Berta Sándor

Online játékokon keresztül kommunikálnak a terroristák

A terrorszervezetek a kevésbé népszerű szolgáltatásokat részesítik előnyben és amerikai helyett egyéb szolgáltatókat használnak.

A világot sokkolták a párizsi események. Miközben az áldozatok családtagjai és az emberek gyászolnak, s próbálnak magukhoz térni a döbbenetből, a szakértők azt tárgyalják, hogyan képesek kommunikálni egymással a terroristák és a titkosszolgálatok miért nem voltak képesek megakadályozni a merényleteket.

A bostoni maratonon végrehajtott merénylet, a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadás és a mostani több helyen egyszerre, tucatnyi terrorista részvételével végrehajtott merényletsorozat után is felerősödött azoknak a hangja, akik úgy vélték, hogy még szigorúbb ellenőrzésekre, megfigyelésekre van szükség, mert így megakadályozhatók lennének a tragédiák. Ezzel azonban egyrészt sérülnének a szabadságjogok, másrészt a terrorszervezetek tagjai már jelenleg sem a hagyományos csatornákon keresztül kommunikálnak. Elemzések szerint többek között a népszerű internetes játékokon és a konzolokon, például a PlayStation 4 rendszerén keresztül tartják a kapcsolatot. Titkosított üzeneteket cserélnek a közösségi hálózatokon, s nem e-maileket írnak, hanem személyesen tárgyalnak egymással.


Jan Jambon belga belügyminiszter is elismerte néhány nappal ezelőtt, hogy a konzolokat nem csupán a játékosok szeretik, hanem a terroristák is. A legnehezebben átvilágítható kommunikációt a PlayStation 4-en folytatott beszélgetések jelentik és számukra nagyon bonyolult feladat a PlayStation 4 titkosításának a feltörése. A PS4-használók a PlayStation hálózatán át üzeneteket küldhetnek egymásnak, telefonálhatnak egymással és ezeket a beszélgetéseket nem lehet lehallgatni.

Az Edward Snowden által nyilvánosságra hozott dokumentumokból kiderült, hogy az Amerikai Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynökségének (CIA) és Nemzetbiztonsági Hivatalának (NSA) munkatársai a World of Warcraft és más online játékok világában is jelen vannak, hogy így jussanak a terroristák nyomára. Ez azonban szinte szélmalomharc.

A Forbes magazin azt írta, hogy a játékokon belüli kommunikációt lehetetlen ellenőrizni. Így például a Super Mario Maker Nintendo-játékban ki lehet rakni a célpontok neveit, de az üzenetek átadására felhasználható a Call of Duty is. Ezáltal a terrorszervezetek tagjai anélkül cserélhetnek információkat, hogy egyetlen szót is le kellene írniuk vagy beszélniük kellene egymással.


Arra egyelőre nem utal semmi, hogy a párizsi merényleteknél is a PlayStation hálózatában kommunikáltak az elkövetők. Jambon szerint az emberek azt gondolják, hogy a terrorszervezetek toborzásaira a mecsetekben kerül sor, de valójában a jelentkezők többségét az interneten szervezik be, mert a hivatalosan engedélyezett imahelyek túl mérsékeltek.

Michael Olsen, az Amerikai Egyesült Államok Terrorizmusellenes Központjának (NCTC) egykori igazgatója azt nyilatkozta, hogy több oka is van annak, hogy a terrorszervezetek kommunikációja kikerült a titkosszolgálatok hatósugarából. Egyrészt nem használják a bevált kommunikációs csatornákat, másrészt amerikai internetszolgáltatók helyett oroszokat használnak, titkosítva kommunikálnak és olyan üzenetküldő alkalmazásokat részesítenek előnyben, mint a Whatsapp vagy az iMessage. Ezzel összefüggésben az amerikai hatóságok az eddiginél sokkal jobban ellenőrzik e két szolgáltatáson keresztül megosztott üzeneteket. Ezekkel kapcsolatban tavaly csupán 9 esetben kértek ki információkat, míg az idén már 201 esetben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #10
    A titkositas mellett fontos az adatrejtes is. Mert ha valaki titkositva kommunikal, de kivulrol latszik, hogy ezt teszi, akkor azonnal gyanus lesz. Ha az latszik, hogy tul sokat jatszik egy lovoldozos jatekkal (mondjuk counter strike), akkor meg senki nem figyel ra, mert egy idiota gamer. Ha a jatekon belul terroristakrol meg robbantasrol beszelnek, az meg azert nem gyanus, mert errol szol a jatek.

    Neha sokkal hatekonyabb ha nyiltan beszelhet valaki, de senki nem figyel ra, mintha titokban tenne, de minden lepeset figyelnek.

