Hunter

Tökéletes látás összekarcolt lencsékkel

Le a bifokális lencsékkel! Hamarosan olyan szemüvegeket viselhetünk - már akinek szüksége van rá - ami függetlenül attól, hogy közel- vagy távollátók vagyunk, teljesen tiszta látást biztosít.

A korral szemlencséink könnyen elvesztik azt az alakváltó képességet, ami a fény retinára történő fókuszálásához szükséges. Ezt az állapotot nevezzük a szem természetes öregedésének, vagyis presbiópiának, ami a már közellátóknál oda vezethet, hogy sem a közeli, sem a távoli objektumokra nem képesek megfelelően fókuszálni. A bifokális lencsék megoldást jelentenek a problémára, használóiknak azonban hozzá kell szokniuk a fókuszváltáshoz szükséges fejbillegetéshez.

Az izraeli Bar-Ilan Egyetemen Zeev Zalevsky egy általa kifejlesztett új eljárással úgy alakított át egy hagyományos lencsét, hogy az tökéletesen fókuszálja a fényt bármiről, ami 33 centiméter és a látókör között helyezkedik el. Az eljárás során 25 közel tökéletes köralakú struktúra hálóját marta a lencse felületére. Minden egyes struktúra 2 milliméter átmérőjű, és két koncentrikus gyűrűből áll. A bemart gyűrűk csupán néhány mikrométer szélesek és egy mikrométer mélyek. "A pontos szám és méret lencsénként változik, a lencse méretétől és alakjától függően" - magyarázta Zalevsky.

A gyűrűk fáziseltolódást idéznek elő a lencsén áthaladó fénynél, konstruktív és destruktív mintákat idézve elő. Egy számítógépes modell segítségével Zalevsky kiszámította, hogyan befolyásolják a mintát a gyűrűk átmérőjében és elhelyezkedésében bekövetkező változások, majd kialakított egy olyan elrendezést, ami a lencsére merőleges, minden egyes struktúrán áthaladó konstuktív interferencia-csatornát hozott lére. Ezeken a csatornákon belül mind a közeli, mind a távoli objektumok fénye tökéletesen fókuszálódik.

"Egyetlen fokális folt helyett a fókuszált fény egy tengelyirányú csatornáját eredményezi" - jellemezte technikáját Zalevsky. "Ha a retina ezen csatorna mentén pozicionálódik, akkor mindig élesen látjuk a tárgyakat."


Minden részlet fókuszált
Zalevsky egyik lencséjét egy mobiltelefon kamerájára helyezte, hogy igazolja a kiterjesztett fókusz effektust, valamint 12 önként jelentkezővel is kipróbáltatta lencséit. Az elv bár ígéretes, nem mentes a problémáktól. Az interferencia-minta hajlamos a lencsén áthaladó fények egy részének semlegesítésére, csökkentve a képek kontrasztját. Amennyiben a kontrasztcsökkenés túl naggyá válik, az agynak nehezére fog esni az információ értelmezése, figyelmeztet Pablo Artal, a spanyolországi Murcia Egyetem szakértője.

A lencsét tesztelő emberek nem észleltek kontrasztcsökkenést, ami a szem alacsony intenzitású fényre való rendkívüli érzékenységének köszönhető, válaszolt Artal felvetésére Zalevsky. "A kamerával ellentétben az agy reakciója a fényre nem lineáris, hanem logaritmikus" - fejtegette, hozzátéve, hogy az agy pár másodperc alatt alkalmazkodik és minimalizálja a csökkentett kontrasztot.

De nem ez az egyetlen tényező, ami alkalmazkodásra kényszeríti az agyat. Ha egy szemüvegbe illesztjük, a lencsék nem mozdulnak, ezért a szem mozgásakor a fókuszáló hatás elveszik a körök közötti területeken. Zalevsky szerint a szem ehhez is képes alkalmazkodni, megtanulja a rések kitöltését ahogy egyik bemart szerkezetről a másikra vándorol, egy folytonos hatást keltve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • annabella2 #29
    Nem értem én sem hogy minek kell itthon állandóan uszítani a népet. AMugy meg hányszor volt nagy ellenségünk a magyar történelemben, mégsem sikerült összefogni ellene. Kivétel talán van, de nagyon elenyésző...
  • NEXUS6 #28
    Amúgy szerintem a világ az ellentmondásos, amiben élünk. Csak a bányaló látja ezt mindig ellentmondásmentesen ugyanolyannak, merthogy vak szegény, mint azok az emberkék is, akik mint egy popsztár rajongótábora képesek valamin csüngeni, mindig teljes odaadással.
  • NEXUS6 #27
    Az USA-ban és a zsidókban szerintem is az a követendő, hogy lóxar alapból (se közös kultúra, se közös nyelv) képesek egy nemzetet csinálni, és a politikusok nem azzal szórakoznak, hogy a polgárokat egymás ellen fordítják. Legalább is nem úgy mint nálunk.

