Berta Sándor

A Google meg fog érteni bennünket

A webes óriás hosszú távon gondolkodik és fejleszt, szeretné egyszer majd megérteni a felhasználókat.

Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója Indiában, Csennaiban született és egy kis lakásban nőtt fel. Eleinte egy mopeddel közlekedett, és 12 éves volt, amikor a családja megvásárolta az első telefonjukat. A konszernnél tavaly augusztus óta tölti be az első pozíciót. Bár idén februárban egy körülbelül 200 millió dollár értékű részvénycsomag tulajdonosává vált és ezzel egyetlen pillanat alatt a legjobban fizetett amerikai cégvezetővé lépett elő, nem hazudtolta meg magát és még mindig egyszerűen viselkedik. A társaság vezetője egy hosszú interjúban fejtette ki véleményét az EU cége elleni eljárásáról, a Brexitről és a mesterséges intelligencia szerepéről.

"Globálisan működő vállalatként a nemzetközi jog ütközőzónájában vagyunk, ahol a legfontosabb kérdés az adók globális újraelosztása. Összességében az átlagos OECD-adóráta alapján fizetjük a közterheinket. A jelenleg hatályos adójog struktúrája alapján a legtöbb társaság az adója legnagyobb részét a hazájában fizeti meg. Csak akkor lehet ezen a területen jobb eredményeket elérni, ha a politikusok képesek lesznek továbbfejleszteni a globális adórendszert. Amennyiben ilyen törvények fognak születni, akkor természetesen betartjuk majd azokat. Már most is nagyon erősen jelen vagyunk Európában. Az itt foglalkoztatott Google-fejlesztők száma az elmúlt 2-3 évben rendkívüli mértékben megnőtt. Jelenleg már több mint 14 000 embert alkalmazunk a kontinensen, ez is többlet adóbevételeket eredményez az érintett országokban." - jelentette ki a menedzser.

Az is kiderült, hogy nem örül Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépésének. "Természetesen elfogadjuk a brit demokratikus folyamatok eredményét és továbbra is mind a két piacon jelen leszünk, vagyis Nagy-Britanniában és az Európai Unióban egyaránt. Vállalatként nagy érték a szemünkben Európa, amely egy egységes digitális piac. Egy globális társaságnak mindig kihívást jelent, ha minden országban más törvényekhez és szabályozásokhoz kell alkalmazkodnia, de a nagy piaci szereplők jobban tudják kezelni az eltérő törvényeket és szabályozásokat, mint a kisebbek. Lehetőségünk van arra, hogy több munkatárs foglalkozzon ezekkel a kérdésekkel. A kisebb vállalkozások, amelyek gyakran az innováció motorjai, ezt viszont nem engedhetik meg maguknak. Az ő számukra tehát a Brexit hatásai fájdalmasabbak lesznek."

Sundar Pichai ezután kitért az Európai Bizottsággal folytatott legújabb konfliktusra az Android kapcsán. Mint elmondta, a szoftver a valaha létrehozott legnyitottabb operációs rendszerek közé tartozik. Az Android alapjain számos új cég és innováció jött létre. Más fejlesztők termékeit is előre feltelepítik a gyártók a különböző eszközökre és sok olyan alkalmazás van, amelyek nem a Google fejlesztőműhelyeiből származnak. A cég kifejlesztette az Androidot és odaajándékozta a gyártóknak; ezután miért ne lehetne néhány szolgáltatásuk előre feltelepítve? (Valószínűleg a Microsoft is használta ezt az érvet a Windowsra előre telepített Explorer böngésző kapcsán, mégis kötelezővé tették számára egy a versenytársakat megjelenítő ablak alkalmazását.) Vannak ugyanakkor olyan programok is, amelyeket nem telepítenek fel előre, ilyen például a Google Shopping. Amikor a felhasználók használni kezdik az új androidos telefonjukat, akkor elvárják, hogy az néhány alapszolgáltatással működjön, ők csak ennek tesznek eleget.


A menedzser kiemelte, hogy nagy erőforrásokkal rendelkező nagy konszernként előnyük, hogy hosszú távon gondolkodhatnak. Erre jó példák az általuk kifejlesztett processzorok, amelyek a gépi tanulásban hasznosak. Az ezzel kapcsolatos fejlesztőmunka három esztendővel ezelőtt kezdődött el. De említhetők azok a szolgáltatásaik is, amelyeket üzleti modellek nélkül alkottak meg. Az egyik ilyen a Google Fotók. Ennek ellenére tisztában vannak azzal, hogy minden egyes évben újra meg kell dolgozniuk a sikerért. Gyakran kis csapatokban, fegyelmezetten és gyorsan dolgoznak, éppúgy, ahogy a startupok is. A legtöbb nagy konszern azon bukik el, hogy azt gondolják: azért mennek jól a dolgaik, mert nagyok.

