Hunter

Sikerrel tesztelik az elektromos retinát

Két vak férfinek sikerült részlegesen visszaállítani a látását egy szemimplantátum beültetésével. A két alany így már képes a fény észlelésére és néhány alakot is ki tud venni a retina mögé behelyezett eszközzel.

A klinikai kísérletet az Oxfordi Szemkórházban és a londoni King's College Kórházban végezték el Robert MacLaren professzor és Tim Jackson vezetésével. A két páciens retinitis pigmentosa következtében vesztette el látását, ami a retina pálcikáinak fokozatos romlása miatt gyengülő látással jár, először farkasvakságot okoz, amit a látótér beszűkülése kísér, majd a látás teljes elvesztését okozza.

Az implantátum egy vékony, 3 négyzetmilliméteres chip, amit 1500 fényérzékeny pixellel láttak el, célja, hogy átvegye a retina pálcikáinak a szerepét. A beültetés sebészeti úton, a retina mögé történik, ahonnan egy hajszálvékony vezeték fut egészen a fül mögött, a bőr alatt elhelyezett vezérlőegységig. Amikor a fény belép a szembe és eléri a chipet elkezdi stimulálni a pixeleket, elektromos jeleket küldve a látóideghez, onnan pedig az agyba. A chip érzékenysége egy külső energiaegységgel állítható, ami egy, a fejbőrön elhelyezett mágneses korongon keresztül kapcsolódik a chiphez.

"Közelről képes vagyok kivenni egy görbe vagy egy egyenes vonalat, a távoli dolgokkal azonban már akadnak nehézségek. Még nagyon az elején járok a chiptől az agyamhoz irányuló jelek értelmezésének elsajátításában" - nyilatkozott Chris James, az egyik implantátumot kapott páciens, aki nagy autósport rajongó és szeretné elérni, hogy felismerje a pályán köröző autók körvonalait.

"Először sikerült tejesen vak betegeknél látást elérnünk. A korábbi őssejteket és egyéb kezeléseket magukba foglaló látás visszaállító tanulmányokban a betegeknek mindig volt némi megmaradt látásuk. Itt a páciensek egyáltalán nem észlelték a fényt, az implantátum azonban több mint egy évtized elteltével újra aktiválta retinájukat" - mondta MacLaren professzor.

A chip által az agyba közvetített kép inkább csak fényvillanásokat jelent, sem mint hagyományos látást, és az is fekete-fehérben történik, a technika azonban egy nem várt eredményt is hozott a másik brit páciensnél, aki azt állítja, hogy 25 év után újra színesben álmodik. Robin Millar emellett képes a lakásának ablakain beszűrődő fény észlelésére. MacLaren professzor szerint bár az eredmények nem tűnnek kiemelkedőnek egy látó ember számára, a teljes vaksággal élők azonban ezzel a korlátozott képességgel is tájékozódhatnak egy helységben, ami "rendkívül hasznos" és praktikus segítség számukra.

2010-ben egy finn férfi egy kísérleti chippel a betűk azonosítására is képes volt, implantátuma azonban csak laboratóriumi környezetben működött, míg a briteknél alkalmazott változat, amit a német Retina Implant AG fejlesztett ki, teljesen hordozható. "Ez az úttörő kezelés még csak a fejlesztés korai szakaszában jár, azonban egy fontos és izgalmas előrelépés, ami végül egy sokkal jobb életminőséghez vezet azoknál, akik a retinitis pigmentosa miatt elvesztették a látásukat" - mondta Jackson.

