Berta Sándor

Online téren erősít a frankfurti repülőtér

A légikikötő üzemeltetője digitális szolgáltatásokkal segítené az utasok tájékoztatását.

A frankfurti repülőtéren elhelyezett Interactive Airport Desk nevű berendezés egy hatalmas érintőképernyő, amelyet ha jól fogadnak az emberek, úgy továbbiak is követhetik. A készülék nem csupán a komplexumon belüli tájékozódásban segít, hanem lehetővé teszi a beszállókártya beszkennelését és információkat tartalmaz a közelben található üzletekre, illetve éttermekre vonatkozóan. Minden adat QR-kódon keresztül kényelmesen letölthető az okostelefonokra.

Stefan Schulte, a légikikötőt üzemeltető Fraport AG vezetője szerint ugyan a digitalzáció felé halad a világ, de a repülés mindig is fizikai tevékenység marad, ami jó esély számukra a fogyasztókkal való kapcsolatfelvételre. A terveik között szerepel például, hogy - a helyi kereskedők bevonásával - beszálljanak az online vásárlás piacára, lehetőséget akarnak adni az utasoknak arra, hogy már a repülésük előtt bevásárolhassanak a létesítményben lévő vámmentes boltokban.


A légikikötő fogja összegyűjteni a megvásárolt árucikkeket, és azok az otthonokba lesznek kiszállítva. Az ezzel kapcsolatos online platform decemberben indulhat el. Ugyanakkor a Fraport nem akar a nagy konszernekkel, például az Amazonnal versenyezni, a céljuk csupán az, hogy az éppen átutazó személyek vásároljanak náluk, de nem csak azokban a boltokban, amelyek mellett elhaladnak utazások során, hanem a reptéren lévő bármely boltban.

Nagyon bízik a mobil alkalmazásuk továbbfejlesztésében is, amely már most számos funkciót kínál, többek között lekérhetők a terminálon belüli, valós idejű navigációs információk. Az elképzelések között van az is, hogy a Frankfurton gyakran átutazó személyek jelentős kedvezményeket vagy akár ingyenes szolgáltatásokat kapjanak. Természetesen nem integrálják majd az összes rendszert egyszerre, de arra számítanak, hogy azoknak köszönhetően a repülőtér növelheti a bevételeit. A digitalizálásba befektetett néhány millió euró ugyanakkor a jövőbeli, például a légitársaságokkal folytatott együttműködések szempontjából is fontos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!