradamus :/
  • TokraFan #1
    Gondolom hamarosan orbanisztánban is élnek a trükkel...még jól jöhet a média tisztogatáshoz