Berta Sándor

Európai cégek segítségével kommunikál az Iszlám Állam

Kiderült, hogy főleg európai cégek biztosítják az Iszlám Állam számára a webes hozzáférésekhez szükséges technikát. A műholdakra csatlakozó földi eszközök helyét pontosan meg lehet határozni és azok internetkapcsolatát a cégek egyetlen kattintással meg tudnák bénítani.

A világon egyetlen más terrorszervezet sem használja annyira sikeresen a világhálót új tagok toborzására és propaganda célokra, mint az Iszlám Állam. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy mindez miként lehet, hiszen a szíriai régióban a távközlési infrastruktúra jelentős része megsemmisült. A SPIEGEL most rámutatott, hogy az Iszlám Állam európai társaságoktól kapott szándékos vagy véletlen segítséget a kommunikációs rendszere üzemeltetéséhez.

Akinek Szíriában vagy Irakban internetelérés kell, az Hatay tartományban beszerezheti az ehhez szükséges eszközöket. A tartomány fővárosában, Antakyában mindent árulnak a kereskedők és itt találkoznak évezredek óta a kereskedelmi utak. A régióban több ezer műholdas távközlési berendezés van felszerelve. Ezek használatához csupán egy műholdas kulcsra, egy vevő- és adóantennára, valamint egy kompatibilis modemre van szükség. A letöltési sebesség legfeljebb 22 Mbps, míg a feltöltési 6 Mbps lehet.


Szíriában 500 dollárért lehet komplett műholdas csomagot vásárolni és ehhez jön még az internethozzáférés díja, amely csekély adatforgalmat tartalmazó csomag esetén fél évre szintén 500 dollár. Az összeg tartalmazza az e-mailezéshez szükséges technikai támogatást is. Mindez áldás a helyieknek, akik hozzáférhetnek az információkhoz, az ellenzékiek pedig kapcsolatot teremthetnek egymással és a külföldi újságírókkal. Antakyában egy kereskedő kb. 2500 szír ügyféllel havonta 100 000 dolláros forgalmat tud bonyolítani. A gond csak az, hogy bárki hozzájuthat a kommunikációs csomagokhoz.

Két helyi aktivista, Aleppo24 és Deirezzor24, arról számolt be, hogy az Iszlám Állam megtiltja az embereknek a távközlési technika vásárlását. Az olyan városokban, mint Rakka vagy Deir-al Sor, ahol erősen jelen vannak embereik kizárólag a terrorszervezet technikusai kapnak engedélyt a távközlési rendszerek telepítésére. Az, aki másokat bíz meg ilyen feladattal vagy saját maga próbálja meg a telekommunikációs készülékek vagy a hálózatok felszerelését, annak szigorú büntetéssel kell számolnia.

Az, hogy egy magánszemély interneteléréshez juthat, az Iszlám Állam adott helyi parancsnokaitól függ, akik teljesen különbözőek. Amíg egyesek teljes régiókat elzárnak, addig mások engedélyezik a pénzváltóknak az online hozzáféréseket, az internetkávézók vagy akár a WLAN-hálózatok működtetését. Egy azonban biztos: az Iszlám Állam engedélye nélkül semmi sem működhet. Ennek ellenére a két szír aktivista szerint a műholdas berendezések mindenütt jelen vannak, az Iszlám Állam médiaközpontjainak tetején éppúgy, mint a milícia hozzátartozóinak magánházaiban.


A Közel-Keletre szállított műholdas rendszerek legnagyobb átrakóhelye valószínűleg Rotterdam. Az ebbe a régióba szállító hálózati eszközök és modemek gyártói párizsi, londoni és luxemburgi székhelyű cégek, köztük van a francia Eutelsat, a brit Avanti Communications és a luxemburgi SES. Különösen a Hughes (Avanti) és a Tooway (Eutelsat) márka népszerű. A Hughes központja Washingtonban, a Tooway termékeket készítő ViaSaté Kaliforniában van. Vannak műholdas kapacitásokat értékesítő vállalatok, az egyikük a német Sat Internet Services. Csak ez a társaság 2013-ban és 2014-ben több mint 6000 berendezést küldött Törökországba, ezek többsége azonban már nincs ott, hanem nagy valószínűség szerint Szíriába került át.

Az természetesen valószínűtlennek tűnik, hogy ezek a gyártók és kereskedők az Iszlám Államot akarnák támogatni, miként az is, hogy tudnák, végeredményben kikhez jutnak el végül az árucikkeik. A Spiegel állásfoglalást kért az érintett cégektől: a luxemburgi SES arra hivatkozott, hogy a szolgáltatásait csak nagykereskedőknek adja el, nem pedig végfelhasználóknak. Az Iszlám Állam által ellenőrzött területeken lévő felhasználókról a társaság semmit sem tud, és amennyiben ilyenekről tudomást szerezne, akkor minden eszközt bevetne azért, hogy a felhasználásnak véget vessen.

Az Eutelsat sokkal visszafogottabban reagált, mondván a korszerű műholdas terminálok kis méretűek, kompaktok és hordozhatók - így nem zárható ki a jogszerűtlen felhasználásuk. Szíriában nincs saját szolgáltatójuk és nincsenek közvetlen kapcsolatban a végfelhasználókkal. Az Eutelsat érintettsége egyébként azért is érdekes, mert a Caisse des Dépőts nevű bankon keresztül a francia állam közvetlenül több mint 26 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a vállalatban. Az Avanti pedig azonnal ügyvédekkel reagált a megkeresésre és semmit sem volt hajlandó elárulni.