    Lehet, hogy ehhez valami nagy határon kívüli ellenség kell?
  • eremite12 #26
    A 3D movie-k legnagyobb problémája, hogy nincs fokuszban az előtér és háttér, ezért csak akkor pozitív az élmény, ha megfelelően irányítják a néző figyelmét és az oda néz, ahova néznie kell. Ellenkező esetben nagyon zavaró a hatás, mert a néző hiába néz egy tetszőleges pontjára a tájnak - mint azt a valóságban tenné -, mert alapvetően elmosodott lesz az a terület (mellékesen a szem is megfájdul) mert szegény szem fokuszálna, de egy elmosódott pontra nem tud. A 3D animációk ezért sokkal jobbak, ott nem gond a "felvételnél" egyszerre fokuszba tenni az előteret is és a hátteret is. Ez a fajta lencse a kamerákra helyezve olcsó megoldás lehet!
  • stremix #25
    Nekünk még vannak a családban 3D-s dia-képeink, nagyon jó a mélységérzet de a távoli alakok lapos kartonpapíroknak tűnnek. Ez is azért lehet mert olyankor a lencsét nézzük és jobban domborodik a szemünk? Nem tudom...
  • Kara kán #24
    Egyébként a zs-ókkal kapcsolatban majd szól Nexus6, hogy ellentmondásos az álláspontom. És tényleg az, de mi ebben a rossz?
    Mert egyrészt elismerésre méltó az a siker, amelyet közel-keleti államuk felépítésében és megvédésében elértek, másrészt meg a honi, a médiát, közigazgatást, cégtulajdonlást, bankokat monopolizáló képviselőik méltán keltenek nemtetszést. Ez a probléma két külön vetülete, így másként kell hozzá viszonyulni, tehát logikus az ellentmondás. Kapiskó?
    Egyébként én sok mindenben nem értek egyet a magyar radikális jobboldallal: nekem az USA szimpatikus, persze látom a betegségeit, és az iszlámot a legnagyobb fenyegetésnek tartom a világbékére (de a bevándorlás miatt Európára különösen!).
    Szóval, a dolgok nagyon összetettek, ráadásul folyamatos mozgásban vannak. Ezt kellene megérteni.
  • Kara kán #23
    Ja, és ez egy tudományos munka volt, némi programozással. Biztosan tudom, hogy a magyar nép ellen nem fordítható, tehát nyugodt vagyok. :-)
  • Kara kán #22
    Most mér kapod fel a vizet?
    Szeretek beszólni.
    Én dolgoztam orosz zsidókkal már közös projekten, és jó fejeknek tartom őket. Persze, csak azt, aki jó fej.
    És a cég pontosan fizetett, és jól megdícsértek a kiváló munkámért. Ez is fontos, mert hiú vagyok, szeretem ha megdícsérnek (biztos komplexus).
    Amúgy én, amikor olyan kedvem van, másoknak is beszólok, és sajnos nem mindenki veszi a lapot.
  • Julius Caesar #21
    Igen, szar találmány, mert zsidó találta fel. Sőt, orosz is pfhúj.

    Magyarország okkal jobb mert mi sokkal jobbak vagyunk, mert!

    Undorodom ettől a szarkupac néptől, komolyan. Magyarország, így szeretlek?
  • NEXUS6 #20
    Gondolom csak azt akarja, amit minden orosz-zsidó és más nem orosz és nem zsidó is, pénz, hírnév, hatalom és ami ezzel jár, rengeteg sok fiatal muff, vagy épp csinos fiúcska - ízléstől függően.