MTI

Ma már az interneten is aktívak a tálibok

A tálibok szigorú afganisztáni uralma - 1996-2001 - alatt tilos volt a televízió, a zene és a mozi, de az iszlamisták ma már a modern technológia minden eszközét bevetik afganisztáni harcukban.

Honlapok, elektronikus levelezés, Facebook és újabban a Twitter - a tálibok ma már a modern és "hitetlen" technológia nyújtotta minden lehetőséget kihasználnak. "Isteni áldásnak tekintjük a modern technikát, például az internetet" - mondta Zabihulla Mudzsahid, a tálibok egyik szóvivője. "Ha az iszlámnak megfelelő módon használjuk" - teszi azért hozzá, mindamellett nem kívánva taglalni a tálibok nyilvánvaló szemléletváltását a hatalomból való 2001-es elűzetésük óta.

A lázadók május 12-én küldték el első Twitter-üzenetüket angolul - "Az ellenséget Hak-e-Szafídnál megtámadtuk, 6 halott" -, de a táliboknak Zabihulla Mudzsahid szerint fél éve van Twitter oldaluk. "Tudjuk, hogy a Twitter igen népszerű hálózat Nyugaton, és hallatni akarjuk a hangunkat" - magyarázta a szóvivő. "A nyugatiak velünk kapcsolatban csak a megszállók hangját hallják, mostantól megismerhetik a valós tényeket."


A tálibok Twitter-oldalán - @alemarahweb (emiratweb) - naponta több üzenet jelenik meg, többségében pastu nyelven. Mohammed Zia Bomia, a kabuli Mahal sajtóügynökség igazgatója szerint a tálibok többnyire új tagok toborzására használják a modern technológiát. A tálibok Facebook-oldala az év eleje óta zárva van Zabihullah Mudzsahid szerint, de számos hívük egyéni oldalakon osztja meg az értesüléseket egymással.

Az Afganisztáni Iszlám Emirátus (ez volt az afgán állam hivatalos neve a tálibok idején) honlapjának több internetes címe van és közleményeket, követeléseket, időnként túlzó, néha hamis jelentéseket tesznek rajta közzé, angol, pastu, dari és urdu nyelven. Láthatók rajta ellenőrizhetetlen videofelvételek is feltételezett támadásokról, illetve a nemzetközi és az afgán erők állítólagos áldozatairól. Az afgán felderítésnél (NDS) elmondták, hogy megpróbáltak fellépni a tálibok internetes jelenléte ellen. "Próbáltuk megakadályozni a nemzeti érdekeinkkel és az alkotmánnyal ellentétes propagandatevékenységüket, de a különböző honlapok szinte kivétel nélkül külföldi szerverekről működnek" - magyarázta Luftulla Masal, az NDS szóvivője.

Megfigyelők szerint azonban a korszerű technika nem leplezheti el a tálibok maradi ideológiáját. "Igen világosan beszélnek céljaikról: meg akarják ragadni a hatalmat, véget akarnak vetni a jelenlegi demokratikus rendszernek, és be akarját vezetni az iszlám törvénykezés, a saría általuk elfogadott változatát - fejtette ki Szedikulla Tauhidi afgán médiaelemző. - Bizonyosak lehetünk abban, hogy ugyanúgy viselkednének, ha visszakerülnének a hatalomba és betiltanák a modernség és a szabadság minden jelét."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vato loco #27
    Nem, csak te vagy kurva, a terrorista tartótisztjeid kurvája. A NATO tagság kötelességgel is jár, ahogy a munkahelyeden se ingyen kapod a lóvét, csak ha megdolgozol érte, nemtom mit nem tudsz ezen felfogni Sodika.
  • vato loco #26
    Helyes, egyel kevesebb hitvány tömeggyilkos. Az összes buzi arab követhetné a példáját.

