Berta Sándor

Különleges tréningruhákkal bővül a viselhető informatika

Egy nürnbergi startup olyan ruhát készített, amely beépített elektródák segítségével ösztönzi az izmok működését.

A Wearable Life Science (WLS) csapata komoly feltűnést keltett első termékével, amely egyaránt hasznos lehet az amatőr és a profi sportolóknak, valamint a különböző rehabilitációs kezeléseket végző személyeknek, akik stimulálni akarják az izmaik működését. Az ötlet azért nagyszerű, mert eddig az elektromos izomstimuláló rendszerek többnyire csak az edzőtermékben voltak elérhetők, ráadásul rendkívül drágák, akár 15 000 euróba is kerülhetnek. A WLS ruhája viszont ezzel szemben 1300 euróért megvásárolható, aki pedig csak egy különleges felsőt vagy nadrágot szeretne, az még kevesebbet fizet.

Kay Rathschlag, a cég marketingvezetője közölte, hogy az új ruhával minden edzést hatékonyabbá tehetnek, s a termék előnye az is, hogy ugyanolyan érzés felvenni és hordani, mint bármely más hasonló ruhát. Az elemzők hatalmas lehetőségeket látnak ezekben a ruhákban, ugyanakkor Annette Zimmermann, a Gartner munkatársa szerint még némi időnek el kell telnie addig, míg kiforrottak lesznek. Mindenesetre a sport az egyik olyan terület, amelyen ezek a termékek a leghamarabb megjelenhetnek, ezután jöhet az egészségügy, ahol a különleges dresszeket fel lehetne használni a sérülékeny emberek életének ellenőrzésére.


A kereskedők üdvözlik a fejlesztést. Werner Haizmann, a Fedas európai sportkereskedő szövetség vezetője azt mondta, hogy a viselhető elektronika terjed és folyamatosan nő az ilyen ruhák, illetve rendszerek iránt az érdeklődés. Az ipar szintén támogatja az ilyen jellegű elképzeléseket. Frank Dassler, a sportszergyártók világszövetségének első embere és egyúttal az Adidas főjogásza azt hangsúlyozta, hogy az intelligens ruhák a jövőben nemcsak a sportban fognak megjelenni, hanem a mindennapok során is.

Az Antelope nevű új edzőruha a következő hetekben kerülhet a boltokba és teljesen úgy kezelhető, mosható, mint a hagyományos ruhák, csupán az elektronikus vezérlőegységet kell eltávolítani belőle mosás előtt. Rathschlag szerint eleinte ambíciózus atléták vásárolják majd a terméket, később pedig a személyi trénerek. A távlati cél ugyanakkor egyértelműen a tömegpiac.

A WLS munkatársai azt állítják, hogy az Antelope ruhában végzett 20 perces gyakorlat egy 3 órás hagyományos edzésnek felel meg. A startup vezetői elképzelhetőnek tartják, hogy a jövőben együttműködjenek a nagy konszernekkel. Előnyüknek tartják, hogy az olyan gyártók, mint az Adidas vagy a Nike ugyan nagyon jó cipőket készítenek, de az elektronika nem túlzottan nevezhető az erősségüknek. A vállalkozásnak jelenleg 11 munkatársa van és 7 szabadalmat jegyeztetett be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GuyFawkes0 #4
    Csak én vettem észre a hasonlóságot?
    http://www.halloweentownstore.com/mm5/graphics/00000001/TS305.gif
  • Tinman #3
    A test finom áramköreit megbaxtatni sosem volt szerencsés. Az izmok kvázi elektrosokk általi stimulálása pedig hosszabb távon izomgyulladást, az elektrolit arány megváltozását, szélsőséges esetben nem szűnő izomrángást okozhat.

    Baromira nem mindegy, hogy az impulzus ami összehúzza az izmot honnan indul a testből teljesen természetes módon, vagy kívülről egy szerkezet által.

    Abban viszont van fantázia, hogy sérült izmok újraaktiválását segítsék vele elő.

    Mondjuk ez az egész elektromos izomstimuláció nem új dolog... még Bruce Lee is néha használt ilyet.
  • MsUser #2
    Egy elektromos stimuláló van bele integrálva egy futó ruhába.
    Fogyi sokkolószett 'Kínai" és egy Lidl -ös futóruha, ez nem több mint 15000.-Ft nem 15000.-eur de nem is 1300.-eur :)
  • tunyo902 #1
    "A WLS munkatársai azt állítják, hogy az Antelope ruhában végzett 20 perces gyakorlat egy 3 órás hagyományos edzésnek felel meg." Ha ez igaz, akkor èn biztos venni fogok eggyet!