Balázs Richárd

Sárkányszem béka módra

Az áttetsző, míves aranyhálóra emlékeztető szerkezet alatt egy vörös szem pihen. A mesék és fantasy történetek kedvelőinek valószínűleg egy sárkányszem jutna először az eszükbe, ez a különösnek tűnő szem azonban egy sokkal kisebb lény, egy trópusi esőerdőkben honos béka sajátja, ami bőven elfér a tenyerünkben is.

A vörösszemű levelibéka (Agalychnis callidryas) Közép-Amerikában és a Karibi-térségben él. Éjjel igazán aktív, nappal többnyire a fákon pihen, a képen is látható aranyhártya alvás közben fedi a szemét. A hálószerű kialakítás átenged egy kevés fényt, pontosan annyit, ami elegendő, hogy felébressze a békát, ha egy ragadozó közelítene, fenyegetően kidüllesztve vörös szemét a táplálék után kutatónak, ami önmagában is képes elriasztani a kevésbé elszánt támadókat.

Az aranyhártya valójában egy egyszerű pislogóhártya (membrana nictitans), cápák, csúszó-mászók és madarak szemének harmadik héja, mely a szem belső zugától indulva ki, a szemet haránt irányban elfedi. Az emlősöknél, például a tevéknél és a jegesmedvéknél is jelen van, bár igen elcsenevészett. "A pislogóhártya sok emlősnél megtalálható, bár mi emberek már elvesztettük" - magyarázta Sue Evans a University College London zoológusa. A majmoknál és az embernél már csak egy kis félholdforma redő maradt a szem belső zugában. "Fő funkciója a szem felszínének tisztítása és letörlése. A békáknál ez gyakorlatilag az alsó szemhéj egy módosult része, ezáltal egy módosult bőr"


A felvételt egy német fotós pár, Heidi és Hans-Jürgen Koch készítette, akik a kontinenseket járva a vadvilág lakóiról készítenek fényképeket. Munkájukat "életforma fényképezésnek" nevezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MANOWAR #2
    Ez egy mindenki szamara ismert beka fajta mesekben, filmekben ezt a fajtat szoktak utanozni a sokszinusege miatt.

  • Tetsuo #1
    Ez egy nagyon vicces béka! Jobb lett volna, ha egészalakos képet is beillesztesz, kedves cikkíró, de végre valami természeti tartalom. ;-)