Mindkét sebész hangsúlyozta, hogy a chip jelenleg csak a klinikai tesztelés stádiumában jár, még legalább egy tucat beültetést fognak végrehajtani. A retinitis pigmentosa egy viszonylag ritka, örökletes betegség, a végcél természetesen a progresszív vakság leggyakoribb formájának, a korral járó makula-degenerációnak kezelése, ezek a betegek azonban még nem alkalmasak a tanulmányban való részvételre. Ugyanez a helyzet a glaukómával, vagyis zöldhályoggal és a látóideg sorvadással küzdőkkel, a mostani kísérlet azonban az egyik lépcsőfok ennek a célnak az elérése felé, ami idővel segít a vakságban szenvedők millióinak látásuk visszanyerésében és életkörülményeik javításában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #10
    "és ha jól értelmezem egy madzaggal még a látóideget is megkerüli."
    Szerintem rosszul értelmezed. A cucc a színcsapocskák helyére kerül és azok helyett a látóidegeket stimulálja valószínűleg, a drót a leírás szerint a külső vezérlés és talán energia ellátás miatt van.
  • Omega #9
    Ebben szerintem az az új, hogy mindezt megoldották beültethető méretekben is. A képminőség viszont még mindig nagy probléma, itt a fő nehézség nem a képalkotás, hanem a jelek eljuttatása az agyba.
  • kvp #8
    Lassan haladnak, de az ok az elektronika-idegi illesztes lassu fejlodese. Nagyobb ccd-t konnyu gyartani, de rendes neuralis csatlakozast nem. Szerintem egy elektrokemiai interface lenne a jo megoldas, tehat a ket neuron kozi kemiai hidat kellene szimulalni egy matrixos elrendezesu panellal. Aztan utolag szoftverbol ossze map-pelni a kep pixeleit a csatlakoztatott neuronokkal. Igy a termeszetes laras szinvonala is elerheto lenne (sot!). A gond az hogy az ilyen chipek csak par orat birnak jelenleg, aztan lehet oket cserelni. Erre a megoldas az lenne, ha a verbol tudnanak kemiai komponenseket szerezni, de ilyen megoldas meg nincs.
  • VRSDM #7
    hajrá akármeddig is tart amig lesznek önkéntesek a tudomány nevében csinálják!

  • norbi4567 #6
    Vagy 6 éve láttam TV-ben hogy csináltak olyat hogy az agyban volt egy elektróda, az alanyon meg egy kis kamerával ellátott szemüveg. Ehhez tartozott egy jópár kilós öv, amin volt az aksi meg a számítógép hozzá. És az illető foltokat látott.
    Ha jól gondolom ez lényegében ugyanaz. Csak a "kamerát" meg a vezérlést berakták a fejébe.
    Amúgy meg:
    "az implantátum azonban több mint egy évtized elteltével újra aktiválta retinájukat"
    Nem inkább helyettesítette a retinájukat? Ez a cucc a retina elé van berakva, és ha jól értelmezem egy madzaggal még a látóideget is megkerüli.
  • B0nFire #5
    Nekem is úgy rémlett, hogy már jóval régebben hallottam ennél nem sokkal rosszabb vagy ilyen technikáról. Két-három folt, aztán slussz. Abba is maradtak azok a kísérletek, megtorpantak. Most fejlettebb a technológia, úgy gondolták, újra próbálkozhatnak vele. De egy VGA felbontáshoz is kéne vagy háromszázezer pixel.
  • MuchACHO79 #4
    "Amikor a fény belép a szembe és eléri a chipet elkezdi stimulálni a pixeleket".
    Milyen baromság már ez?
    A pixel annyit jelent képpont. A fény a chipen található fotodiódákba jut, melyek ennek hatására vezetni kezdik az áramot. A chipen 1500 dióda található, mely iszonyatosan kevés. Egy vak embernek is.
    Ezek a kisérletek körülbelül 15 éve folynak, agyba "kalapált" elektródákkal, agy felszinére helyezett helyezett elektronikus ingerületátvivő lapokkal, de eddig nem sikerült megvalósitani a tökéletes "adatátvitelt" elektronikai alkatrész és idegszál között.
    Hatalmas dolog lenne visszaadni vaknak a látás képességét, süketnek a hallást, de ha a látás dolgot meg tudnák oldani akkor a nyaktól bénult emberek is újra képesek lennének a teljes és tökéletes életre.
  • whisper #3
    Gratulatok nekik. Mekkora dolog lehet egy vak embernek ez! Őszinte elismerésem!
  • gombabácsi #2
    ez marha jó, egy vaknak ilyen "apróság" is hatalmas lehet, meg tudományosan is nagy dolog ez

    azonban én úgy gondolom hogy nem igazán tudják ezt továbbfejleszteni, egyszerűen az elektronika olyan szinten gányolás és "ősbalta" dolog a biológiai rendszerekhez képest, hogy ezt a szakadékot nem lehet áthidalni

    szerintem itt már olyan szinten vannak a dolog, hogy biológiai cuccokkal lehet csak továbblépni, azaz konkrétan őssejt dolgok meg ilyesmik, őssejt dolog kombinálása a szem beoperálással stb
  • SpecterMATWRZ #1
    Tyűű. Elég komoly :)