    Ezert is tiltottak be a legtobb nintendos online jatekban a chat-et, de meg annak lehetoseget is. Ugyanis kiderult, hogy sok felnott gamer-nak tuno ember csak ismerkedni jar oda a gyerekekkel.

    Az illegalis kommunikacio meggatlasara az egyetlen biztos mod ha az emberek egyaltalan nem tudnak kommunikalni. Minden mas esetben nincs eleg eroforras, hogy minden kommunikaciot atnezzenek (emberi vagy gepi modon) es ertelmezzenek, meg akkor sem ha minden titkositott es rejtett csatornat sikerulne blokkolni.

    Idealis esetben egyebkent a terroristak ellen az a biztos megoldas ha egy zart hatar masik oldalan vannak vagy nem elnek. Mindket megoldas jelenleg europaban csak nagymerteku nepirtasok aran lenne megoldhato es meg akkor sincs garantalva a 100%-os siker, mivel a legtobb tamado ugyanolyan jogokkal rendelkezo europai allampolar mint a lakossag tulnyomo tobbsege, tehat a jelenlegi nyugati vilag ellensegeinek jelentos resze belso. Ez ellen nem ved szinte semmi.
  • Ryder62 #9
    Na remek, már az SG-n is ez folyik.
  • Chief #8
    :)
  • zola2000 #7
    Na igen a sony playstation, az nem amerikai :)

    Egyébként rengeteg nyílt forráskódú végponttól végpontig titkosított chatprogram van pl linuxra, majd pont egy konzolban fognak bízni a nagy tenoristák.
  • Skylake #6
    Azért én erre nem vennék mérget. Az iPhone ugye nyilván egy propiretáris zárt szemét, gond nélkül exploitálható, a birkáknak úgy is csak a kib*szott almalogó a lényeg hájpolt vackukon, de azért egy Cyangoen alapokon álló, ez irányban átfésült rendszerről nem gondolnám, hogy a drágalátos NSA on-demand, úgy nyitogatja, ahogy csak kedve van, és ahogy éppen Meade-ban seggelő hírszerzőaktakukac had egyik pótfogaskereke a sok százból, éppen kis agyával elgondolja, hogy ezt és amazt a telefont itt és ott megvizsgáljon. (Mondjuk szerintem ez egyikre sem áll).
  • Skylake #5
    Végül is, ha minden kötél szakad, ott vannak a klasszikus megoldások. Személyesen, meg az összes többi, a konspiráció hőskorából.

    Vagy igen, minden embert folyamatos, digitális technológiákon alapuló 24/7 időtartamon alapuló módokon kell megfigyelni. Hát igen: ha totális biztonságot akarunk nyújtani az európai polgároknak, akkor mindegyiket személyre szabott börtönbe kell helyezni, egymástól elkülönítve. Ahogy Eisenhower mondta: ha totális biztonságot akarsz, menj börtönbe. Itt kapsz kaját, ruhát, orvosi ellátását, szóval minden nagyon jó, mivel k*rva nagy a biztonság. Egy valami fog csupán hiányozni, és zavarni: egy totális intézményben egyéni szabadság közel nulla, a kontroll pedig az egyes személyek fizikai elrendezése és pszichés tényezői felett maximális. Megéri, nemde?

    ("If you want total security, go to prison. There you're fed, clothed, given medical care and so on. The only thing lacking... is freedom.")

    (Irónia: megvan, ugye?)
  • NullZ3r0 #4
    Ha az NSA már a mobil OS-ben van (iPhone, Android), onnantól látja mit pötyögsz a chat-be. Mindegy, hogy titkosítod utána.
  • Cat #3
    Nem értem miért nem saját chatklienst használnak az ISIS csoportok, akár mindegyik mást. Egy hétvége alatt ír egyet egy egyetemista, felrakják a csoporton belüli emberkék mobiltelefonjára szupererős titkosítással és onnantól kezdve NSA tehetetlen.
  • Montanosz #2
    egyértelmű hogy nem lehet semmit kiszűrni, ott van 3millio pedofil a Tor-on is teljesen háboritatlannul, pedig valamelyk saját gyerekével készitett képeket tesz fel magárol
  • bunny #1
    Gondolom azt senki nem hiszi, hogy tökéletesen el lehet szigetelni a terroristákat. Ez csak úgy működik, ha minden embert elszigetelnek, ami ugye nem alternatíva. Szóval igen, lehet így, de ha nem így akkor amúgy, és ha végképp nem, marad a virágnyelv, levél, füstjel, vagy élő beszéd. Szóval ez egy érdekes információ, csak épp nem sok mindent lehet tenni ellene. Egyedül arra jó, hogy a titkosszolgálatok még több jogosultságot kapjanak, ami a terrorizmus elleni harcban nem sokat oszt-szoroz, de legalább az egységsugarú állampolgár még kiszolgáltatottabb lesz.