Berta Sándor

Az egészségügy területén lát lehetőségeket a Canon

A japán gyártó teljesen új oldalát igyekszik megerősíteni, de persze felhasználják a képalkotási területen meglévő hatalmas tapasztalatukat.

A Canon 5 évente rendezi meg a párizsi expóját. Az idei eseményen a társaság többek között bemutatta a jövőbeli koncepcióit és vízióit, valamint DNS-elemző eszközökkel és új mammográfiás módszerekkel jelentkezett. Tehát immár az egészségügy területét is komolyan veszik, mert öt esztendővel ezelőtt az egészségügy még szinte saját kiállításuk mostohagyermeke volt. Akkoriban csak főleg olyan 4K- és 8K-monitorok prototípusait állították ki, amelyek segítségével az orvosok megtekinthették a röntgenképeket, most viszont már közel sem ez a helyzet.


A mammográfia területén két koncepciót is bemutatott a Canon, mindkettő lehetővé teszi a mell fájdalommentes vizsgálatát. A dizájn és a fehér szín alkalmazása egyaránt megnyugtatóan hat a páciensekre, s ez a pszichológiai hatás fontos része a koncepciónak. A cél az, hogy azok a nők is bátran elmenjenek a vizsgálatra, akik ezt eddig nem tették meg. A fotoakusztikus mammográfia esetén a beteg lefekszik és ultrahangok, valamint lézerfény segítségével készítenek 3D-képet a melléről. Ezáltal nincs szükség röntgensugárzásra, amely károsan hathat az emberi szövetekre. Az eljárás hatékonyan kiszűrheti a mellrákot. A második eszköz egy mell-CT, amelynél áll a beteg, ennél a berendezésnél röntgent alkalmaznak, azonban sokkal kisebb dózisban, mint a hagyományos CT-k esetében. Mindkét esetben precíz felvételek készíthető.


Egy másik terület a DNS-elemzés. Az év elején a cég befektetett a Spartan Bioscience nevű kanadai startupba, amely genetikai gyorstesztek készítésére specializálta magát. Most ismertté vált, hogy a Canon egy saját fejlesztésű DNS-elemző készüléket is piacra akar dobni a következő év elején. Az eszköz feladata a DNS-en belüli genetikai mutációk gyors és pontos felismerése lesz. Az óriáscég közölte, hogy még a legújabb megoldásokkal is több mint egy napig tart a bonyolultabb DNS-tesztek elkészítése. Az új termékkel ugyanezek a tesztek csupán néhány óra alatt elvégezhetők lesznek, emellett további előnyt jelent majd, hogy a tesztek a hagyományos vizsgálatoknál olcsóbbak is.

A genetikai mutációk alapján megállapítható például bizonyos betegségek megjelenésének kockázata, különösen azoké, amelyek idősebb korban fenyegetik az embereket. A DNS-elemzővel a Canon szerint növelhető lenne a rák elleni gyógyszerek hatékonysága és egyúttal jobban kutatni lehetne a mellékhatásokat. Az expón kiállított prototípus úgy nézett ki, mint egy 3D- és egy irodai nyomtató ötvözete. A berendezésben DNS- és reagensfolyadékokat egyaránt felhasználnának, miként a saját fejlesztésű kameratechnológiát is integrálnának a termékbe. Egy CMOS-szenzor deríti fel a fluoreszcens markereket, amelyeket a DNS-szekvenálásban alkalmaznak. Az eszközt elsősorban az egyetemeknek és a kutatóklinikáknak, nem pedig magánvállalatoknak ajánlja a Canon.

A japán konszern termékkínálatában egy ideje vannak olyan készülékek is, amelyekkel a retinát lehet fotózni. A rendszereket a Canon tükörreflexes kameráinak házában helyezték el, a belsejükben pedig különböző szenzorok és más alkatrészek vannak, amelyeket az egészségügyi felhasználáshoz módosítottak. A felvételek alapján az orvosok mindössze néhány másodperc alatt megállapíthatják, hogy a pácienst veszélyezteti-e a magas vérnyomás vagy lehet-e cukorbetegsége.


Ezenkívül a Canon dolgozik az Adaptive Optics Scanning Laser Ophthalmoscope (AO-SLO) nevű rendszeren, amellyel az orvosok - nagy felbontás mellett - sejtszinten tanulmányozhatják a szemet. Ezáltal egyszerűbb lesz a cukorbetegség és a retinopátia korai felismerése, s lehetővé válik a megfelelő ellenintézkedések foganatosítása.

A cég egyébként egy hete, november 10-én gyártotta le 80 milliomodik cserélhető objektíves EOS fényképezőgépét; a 80 milliomodik darab egy EOS 5Ds R volt. 12. éve, 2003 óta vezetik a cserélhető objektíves digitális kamerák piacát. Szintén júniusban ünnepelték a 110 milliomodik EF sorozatú cserélhető objektív legyártását és ezzel ugyancsak egy új világrekordot állítottak be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #1
    Hetente olvashatunk újabb és újabb (örvendetes) csodaszerkentyűkről, pirulákról, csak hát az a fránya napi gyakorlat ugye, oda valahogy nem akarnak elterjedni ezek a csodák. Pláne itthon, ahonnan tízezrével mentek el az orvosok, mint tudjuk.
    200 év múlva már csak oda kell állnunk egy ilyen csodaketyere elé, és mindent kielemez, kivéve egyvalamit: akkor is gumikesztyűs kézzel fogják taperolni a szerecsétlen páciensek prosztatáját