    Amúgy igaza van az USA-nak, joga csak annak van aki maga is betartja. Ezek saját magukat helyezik törvényen kívül, tehát lemondanak a saját jogaikról is. Csak azt kapják Guantanamon amit maguknak kértek, az amcsik tulajdonképp csak rendesek velük és megadják.
  • Amergin #25
    Halálba menekült a felelősségrevonás elől a gaz tenorista!
    Igaz, hogy hivatalosan még vádat se emeltek ellene, no de sebaj. Az ilyeneket amerika szerint nem illeti meg semmiféle jog, hiszen "kiírták magukat" a törvényességből a terrorista gondolkodásmódjukkal. Egyébként csodálkoznék ha nem ismert volna be mindent, hiszen amerika börtönében a terroristákat szabadon lehet kínvallatni
  • Amergin #24
    Az ottani magyar zsoldosok munkája főleg járőrözésből, kísérési és szociális feladatokból áll.
  • Asperot #23
    Saját hazájában, pénzért szolgáló katona,neve: hivatásos, szerződéses katona. Idegen erőkhöz csatlakozókat hívják zsoldosnak. /légió stb/ Nem feltétlenül pejoratív a tartalom, de rámutat egy fontos különbségre.
    A NATO tagság pedig számunkra is jár kötelezettségekkel. Ők ezt teljesítik. Nem harcoló alakulat. Célja közigazgatási, mezőgazdasági, oktatási rendszer fejlesztése, infrastruktúra javítása, ivóvíz és egészségügyi ellátás.
    Szavazás volt, minden nagykorú elmondhatta véleményét. Most már persze mehet a hörgés, hogy miért csatlakozunk ide-oda, de egy ilyen kis ország önmagában….haha. Jobb ha bele sem gondolunk.
  • Amergin #22
    Végül is ja. Most is mint 500 éve folyamatosan mindíg, idegen hatalmak kapcarongy-kúrvái vagyunk és magyar életekkel fizetünk ezért.
    Ha azt mondják nekünk: "Ugorj!", azt kérdezzük: "Milyen magasra?"
    Mivel ez a háború nem védelmi háború és nem a nátó a hadviselő fél benne, így simán megtehetnénk, hogy kimaradunk belőle. Az ensz bété a "Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő" néven nevezett megszálló erőnek adott felhatalmazást, hogy Kabul környékén "a nyugalmat fenntartsa". Az más kérdés, hogy azóta úgymond "átvette" az irányítást a nátó és "kiterjesztette a tevékenységi körét".
    Lehet kellene tartani erről egy népszavazást...vagy ilyenkor már nem nyerő a "demokrácia"? Csak amikor a hülyeséget szavaztatják meg a néppel, akkor nyerő.
    Nem szavazod meg, te kis paraszt az ájróupai júnióu akotmányát? Igeeeeeen???
    Akkor olyankor kitalálják a joglőrök, hogy "nem is kell", hiszen "MÁR MEGSZAVAZTÁTOK", amikor a csatlakozást is megszavaztátok!!!
    Ez az a kib***ott úgymond "demokrácia", amit nekünk "védeni kell".
    A magyarok, hogy kit ölnek meg azt te nem tudhatod, mert ha megteszik, arról nem számolnak be a hírek. Részt vesznek viszont abban a gyalázatos megszállásban, amit nem volna szabad folytatni, mert nincs jogunk idegen országokat megszállva tartani.
  • chuky123 #21
    Amelyik katonának fizetnek az Zsoldos. Amit kapnak az zsoldnak hívják tehát zsoldosok.
    Ez nem jelent pejoratív tartalmat.
  • Asperot #20
    Akkor Te nem érted a szó jelentését.
    Magyarok sem ölnek Afgánokat.
    Amihez a NATO-nak köze van ahhoz nekünk is.
  • Rotyoka #19
    De zsoldosok. És nincs semmi közünk hozzá. Hányszor jöttek ide az afgánok és öltek meg akár 1 hangyát is ?
  • Asperot #18
    Nem zsoldosok, és nem "semmiközünk hozzá" harc. Hogy csak a legjobban zavarót említsem.