Berta Sándor

Élesedik a vita az óriáscégek ellenőrzéséről

A német igazságügyi miniszter még szigorúbb szabályokat hozna a Google és a többi IT-cég ellen.

Heiko Maas azt szeretné elérni, hogy szabályozni lehessen a nagy IT-vállalatok hatalmát. Az elképzelést azonban még a gazdasági élet szereplői és a koalíciós partnerei jelentős része sem támogatja. A politikus elsősorban a Google piaci hatalmát támadta és úgy vélte, hogy ez egy olyan dolog, amivel mindenképpen foglalkozni kell. Ugyan az Európai Unió jelenleg is vizsgálja az amerikai társaság üzleti magatartását, de Maas kétségbe vonta, hogy a Google ellen a jelenleg hatályos szabályok alkalmazásával fel lehetne lépni és a piaci hatalmát vissza lehetne szorítani.

Angelika Niebler, az Európai Parlament CSU-csoportjának elnöke kijelentette, hogy nem kell szigorítani az európai versenyjogon. A jelenleg is zajló európai uniós eljárások megmutatták, hogy vannak eszközök, amelyekkel fel lehet lépni a piaci hatalommal való visszaélések ellen. Önmagában azonban egy ilyen pozíció nem támadható, hiszen verseny van. A kartellügyi szakembereknek csak a visszaélések esetén kell és szabad beavatkozniuk. Niebler végül azzal a javaslattal állt elő, hogy az Európai Versenyhivatalnak a jövőben talán az Európai Bizottság szervezetén kívül kellene működnie.

Hasonlóképpen nyilatkozott Joachim Pfeiffer, a CDU német parlamenti frakciójának gazdaságpolitikai szóvivője is. Ő kiemelte, hogy az Európai Unió már vizsgálja a a versenyjog alapján a Google piaci pozícióját, ezért nem érti, hogy miért kellene a 28 tagállamnak is ugyanezt tennie. Az európaiak csak közösen tudnak érvényt szerezni az érdekeiknek a globális piacon, ezért az európai közös fellépést kellene erősíteni. Az egyes nemzetek külön próbálkozásai aláássák az összeurópai erőfeszítéseket. Volker Wissing Rajna-vidék-Pfalz tartomány gazdasági minisztere hozzátette, hogy a német kormány nem alkalmazhat kettős mércét. Miközben ugyanis elnézi, sőt, támogatja például az élelmiszer-kereskedelemben a monopóliumokat, az internetes óriáscégek esetében fellép a jelenséggel szemben.

Bernhard Rohleder, a BITKOM szakmai szervezet vezetője szintén nem támogatta Maas elképzeléseit. Az ugyan a szakember szerint észszerű, hogy a versenyjogot a megváltozott piaci körülményekhez és a digitális gazdaság különlegességeihez igazítsák, de nem szabad csak egyes ágazatokat és azok működését szabályozni. Az előírásoknak mindenkire egyaránt vonatkozniuk kell. Oliver Süme, az eco internetes szövetség első embere mindezt azzal egészítette ki, hogy bőven elegendőek a jelenlegi versenyjogi eszközök arra, hogy fel lehessen lépni a visszaélések ellen, ezért kérdéses, hogy mennyire van szükség további intézkedésekre. A kérdés sokkal inkább az, hogy vannak-e veszélyes piaci koncentrációk és fel kell-e lépni egyes vállalatok piaci pozíciója ellen. Ehhez azonban a német kormánynak először meg kellene várnia az Európai Bizottság vizsgálatának eredményét.

A vita azután erősödött fel, hogy a német Zöldek azt javasolták, hogy fel kellene darabolni a Google-t és a többi társaságot. A párt azt szeretné, ha - nem csupán nemzeti, hanem európai uniós szinten is - lenne egy olyan törvényes lehetőség, amely biztosítaná az ilyen nagy társaságok feldarabolásának a lehetőségét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AcsMarci #2
    Legyenek példamutatóak, és kezdjék a feldarabolást a nagy német cégekkel. Aztán megláthatjuk, hogy a monopolhelyzetben lévő honfitársaik mennyire örülnek majd.
  • TokraFan #1
    Igen, hát a migránsok értelmetlen eltartása helyett, esetleg meg kéne próbálni olyan EU-s vállalatokat építeni, mint a Google! A benyújtott javaslat "szomszéd tehene" mentalitás, húzzuk vissza a másikat, ha saját erőből nem vagyunk elég jók ahhoz, hogy versenyezzünk vele. Parádés!
    Az fel sem merül, hogy komoly versenytársakat "építsenek", vagy olyan mértékben támogassák az ígéretes StartUp-okat, mint Amerikában. Inkább tiltsunk, gátoljunk, daraboljunk, romboljunk...Begyöpösödött hülyék.