Berta Sándor

Dél-Koreában is vizsgálat indult a Google ellen

Az ázsiai állam formális eljárást kezdeményezett az amerikai webes konszernnel szemben.

A Dél-koreai Kereskedelmi Bizottság (KFTC) arra kíváncsi, hogy a Google megsértette-e a nemzeti versenyjogot, ugyanakkor a testület nem közölt konkrét vádakat vagy gyanút. A Reuters azt írta, hogy Szöulban, az amerikai óriáscég központjában már házkutatást is tartottak. A bizonyítékok összegyűjtése már júliusban megtörtént.

Dél-Koreában ez már nem az első hasonló vizsgálat a Google ellen. Korábban az ok a társaság piaci pozíciója volt és az, hogy visszaéléseket követhetett el. A legutóbbi vizsgálat 2013-ban zárult le, a vállalatot minden vádpont alól felmentették. A testület akkor arra az álláspontra jutott, hogy a Google üzleti gyakorlata - például az Androidot futtató eszközökre előre feltelepített kereső - csak "rendkívül kis mértékű" hatással vannak a dél-koreai keresési és mobilpiacra. A KFTC arra hivatkozott, hogy a Google piaci részesedése 2013-ban csak 11,7 százalék volt, ráadásul ez az arány előtte két éven át csökkent. Mindez pedig eléggé valószínűtlenné tette, hogy a konszern a piaci versennyel ellentétes praktikákat folytathatott volna. A testület külön felhívta a figyelmet arra, hogy bár a Google piaci részesedése az európai mobilkeresés területén több mint 90 százalék, de a dél-koreai helyzet ettől teljesen különbözik.

A Google egyelőre nem kommentálta a mostani eljárást. Néhány nappal ezelőtt az óriáscégre az orosz Szövetségi Monopóliumellenes Szolgálat (FASz) 438 millió rubeles (mintegy 6,75 millió dolláros) bírságot szabott ki a monopóliumellenes törvények megsértése miatt. A hatóság a Yandex orosz online szolgáltató panasza alapján tavaly szeptemberben állapította meg a törvénysértést. Azt kifogásolták, hogy a Google tulajdonú Android platformon a Google Play online áruház működéséhez Google-alkalmazásokat kell használni, méghozzá kiemelten. Emellett a platformon a Google kereső alapértelmezett, a konkurens szolgáltatók hozzáférése pedig korlátozott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!