Berta Sándor

Mobilos diagnosztikai eszközzel felismerhető a HIV

Az új készüléket az okostelefonokhoz lehet csatlakoztatni és lehetővé teszi 15 perces gyorstesztek elvégzését.

A Columbia Egyetem munkatársai a rendszert a Science Translational Medicine szaklapban mutatták be. A diagnosztikai megoldás egyetlen csepp vérből képes megállapítani, hogy az adott személy AIDS-fertőzött, illetve, hogy szifiliszes-e vagy sem. A termék csupán 34 dollárba kerül és mindössze 15 perc alatt képes elkészíteni a pontos diagnózist. Az első afrikai tesztek sikeresek voltak. Samuel Sia, az egyik kutató közölte, hogy Ruandában közel száz ember bevonásával próbálták ki a rendszert és a legtöbb személy úgy nyilatkozott, hogy ezt a tesztet a jövőben előnyben részesítené más tesztekkel szemben. Sia már a következő átfogó tesztet tervezi.


A készülék körülbelül akkora, mint egy okostelefon és a laboratóriumokban végzett úgynevezett enzimhez kapcsolt immunszorbens vizsgálatok (ELISA) minden mechanikus, optikai és elektronikai részét képes lemodellezni. A kiegészítő modul működéséhez nincs szükség külön áramforrásra, az egység az okostelefonból nyeri az energiát és nagyon keveset fogyaszt. Egy iPod teljesen feltöltött akkumulátora körülbelül 41 teszt elvégzéséhez biztosít elegendő energiát.

A mintavétel után a vizsgálatot automatikusan elvégzi a rendszer. Samuel Sia azt hangsúlyozta, hogy valójában nem egy új eljárást dolgoztak ki, hanem lépésenként azt valósítják meg, ami - az alkalmazott eszközöknek köszönhetően - a laboratóriumokban is történik. Az új diagnosztikai eszközt elsősorban azért hozták létre, hogy a terhes nőkön elvégezhessék az AIDS- és a szifilisztesztet, ugyanis mindkét betegség rendkívül könnyen átörökíthető a gyermekekre is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #1
    Az "AIDS-fertőzött" nem ugyanaz (sőt előbbi kifejezésnek nincs is értelme), mint a HIV-fertőzött...másrészt a negatív eredmény nem jelenti azt, hogy valaki biztosan nem fertőzött (gondolom az "ablakról" nem is hallott az író). Ja, és a HIV nem "örökíthető" a szó szoros értelmében (antivirális terápiával a terhesség idején kb. 1% az átadás esélye). Finoman szólva nem jó a fordítás...