Berta Sándor

Egyre több a lézeres incidens pilóták ellen

Csak a szerencsének köszönhető, hogy eddig nem történt nagyobb baleset.

Legutóbb a Virgin Atlantic VS025-ös, Londonból New Yorkba tartó járatának kellett visszafordulnia röviddel a felszállás után, mert a másodpilótát lézerrel világították meg és később rosszul lett. Az eset még a Heathrow repülőtér közelében történt. A pilóta visszafordult és sikeresen leszállt a londoni légikikötőben. Az Airbus A340-es repülőgép fedélzetén a személyzet mellett 252 utas tartózkodott.

A BBC nyilvánosságra hozta a pilótafülkéből kiszivárgott hangfelvételt. A Virgin Atlantic egyik szóvivője úgy kommentálta az incidenst, hogy számukra mindig a személyzet és az utasok biztonsága a legfontosabb. A londoni rendőrség közölte, hogy nyomozást indítottak, de még nem vettek őrizetbe egyetlen gyanúsítottat sem.


A Brit Polgári Légi közlekedési Hatóság adatai alapján 2009 január és 2015 júniusa között 8998 hasonló eset történt, a legtöbb a Heathrow és Birmingham közelében. A CNN tavaly novemberben 20 lézerezésről tudósított. Az ilyen cselekmények életveszélyesek lehetnek, hiszen egyrészt veszélyeztetik a repülőgépen tartózkodók életét, másrészt maradandó szemsérüléseket is okozhatnak. Tavaly a British Airways egyik pilótáját például annyira erősen megzavarták lézerrel a Heathrow repülőtérre való leszállás közben, hogy tartósan károsodott a látása.

Markus Pohanka, az Austro-Control szóvivője elmondta, hogy Ausztriában az elmúlt években évente átlagosan 20-30 hasonló incidensre került sor. A célpontok között egyaránt vannak repülőgépeket és helikoptereket vezető pilóták. Amennyiben egy pilótát megvakítanak lézerrel, akkor azonnal értesítik a légi irányítást, majd a rendőrséget is tájékoztatják és figyelmeztetést adnak ki. Az elkövetők akár letöltendő börtönbüntetést is kaphatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #20
    Szegeny lezeresek, most megis mi mast vilagitsanak, ha nem a repuloket ? A felhorol nem verodik vissza. A pilotak meg a repulot vezessek, ne az ablakon nezelodjenek. Ha tudnak hogy milyen nehez eltalalani olyan messzirol.
  • kiborg #19
    Neeem, zsgaby a zöld lézeres bosszúálló :D

    Világíts csak mindenkinek a szemébe lézerrel(mert az jó megoldás) és akkor hátha egyik vagy másik repülő rázuhan,mert megérdemled...
  • molnibalage83 #18
    Te most troll vagy, vagy ekkora szellemi rövidnadrág...?
  • lammaer #17
    EGy autó elütötte a macskámat. Vakítsuk meg az összes autóst mert veszelyes!

    (Barátom, nem tudom eldönteni hogy csak ellenkezel/trollkodsz vagy tényleg igy gondolkodsz... remélem az előbbi)
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2016.02.17. 15:51:09
  • gforce9 #16
    És melyik technika az, aminek nincs közvetlen vagy közvetett veszélye? Melyektől szeretnél megválni? Netán az autóktól mert azok a legkárosabbak és az életedet is azok veszélyeztetik a legjobban.
  • zsgaby #15
    A cikk beszél úgy mintha a felettünk repkedő monstrumok ránk semmiféle veszélyt nem jelentenének.. pedig de csak bele kell gondolni.
  • gforce9 #14
    Úgy beszélsz, mintha neked a légiközlekedésből semmi hasznod nem származna. Pedig származik, csak bele kellene gondolni.
  • zsgaby #13
    Repüljenek csöndben vagy oldják meg hogy ne zuhanhasson le.

    Valahol figyelembe kellene venni a lakosság nyugalmát is. Főleg ha profitorientált tevékenységről van szó.

    Mindemellett mélységesen elítélem a közlekedésbiztonság veszélyeztetését. Csak ez azért kétoldalú játszmának kellene hogy legyen. És jelenleg nagyon nem az.
  • Tikal #12
  • gforce9 #11
    Magyarországon is van egykét nyomorék. Nemrégiben úton az M3-ason éjszaka, ködös időben elhaladtam egy felüljáró alatt. A felüljárón ott állt egy nyomorult és az autókra villogtatott valami bazierős lámpával. Ha pont az ember szemébe villant, - ahogy nekem is - másodpercekig alig látott valamit. Pompás ember lehet az ilyen. De lehet csak gerillaharcolt, mert az autópályadíjakból nem részesült.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.02.17. 09:44:08