Berta Sándor

A kommunikáló kesztyűtől az interaktív farmerig

A kutatóműhelyekben egyre több ötlet merül fel, azonban nem mindegyikből lesz termék.

A Magdeburg-Stendal Főiskola hallgatói intelligens ruhákat fejlesztenek, ugyanakkor ezek a megoldások többnyire prototípusok, amelyek nem túl divatosak. A munkát Steffi Hußlein professzor vezeti, aki az intézményben az interakciós dizájnt tanítja. Az intelligens ruházat még egyáltalán nem terjedt el, de Hußlein biztos abban, hogy ezek a kiegészítők hamarosan az átlagos felhasználók számára is érdekesek lesznek. Szerinte minél intelligensebb egy adott anyag, annál hamarabb lesznek hajlandók az emberek fizetni érte.

Az egyik megalkotott kesztyű kijelzőn keresztül is olvashatóvá teszi a jelnyelvet. A kesztyűn kábelek futnak és az egyes ujjak görbületei után a szenzorok továbbítják a betűket egy képernyőre. A siketek így tudnak kommunikálni azokkal, akik nem ismerik a jelnyelvet. A területet a sportszergyártók is felfedezték maguknak. A futballcipők az alkalmazások segítségével feljegyzik a sprinteket és a rúgásokat, a pólók pedig a pulzust és a szívfrekvenciát figyelik.


Az intelligens ruhák gyorsan fejlődnek, a téma különösen az elmúlt években bukkan fel egyre gyakrabban. Számos fejlesztés kerül át az Amerikai Egyesült Államokból Európába és főleg Németországba. Klaus Jansen, a berlini Textilkutatási Kuratórium munkatársa, ez a szervezet koordinálja a jelenlegi 16 német textilkutató intézet tevékenységét. Az ágazat érdeklődéssel figyeli az olyan projekteket, mint az interaktív farmer megalkotása, amelynél a nadrágot érintőképernyős funkciókkal látják el és így okostelefonokat vezérelhet vagy ki- és bekapcsolhatja a világítást.

De nem minden elektronikával ellátott ruha lesz azonnal intelligens is. Hußlein úgy vélte, hogy a ruhák csak akkor intelligensek, ha kapcsolatba lépnek a viselőjükkel vagy a környezetükkel. Ilyen megoldás egy ing, amely felismeri a meleget és automatikusan hűteni kezdi a viselőjét. Így válik a ruha a második bőrünkké. A fogyasztóvédők természetesen aggódnak, hogy valaki visszaélhet majd a személyes adatokkal, és a kutatók is elismerik, hogy az intelligens ruhák magukban hordozzák a teljes ellenőrzés kockázatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!