Gyurkity Péter

Új operációs rendszeren dolgozik a Google

Ez pedig nem az eddig látott szoftverekre épülne, egy teljesen új projektről van szó.

A napokban bukkant fel a hír, miszerint a Google egy vadonatúj operációs rendszeren dolgozik, amelynek pontos célja egyelőre ismeretlen. A cég egyik munkatársa elárult ugyan néhány részletet a projektről, azonban így is sok kérdés maradt megválaszolatlanul.

Egy IRC-beszélgetés közben derült ki, hogy a GitHub portálon elérhető kód valóban egy új operációs rendszert takar, ennek fejlesztése pedig jelenleg is zajlik, bár a jelek szerint még egy korai fázisban járnak. Egyelőre annyit tudunk, hogy a szoftver a Fuchsia névre hallgat, ez pedig a rövid magyarázat szerint a rózsaszín és a lila keverékéből állna össze, bármit is takarjon ez a két szín. A Google munkatársa a beszélgetés közben elárulta, hogy mindenképpen nyílt alapokra szerették volna helyezni a platformot, ezért is elérhető a kód az említett oldalon, bár a teljes dokumentáció csak később készül majd el.

Természetesen máris megindult a találgatás arról, hogy a Google melyik területen vetné be az új fejlesztést. Egyesek szerint nem az Android leváltásáról van szó (az új szoftver nem erre, és nem is a Linux kernelre épül), itt valószínűleg a „dolgok internete” lehet a célkeresztben, tehát az elterjedőben lévő, és egyre inkább egy új, különálló területet képező IoT-eszközök meghódítását tervezik, valahogy úgy, ahogy azt az Androiddal az okostelefonok esetében már sikerült elérniük. Felmerült azt is, hogy a Fuchsia a Chrome OS és az Android egyesítését valósítaná meg, a Google azonban egyelőre adós a hivatalos bejelentéssel.

Az is előfordulhat, hogy a szoftver végül nem is jelenik meg, vagyis csupán egy házon belüli kísérlet marad – a fejleményekről természetesen mi is beszámolunk majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    A forraskod alapjan mikrokernelnek tunik, de az hogy nincs hozza semmilyen meghajtoprogram arra utal hogy meg semmilyen fizikai hardveren nem fut.

    Viszont ez meg nem teljes os, csak kernel, azaz lehet az android es a tobbi google linux verzio ala szant alternativ kernel is. A celhardver majd akkor kiderul amikor az elso driverek elkeszultek, mig a celplatform az elso felhasznaloi szintu api-k megjelenesevel valik tisztabba.

    ps: a legtobb hobbi OS a fenti ket lepes elott megall, ami megeshet itt is ha csak egy alkalmazott hobbi fejlesztese
  • duke #1
    Remelhetoleg a win10-et akarjak levaltani.