Berta Sándor

Alkalmazások, avatárok, viselhető termékek jelentik a jövő egészségügyét

Néhány éven belül alapvetően átalakulhat az egészségügy: testünk általunk lemért adatait képesek lesznek fogadni a kórházak, de ezeket jól is kell elemezni.

2020-ig várhatóan 470 milliárd eurós lesz az egészségügyi piac, amelyen egyre inkább előtérbe kerülnek a digitális hálózatok és az egészségügyileg fontos adatok továbbítása. A jövőben az egészségügyi adatok összekapcsolódnak és minden eddiginél többet tudhatunk majd meg testünkről és érzelmi állapotunkról. Azonban ezeket az információkat nem lesz elég összegyűjteni és kielemezni, hanem jól is kell majd felhasználni, csak így lehetnek valóban hasznosak.Az erre szolgáló mobil egészségügyi alkalmazások piaca tavaly 40 százalékkal nőtt és napjainkban már 165 000 fitnesz-, életmód- és táplálkozási program érhető el. Ezek célja az, hogy a páciensek kielemezhessék a saját egészségügyi állapotukat, de nyilvánvalóan ezek a szoftverek és szolgáltatások nem helyettesíthetik az orvosokat.

Christian Hofmann, a Fraunhofer Társaság kutatója szerint a viselhető termékek esélyeket és kockázatokat egyaránt jelentenek. Úgy véli, hogy amik az 1990-es években az SMS-ek voltak, azok lesznek 5-10 éven belül az elektródákat tartalmazó textilek. Az ezekbe integrált szenzorok mérik a szívritmust, a vérnyomást és más értékeket, majd ezeket az információkat továbbítják a mobilra feltelepített szoftvernek. Egy ilyen anyagből szőtt pólóval valósággá válnak majd például az igény szerinti EKG-mérések és a betegségeket is gyorsabban lehet felismerni.

A szakember hozzátette azt is, hogy a viselhető termékekben a jövőben nagyobb bevételi potenciál lehet, mint napjainkban az okostelefonok piacában. Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy számtalan területre külön termékcsoportok alakulhatnak ki. A fejlesztések között vannak nyomásszenzorokkal rendelkező zoknik, amelyek regisztrálják a viselő magatartását futás közben. Ezek segítségével lehetséges lesz egy elesésekre hajlamos idősebb ember mozgásának az elemzése. A zoknik felismerik majd az elesés előtti állapotot és így időben figyelmeztethetik a viselőjüket.

A japán fejlesztésű Moodtracker karóra nem csupán a testi funkciókat, hanem az aktuális érzelmi állapotot is felügyeli. Az intelligens fogkefék szenzorai érzékelik, hogy mely fogak vannak már megpucolva és a még esetlegesen lepedékes fogak egy alkalmazás segítségével jelennek meg az okostelefonon. Egy startup olyan ruhát készített, amely beépített elektródák segítségével ösztönzi az izmok működését, s számos mérnök és tervező fejlesztett új okosfunkciókkal ellátott pólókat, nadrágokat és dzsekiket. A Magdeburg-Stendal Főiskola hallgatói szintén intelligens ruhákat készítettek.


A frankfurti Personal Med Systems által megalkotott CardioSecur négy elektródával és egy USB-porttal rendelkezik, s lehetővé teszi 22 csatornás EKG, illetve a szív 360 fokos modelljének elkészítését akár okostelefonon vagy tábla PC-n. Az alkalmazás segítségével a szívinfarktuson átesett emberek bármikor ellenőrizhetik a szívritmusukat és a program megmutatja, hogy ha szükség van a kardiológus felkeresésére. Amennyiben szükséges, a fontos adatok e-mailben közvetlenül elküldhetők a háziorvosnak.

A Delta Denmark által kifejlesztett alkalmazás lehetővé teszi, hogy megfigyelhető legyen egy 1-es típusú cukorbeteg napja. Mindez különösen akkor hasznos, ha például egy gyerekről van szó. A szülők így pontosan tudhatják, hogy mikor mérte meg utoljára a cukorértékét a csemetéjük, milyenek voltak ezek az értékek és a gyermekük éppen hol tartózkodik. A Philips és számos más cég olyan platformokon dolgozik, ahová az emberek feltölthetik az egészségügyi adataikat és ahol ezekhez hozzáférhetnek a kezelőorvosaik. Mert a legfontosabb, hogy a beteg ne felejtse el tájékoztatni az orvosát, a kommunikáció megmaradjon.

Persze az érzékelők alkalmazásának veszélyei is lehetnek, főleg azért, mert a felhasználók túlzottan azokra és az azoktól kapott adatokra támaszkodhatnak. A túl sok szenzor használata oda vezethet, hogy az emberek háttérbe szorítják a saját érzékszerveiket.


Az informatika térhódítása a kórházba kerülve sem ér véget. Az Avatarion Technology svájci startup által kifejlesztett Nao nevű robotavatár mindössze 58 centiméter magas és barátságosnak tervezett arca van. Segítségével a betegágyhoz kötött gyerekek újra beülhetnek az iskolapadba. A táblagéppel irányítható robot lát, hall, beszél, sőt, még táncol is. Az Avatarion Technology elsősorban kórházak, klinikák és más létesítmények számára ajánlja a 23 000 euróba kerülő termékét. A Hamburgi Egyetemi Kórház már érdeklődik az avatár iránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tinman #1
    Az egészségügy alapvető reformjának egyik fő pillére lehetne az a változtatás, hogy átvitt értelemben mégsem mindenkit kellene egyenlőként járulékokkal terhelni!

    Az az ember, aki felvállaltan láncdohányos, soha nem sportol, és nem veti meg az alkoholt ugyan annyi TB-t fizet, mint az, aki teljesen absztinens, sportol és reform konyhát követ. Ez pedig qrvára nem fair!

    Kellene egy olyan, akár önkéntes alapon működő nyilatkozat, hogy xy vállalja a fitness és egyéb életfunkció ellenőrző kütyük használatát, cserébe ha nem tartozik a kockázatos csoportba minimális TB-t fizet... ugyan ez kellene legyen a helyzet az életbiztosítással is.

    Aki szarik az egészségére tejeljen, aki meg vigyáz magára és ezáltal nem terheli a társadalmat a kialakuló betegségeivel, "jutalmazásban" kellene részesüljön!

    Aki pedig nem kíván ebben részt venni, az továbbra is átlag TB-t és egyebeket fizetne...