Berta Sándor

Robotkar segíthet a műtétek közben

Az asszisztensek helyét a jövőben gépek vehetik át, az orvosok hangvezérléssel utasíthatják majd azokat.

Valószínűleg mindenki látott már a tévében valamilyen kórházsorozatot, amelyben a műtét során az asszisztens adogatja a sebészeknek a kért eszközöket és törölgeti az izzadó homlokokat. A jövőben erre a feladatra egy fémkart használnának, amelyet az orvosok gesztusokkal és beszéddel vezérelhetnének. A Fraunhofer Társaság és a Mannheimi Egyetemi Kórház Sebészeti Klinikájának kutatói által kifejlesztett megoldás alkalmas lesz arra, hogy tehermentesítse a sebészeket, akik így még több időt fordíthatnak a betegek kezelésére, illetve az eszközöket eddig kezelő asszisztensek is a páciensekkel foglalkozhatnak.

Marc Arends, a projektcsoport tudósa elmondta, hogy a kar kisebb feladatokat vehet át az asszisztensektől, például eszközöket mozgathat vagy tarthat és úgy alakították ki, hogy megfoghassa a műtőkben használt szabványos kiegészítőket, például az endoszkópokat. Amennyiben egy orvos egy endoszkópot vezet be a beteg testébe, a rendszer képes lesz azt megtartani és az orvos beszéd- vagy gesztusparancsait követni. Egyúttal biztosíthatja, hogy a behatolási ponton ne alakulhasson ki sérülés.

A sebészek egy képernyőn keresztül vezérelhetik a kart. A kijelzőn megjelenik egy virtuális kéz és egy kis méretű pont, az utóbbi mutatja majd meg az eszköz pontos helyét. Az orvos újrapozicionálhatja az eszköz helyét, anélkül, hogy le kellene húznia a steril kesztyűit vagy meg kellene érintenie a képernyő felületét. A kar és annak felhasználói interfésze is rendkívül precízen beállítható. A szakemberek szeretnék továbbfejleszteni a rendszert, hogy az beszédvezérléssel is működjön. Vizsgálják tovább azt is, hogy mennyire hatékonyan működhet együtt az ember és a gép, valamint, hogy milyen szempontokból kell még továbbfejleszteni a rendszert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!