Berta Sándor

Az informatika be fog szivárogni a ruháinkba

A mérnökök és a tervezők új okos funkciókkal látják el a pólókat, a nadrágokat és a dzsekiket.

Az intelligens ruhák kitartóbbá teszik a felhasználókat, csökkentik a fájdalmaikat és ellenőrzik az egészségüket. A svájci X-Technology cég termékei például arról gondoskodnak, ha valaki sportol, akkor a teste minden részén egyforma mértékben izzadjon. A Veronai Egyetem igazolta, hogy az X-Bionic márkájú pólókban és nadrágokban a hőmérséklet csak a megszokott felét érte el, ezzel párhuzamosan pedig 7 százalékkal kevesebb tejsav keletkezett a szervezetben. A ruhák gyakorlatilag doppingszerként működtek, a viselők a versenyek után gyorsabban fittek lettek, a regenerációs szakasz akár 20 százalékkal is rövidebb lett. Mindennek azonban ára van, egy ilyen póló ugyanis 70 euróba kerül.


A bonni Bomedus vállalatot két testvér, Tobias és Johannes Weigl alapította, akik azt használják ki, hogy az áram segíthet a fájdalomcsillapításban. Egy textilbe elektródákat integráltak, amelyek elektromos impulzusokat továbbítanak a fáradt izmoknak, minek köszönhetően később jelentkezik a fáradtság és a fájdalom. A tesztelők arról számoltak be, hogy ugyan a krónikus fájdalmaik nem szűntek meg, de jelentős mértékben mérséklődtek. Leírásuk szerint az elektromos impulzusok olyan érzést keltettek, mint a kisebb tűszúrások. A textilt egy övbe építették be, amely 500 euróba kerül és amelyet eddig 500-an vásároltak meg. Ugyanakkor senki sem hiheti, hogy csupán egy öv viselésével csökkenthető a fájdalomérzet.


Egy másik anyagot, a merinói gyapjút használja az új-zélandi Icebreaker, világszerte több millió ebből készült ruhát adtak el. Ezeknek kiváló a hőtartó képessége és a műszálas anyagoknál kevésbé őrzik meg a szagokat. Ha pedig a gyapjút örvözik más alapanyagokkal, az így elkészített ruhák elősegítik a bőr jobb szellőzését, szabályozzák a testhőmérsékletet és gyorsabban száradnak, ráadásul az anyag antibakteriális is.

Türingiai kutatók intelligens autóülések kifejlesztésén dolgoznak. A mérnökök szenzorokat építettek be az ülések anyagába, melyek mérik a vezető pulzusát, szívfrekvenciáját és az izomtevékenységét. Az új rendszer sokkal pontosabb, mint napjaink kamerákon alapuló megoldásai és figyelmezteti a vezetőt, ha túl fáradt. A jövőben lehetővé válik, hogy az ülés felismerje, ha túl stresszes az autós, kikapcsolhatja például a mobilhívásokat, sőt, vészhelyzet, például eszméletvesztés esetén még át is veheti az irányítást és biztonságosan leparkolhatja az út szélén a teherautót. Stephan Heuer, az Informatikai Kutatóközpont (FZI) egészségügyi információtechnikai részlegének vezetője szerint az autós az egészből nem érez semmit és a testén sem kell például elektródákat elhelyeznie. A rendszer még akkor is működik, ha az illető pólót és pulóvert is visel. Csak a nagyon vastag kabátok és az elektromosságot vezető anyagok jelentenek problémát, azonban a módosított szenzorok még erre is megoldást jelenthetnek.


A Hohenstein Intézet fejlesztői egy az Európai Unió által támogatott projekt keretében grafénalapú anyagot fejlesztenek, amely nagyon vékony, átlátszó, rendkívül jó áram- és hővezető, ellenállóbb az acélnál és mégis rugalmas, ráadásul kopásálló és ha szükséges, még a gázokat is átereszti. A szakemberek egy könnyű és kényelmes védőruhát akarnak kialakítani a tűzoltók, a fém- és a vegyipari dolgozók számára. Roshan Paul projektvezető közölte, hogy a grafénnak olyan sok előnyös tulajdonsága van, hogy az anyag forradalmasítani fogja a hővédőruhák piacát.

Egy japán gyártó ruhái folyamatosan figyelik a szívműködést, míg a Norton adatlopást gátló ruhán dolgozott. A hideg ellen fűtés nélkül nanohuzalos ruházattal védekezhetünk majd, egy nürnbergi startup pedig olyan tréningruhát készített, amely beépített elektródák segítségével ösztönzi az izmok működését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • verge175 #1
    "Leírásuk szerint az elektromos impulzusok olyan érzést keltettek, mint a kisebb tűszúrások. A textilt egy övbe építették be, amely 500 euróba kerül és amelyet eddig 500-an vásároltak meg. Ugyanakkor senki sem hiheti, hogy csupán egy öv viselésével csökkenthető a fájdalomérzet.
    "

    Mi ez a szar? Ertelmetlen az egesz.