"Jelenleg nagyon komoly mértékben fektetünk be a mesterséges intelligenciába. Azért tesszük ezt, mert félünk attól, hogy a startupok megelőzhetnek minket. Ugyan egy nagy és sikeres vállalkozás vagyunk, de tudjuk, hogy a technológiát mindig azok a startupok vitték előre, amelyek gyorsan cselekedtek és másként csináltak bizonyos dolgokat." A Google vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy figyelnek arra, hogy az öntanuló rendszereket felelősségteljes módon fejlesszék ki. A mesterséges intelligencia önmagában még nincs azon a szinten, hogy veszélyes helyzetek alakulhassanak ki, az viszont tény, hogy a technológia egyre jobban terjed. Az Amerikai Egyesült Államokban például már öt keresésből egy szóban hangzik el, s ez az arány a jövőben csak még magasabb lesz.

"A robotok és a munkahelyek kapcsán elég csak megnézni a történelmet. A technológiában mindig nagy változtatási potenciál volt és végül mindig jobbá tette az emberek életét. S ez az, amire én a gépi tanulással és a mesterséges intelligenciával kapcsolatban először gondolok. Ezek a fejlődési folyamatok oda vezethetnek, hogy például a betegségeket jobban tudjuk majd diagnosztizálni. A gépi tanulást már sok éve használjuk, például arra, hogy a Gmail spamszűrőjét jobbá tegyük. De a hatalmas fejlődés miatt, amelyek az elmúlt 3-4 esztendőben a mesterséges intelligencia területén megvalósult, fordulóponthoz érkeztünk. Az internetes keresőtől egy olyan asszisztens felé haladunk, amely a felhasználóknak minden tekintetben segíteni tud. Az emberek úgy beszélhetnek majd a Google rendszereivel, mint egy személlyel és az meg fogja érteni őket." - ecsetelte a Google vezérigazgatója.


"Ha már a munkahelyek és a mesterséges intelligencia szóba kerültek: biztos vagyok abban, hogy ez a fejlődési folyamat hosszadalmas lesz. Sok dolog úgy fog megváltozni, hogy lehetővé teszi majd azt, hogy a felhasználók alkalmazkodjanak az új világhoz. Ezt már mindannyian megéltük. A technikai fejlődésnek köszönhetően olyan új foglalkozások jöttek létre, amelyeket korábban senki sem tudott volna elképzelni. A társadalomnak azzal kellene foglalkoznia, hogy az embereket segítse abban, hogy boldogabban élhessenek. Hiszem, hogy a technológia és a mesterséges intelligencia segíthet ebben, éppúgy, mint korábban a könyvnyomtatás vagy a számítógép feltalálása is" - fejtette ki Sundar Pichai.

Jelenleg egy olyan asszisztenst fejlesztenek, amely a jövőben folyamatos kapcsolatot tesz majd lehetővé a felhasználókkal és eközben nem csupán információkat fog keresni az interneten, hanem különböző akciókat is végrehajt majd. Szavai szerint a napjainkban ismert online keresés és az új asszisztens egymás mellett fognak létezni. Az emberek kérdéseket tesznek majd fel a Google rendszereinek, de a cég előrelátó módon bizonyos dolgokat magától is el fog végezni a felhasználók számára, úgy, hogy ezekkel kapcsolatban előzetesen semmit sem kell majd kérdezniük. Mindez persze csak úgy valósulhat meg, ha az emberek az ehhez szükséges adatokat átadják a társaságnak. A Google folyamatosan azon dolgozik, hogy a felhasználók maguk határozhassák meg, hogy miként engedélyezik az adataik feldolgozását. Lehetőleg minél több lehetőséget akarnak biztosítani az adatvédelmi beállítások optimalizálására. Igaz, ez oda vezethet, hogy a szoftverek és a szolgáltatások lassabbak lesznek, de ebben is segíthet a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • yamato41 #10
  Ketteske! Keresnek!
 • Palinko #9
  a nőket is?
 • RoboKutya78 #8
  Ez egy akkora baromság.
  Még autót se tud vezetni biztonságosan akkor mért értene meg minket?
 • dzsagon #7
  jeff goldblum öccse
 • MerlinW #6
  Ez egy 99%-ban totál értelmetlen lista. Ha még az UDP-t tiltanád ezeknél csak-csak megérteném, de ennek így nem sok értelme van, max magadat zárod ki a google alkalmazásokból.
 • dyra #5
  Nagy szavak miközben "agymosásból" (reklámokból) éltek. És közben amúgy kiszorítotok mindenkit a piacról. És természetesen adófizetésben sem jeleskedtek. Ezen is gondolkodj el Sundar Pichai ha befejezted az ömlengést.
 • Skylake #4
  Így van, körülbelül ennyi. Amit ide feltettem, az kb. az a kezdő kollekció, átlagusernek, ami segítségével a Google követési szolgáltatásait is döntősen ajtón kívülre lehet tolni. Ízesítés, avagy használat ízlés szerint: a sorok kikommentelésével. Hagy döntsem már el én, hogy meddig engedem a felhasználó adataim általa (is) történő gyűjtését, és ezzel a rohadt üzleti modelljük érvényesítését. De szerintem ez nem = utp kábel kihúzásával. Egyébként nekem tök mindegy, hogy ki hogyan szopja a nagy G un. szolgáltatásait, meg mennyire szopja be, hogy amit ők nyújtanak, az tisztán szeretetszolgálat. Mint ahogy a szellemi jogokba történő oda*szarása, mint mindenféle könyv beszkennelése, és publikálása, meg az a rohadt Streetview, mintha bármiféle engedélyt is kértek volna az adott ingatlan tulajdonosától, hogy abba a rühes Maps rendszerükbe feltegyék a fotóját!
 • NEOreg3 #3
  végre valaki meg fog érteni engem :*-)
 • passatgt #2
  Több mint 15.000 domainje van a googlenak, szóval kcisit bővítened kéne a listát. Inkább húzd ki az utp kábelt, az a biztos.
 • Skylake #1
  Lehet próbálkozni:

  #URL shortening & Non-localized URLs
  0.0.0.0 admob.com # AdMob
  0.0.0.0 adsense.com # AdSense
  0.0.0.0 adwords.com # AdWords
  0.0.0.0 android.com # Android
  0.0.0.0 blogger.com # Blogger
  0.0.0.0 blogspot.com # Blogger
  0.0.0.0 chromium.org # Chromium
  0.0.0.0 chrome.com # Google Chrome
  0.0.0.0 chromebook.com # Chromebook
  0.0.0.0 cobrasearch.com # Google
  0.0.0.0 com.google # elgooG
  0.0.0.0 feedburner.com # FeedBurner
  0.0.0.0 doubleclick.com # DoubleClick
  0.0.0.0 igoogle.com # iGoogle
  0.0.0.0 foofle.com # Google
  0.0.0.0 froogle.com # Froogle
  0.0.0.0 googleanalytics.com # Google Analytics
  0.0.0.0 google-analytics.com # Google Analytics
  0.0.0.0 googletagmanager.com # Google Analytics
  0.0.0.0 googlecode.com # Google Code
  0.0.0.0 googlesource.com # Google Developer Source
  0.0.0.0 googledrive.com # Google Drive
  0.0.0.0 googlearth.com # Google Earth
  0.0.0.0 googleearth.com # Google Earth
  0.0.0.0 googlemaps.com # Google Maps
  0.0.0.0 googlepagecreator.com # Google Page Creator
  0.0.0.0 googlescholar.com # Google Scholar
  0.0.0.0 gmail.com # Gmail
  0.0.0.0 googlemail.com # Gmail
  0.0.0.0 keyhole.com # Keyhole
  0.0.0.0 madewithcode.com # Made with Code
  0.0.0.0 panoramio.com # Panoramio
  0.0.0.0 picasa.com # Picasa
  0.0.0.0 sketchup.com # SketchUp
  0.0.0.0 urchin.com # Google Analytics
  0.0.0.0 waze.com # Waze
  0.0.0.0 youtube.com # YouTube
  0.0.0.0 youtu.be # YouTube
  0.0.0.0 yt.be # YouTube
  0.0.0.0 ytimg.com # YouTube
  0.0.0.0 youtubeeducation.com # YouTube
  0.0.0.0 youtube-nocookie.com # YouTube
  0.0.0.0 like.com # Google
  0.0.0.0 google.org # Google.org
  0.0.0.0 google.net # Google
  0.0.0.0 466453.com # Google
  0.0.0.0 gooogle.com # Google
  0.0.0.0 gogle.com # Google
  0.0.0.0 ggoogle.com # Google
  0.0.0.0 gogole.com # Google
  0.0.0.0 goolge.com # Google
  0.0.0.0 googel.com # Google
  0.0.0.0 duck.com # Google
  0.0.0.0 googlee.com # Google
  0.0.0.0 googil.com # Google
  0.0.0.0 googlr.com # Google
  0.0.0.0 googl.com # Google
  0.0.0.0 gmodules.com # Google
  0.0.0.0 googleadservices.com # Google
  0.0.0.0 googleapps.com # Google Apps for Work
  0.0.0.0 googleapis.com # Google
  0.0.0.0 goo.gl # Google URL Shortener
  0.0.0.0 googlebot.com # Google
  0.0.0.0 googlecommerce.com # Google
  0.0.0.0 googlesyndication.com # Google
  0.0.0.0 g.co # Google
  0.0.0.0 whatbrowser.org # What Browser?
  0.0.0.0 localhost.com # Google
  0.0.0.0 withgoogle.com # Google
  0.0.0.0 1e100.net # Google Cookies
  0.0.0.0 ggpht.com # Google Photo
  0.0.0.0 googleusercontent.com # Google User Content
  0.0.0.0 youtubegaming.com # YouTube
  0.0.0.0 firehunt.com # Google
  0.0.0.0 domains.google # Google Domains