Berta Sándor

A fogászatban is teret nyer az informatika

A következő években alaposan átalakulhat az otthoni fogápolás és módosulhatnak a rendelőkben zajló kezelések. Gyorsított eljárásban készülhetnek majd a fogpótlások és lézer szedheti le a fogkövet.

A fogászatban is megjelenhetnek és elterjedhetnek a különböző IT-eszközök és csúcstechnikás megoldások - ez derült ki a Nemzetközi Fogászati Kiállításon, amelyen 56 országból 2200 vállalat képviselői vettek részt. A bemutatók szerint az emberek a jövőben sokkal kényelmesebben kezeltethetik majd a fogászati problémáikat. Az új fogpótlások és a protézisek a számítógépes megoldásoknak köszönhetően az eddiginél sokkal gyorsabban, mindössze 30 perc alatt fognak elkészülni, a fogkövet lézerrel szedik majd le, és új technológiák hódítják meg a fogászati rendelőket.


Korszerű kamerák világíthatják az egyes fogakat és a fogsorokat, így fedezve fel a lerakódott fogköveket és lepedékeket. A modern rendelőkben emellett nem hiányozhatnak majd a fogorvosi szék mellől a táblagépek, a számítógép által vezérelt rendszerek, míg a háztartásokból a Bluetooth-kapcsolattal rendelkező és az okostelefonokkal összeköttetésben álló fogkefék sem. Utóbbiak segítségével a fogorvosok rendszeresen, akár naponta ellenőrizhetik betegeik fogápolási szokásait.


A kifejlesztett alkalmazások bevonásával pedig kijelölhetők lesznek azok a területek, amelyeket eddig elhanyagolt vagy kevésbé tisztított meg a páciens vagy amelyeket az átlagosnál jobban, körültekintőbben kell tisztítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jeffjohnson #2
    "Az új fogpótlások és a protézisek a számítógépes megoldásoknak köszönhetően az eddiginél sokkal gyorsabban, mindössze 30 perc alatt fognak elkészülni"

    Protézisek 30 perc alatt? Na azt megnézem... 30 perc alatt nem fogja kimarni neki sem a cad-cam se a 3d nyomtató nem fog ennyi idő alatt nyomtatni.
    Ennyi idő alatt mondjuk el tudok képzelni egy chairside kezelés egy Cerec géppel nade az nem egy protézis, hanem mondjuk egy inlay.
    Az is jó, hogy képen egy oral scannert mutatnak a cikkben meg tök másról van szó. Látszik, hogy a témában nulla hozzáértést felmutató ember írta a cikket az sg-re. Gratula a nulla színvonalhoz.
  • Ender Wiggin #1
    Hát persze... dehogy. A lézer előnye a vibráción alapuló technológiával szemben nem akkora, amiért érdemes beruházni rá, a beteg szempontjűból meg, amennyivel drágább a kezelés. A táblák miért lennének jelen? Mihez? Az egyedüli tábla, ami esetleg jelen van a rendelőben, az a Bien Air zseniálisan ostoba ötlete, hogy a sebészi motor kezelőfelülete egy iPad. Aminek véges az élete, és miután befuccsol, az egész 5000 eurós szar használhatatlan. Kamerák meg már nagyon régóta ott vannak a fogászatban és a monitoron, ami a széken van minden parasztvakító trükköt be lehet vetni most is.
    És ki nem szarja le, hogy a páciens mossa-e vagy sem? Ha nem mossa, több pénze lesz a fogásznak. Ehhez blutooth meg okostelefon, jóvanmá. Ekkora baromságokat, mint ebben a cikkben, nem nagyon olvastam még az SG-n.