A különböző rendszerek helyét pontosan meg lehet határozni. Amennyiben valaki telepíti a műholdas kulcsokat és beállítja az internetkapcsolatot, meg kell adnia hozzá a GPS-koordinátáit. Amennyiben valaki hamis adatokat ad meg, akkor a kapcsolat vagy nem jön létre vagy nagyon rossz lesz. A lap birtokába jutott információk szerint néhány műholdas távközlési eszköz Aleppóban van, amely nincsen teljesen az Iszlám Állam kezében, de ott van az Iszlám Állam nem hivatalos fővárosának számító Rakka, Al-Bab, Deir al-Sor és számos település az Eufrátesz mentén, melyek területén viszont bőven találhatók ilyen rendszerek.

A helyzet azért is érthetetlen, mert az OSS oldalon keresztül egyetlen kattintással meg lehetne bénítani a műholdas interneteléréseket. Sőt, gyanú esetén az üzemeltetők még arra is képesek lennének, hogy lekérjék az elküldött adatokat vagy azokat akár le is töltsék. Két dolog lehetséges: az érintett cégek vagy tényleg nem tudnak semmit az egész dologról, vagy pontosan tudják és akkor megosztják a tapasztalataikat a titkosszolgálatokkal. Ez utóbbi feltételezést sem a cégek, sem a titkosszolgálatok nem kommentálták. A földi állomások egyébként az Avanti esetében Cipruson, míg az Eutelsat esetében Olaszországban vannak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dchard #5
    Abszolút rossz a megközelítés. Az adott területen még mindig több a normális ember, akiket így elvágsz az információtól, így egyrészt veszélybe sodrod az életüket, másrészt még nagyobb teret kaphat a helyi erőszakos hittérítés, agymosás. Arról nem beszélve, hogy ezt jogilag is nehéz kivitelezni. Az IS-nek nem kis külföldi hátszéllel pedig nem okozna problémát áthidalni ezt a kommunikációs szakadékot. Valószínűleg most sem műholdas netről tolják a YT-ra a videókat...

    És ne felejtsük el: olyan területekről beszélünk, ahol a műholdas net az egyetlen lehetőség.
  • Cat #4
    Szerintem kötelezni kéne a cégeket, hogy a Szíriát célzó spotbeameket (feltételezem több van, mivel ahogy nézem, Magyarországra is legalább három esik, és az jóval nagyobb ország) kompletten tiltsák le. Oké, biztos van néhány újságíró és ellenzéki, akit ez akadályozna, de az ő kommunikációjukat máshogy is meg lehetne oldani nemzetközi támogatással, míg a másik oldalon elérhető nyereség, azaz az IS kommunikációjának elvágása jóval fontosabb cél.
  • dchard #3
    Ha távközlés a téma, borítékolható a baromság az SG-n.

    Nézzük a tévedéseket:

    "A műholdakra csatlakozó földi eszközök helyét pontosan meg lehet határozni"

    Nem igaz. Csak azt tudják meghatározni, hogy az adott eszköz melyik úgynevezett spotbeam alá tartozik, ami jó esetben is száz kilóméteres sugarú kör. Szó nincs pontos helymeghatározásról.

    "Amennyiben valaki telepíti a műholdas kulcsokat és beállítja az internetkapcsolatot, meg kell adnia hozzá a GPS-koordinátáit"

    Nem kell megadnia a pontos koordinátákat. A rendszernek elég tudnia a spotbeam-et, tehát ha ismerem azok elhelyezkedését és a cikk írójánál egy hangyányit több távközlési ismerettel rendelkezem, akkor könnyű rájönni, hogy elég ha a valós spotbeam alá tartozó bármilyen koordinátát adok meg, és a szolgáltatás tökéletesen működni fog, és ismét marad a jó esetben 100 kilóméteres kör ahol keresgélhetnek. A szolgáltatók spotbeam adatai pedig nyilvánosan elérhetők, például itt az egyik érintett cégé:

    http://www.s296576215.websitehome.co.uk/images/Tooway%20spot%20beams.jpg

    Ebből az is látszik, hogy mekkorák ezek a spotbeam-ek, na ennyire "pontos" a technológiával elvégezhető helymeghatározás.

    "A helyzet azért is érthetetlen, mert az OSS oldalon keresztül egyetlen kattintással meg lehetne bénítani a műholdas interneteléréseket."

    Valóban, csak tudni kéne, hogy kiét tiltsuk le. Ma már millió lehetőség van publikus VPN-eken vagy más egyéb módon eltüntetni a forgalmat. Ergó lehetetlenség megmondani, hogy az adott előfizető mihez fért hozzá.

    Dchard
  • Ryder62 #2
    Tele a net ezzel a szennyel, muszáj még az SG főcím lapjára is ezt tenni?
  • Palinko #1
    "és azok internetkapcsolatát a cégek egyetlen kattintással meg tudnák bénítani."

    nem kattintással kell bénítani, hanem robotrepülővel.