Berta Sándor

Teljesen átalakulhat az orosz médiapiac

Az új orosz médiatörvény miatt elmenekülnek a külföldi kiadók az országból.

A távozó kiadók között van a Springer is, amelynek az újságjai közül többet megszüntetett az új tulajdonos Alexander Fedotov, aki a Forbes Russia magazinnál komoly változtatásokat vezetett be. A Springer Kiadó szeptemberben adta el az oroszországi részlegét és az új tulajdonos a Fedotov tulajdonában lévő Artcom Media lett. A lépésre azután került sor, hogy elfogadták azt az új törvényt, amelynek értelmében 2016-tól a külföldiek tulajdonrészét az orosz kiadókban 20 százalék alá kell csökkenteni.

A kiadó felvásárlása után Fedotov leállította a gyerekeknek szóló Geo, illetve a Gala Biografia nevű újságot, míg a Forbes Russia esetében teljes átszervezés történt. Az utóbbi nem strukturális módosításokat jelent, hanem azt, hogy a munkatársaknak a pénzről, a luxusról és az életmódról lehet írni, de politikai kérdésekről nem. Ez hasonlít a televízióknál már meghonosodott gyakorlatra, ahol az ortodox értékek szellemiségében zajlanak a tudósítások, amelyek rámutatnak a nyugati fenyegetésekre.

Fedotov kiemelte, hogy meggyőződése, hogy az olvasókat nem érdeklik az állami hivatalnokok fizetései. Az amerikai Forbes magazin az intézkedések kapcsán nem tiltakozott, hanem csupán visszafogott állásfoglalást tett, amikor közölte: meggyőződése, hogy a jövőben is egy olyan partnerrel dolgozhat együtt, amely továbbviszi az eddigi minőségi szempontokat.

Egyéb téren is nő az állami kontroll, például az orosz államnak egy a közösségi oldalakat figyelő szoftver segít a demonstrációk megakadályozásában. A Laplace's Demon nevű programmal az orosz hatóságok átkutathatják a közösségi portálokat, például a Twittert, a kormányt bíráló információk után. Emellett az orosz belügyminisztérium megpróbál fellépni a Tor ellen és azonosítaná a szolgáltatást használókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bdzsana #13
    Jajj elnézést, az lemaradt, hogy te barom. Enélkül biztos nem vennél komolyan.
  • bdzsana #12
    Akárhányszor benyögik, hogy Putyin mekkora ász mert mennyit nőtt a GDP, én bemásolom az olajárak változását. Pöccre pontosan ugyanaz. Örülök hogy ezt most más megtette helyettem. Most, hogy csökken az ár megint sz.rban van Oroszország. Most miért nem olyan király Putyin? Miért nem rázza gatyába a gazdaságot? Most hol van az ipar és a mezőgazdaság?
    Mindig az olajártól függött az orosz gazdaság, mivel egy lábon áll az egész.
    Valahogy minden olajban és gázban úszó állam iszonyat gazdag, még az arabok is, de az oroszok még az ő szintjüket sem képesek elérni.
    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2015.11.02. 12:26:29
  • Cat #11
    Baromság. Az olajár van az egész mögött, ha drága, az aktuális orosz politikus népszerű, ha beesik akkor baj van, és teljesen mindegy ki van hatalmon.

  • ugh #10
    Baszki te loszart se tudsz.
    A sok ATV elvette a maradek agyad is baszki.
    Ott volt a rendszervaltas az alkoholista jelcinnel.
    Az amcsik szethordtak az orszagot, tombolt a demokracioanak nevezett szabadrablas.
    Megszunt az ipar, a mezogazdasag, olyan csorok voltak az amberek majd' mint a cari rendszer alatt.
    Csuszott le az egesz orszaga faszba.
    Jott ez a putyin gyerek akik megritkitotta a tombolo, demokracianak alcazott nyugati kapcsolatokkal operalo es onnan mukodtetett maffiat.
    Elzarta a nyugat fele csutkara nyitott penzcsapot, gatyaba razta az ipart a mezogazdasagot.
    Lett az embereknek munkaja es jobban elnek mint barmikor.
    Szerinted akkor diktaturat kell fentartania ahhoz, hogy nepszeru legyen, te ostoba barom?
    Tul sokat gondolsz arrol, hogy hol es milyen demokracia van te agyhalott.
    Probalj meg a nagy demokracioban oylan dologrol beszelni ami kellemetlen es kerulendo tema.
    Ugy el leszel meszelve mint a szar.
    Kb. akkora a diktatura mint mashol, csak a nyugati media pampog (te meg elhiszed) mert meg van sertodve. Nem rabolhatnak a "tulajdonosai" szabadon, igy az altaluk mukodtetett media most anyaz.
    Kapj mara fejedhez te hulye...
  • bdzsana #9
    Nem igazán gondolom, hogy csak ez a két fajta politika van amit te felsorolsz. Elég ha összehasonlítod a kettő módszer hatását a gazdaságra.
    A bezárkózás és az idegenek erőszakos kizárása mindig egyféle képen hat a gazdaságra.
    Kína is erősen kommunikál a nyugat ellen, de végső soron az együttműködésnek köszönheti azt, hogy ma ekkora gazdasági hatalom lett.
    Természetesen kell egy egészséges nézet, egy olyan, ahol mindent megteszel azért hogy az országodból sikeres vállalkozások nőjenek, de nem idegenellenességgel.

    Ha két egyforma termék/szolgáltatás/munkaerő stb. közül a magyart választod akkor az természetes érthető, és jó a saját gazdaságunknak, de ha silányabb minőségűt, drágábbat stb csak azért mert magyar akkor az már árt.
    Ahol nagy az idegenellenesség ott pontosan ez utóbbi működik. Minden külföldi alapvetően rossz és minden hazai jó. Legalábbis az egyszerű ember fejébe ezt verik bele. Ha a multi bejelenti az alkalmazottait, kiadja a szabadságokat stb az rossz mert kiviszi a hasznot amit keresett. De ha Józsi bácsi veszi fel az alkalmazottat, nem jelenti be, túlóráznia kell, szabadságot se kap az nekünk jó mert azért csak magyar.....

    A nemzeti tudat jó nekünk és a gazdaságunknak is, de csak ha egészséges nemzeti tudatról beszélünk, amit fent is említettem. Oroszországban már régen nem ezt nevelik az emberekbe.
    Az is egy érdekes dolog, hogy nagyon nyomatják a mocskos nyugati életmód dumát, pedig elég megnézni mennyi b.zi, erőszak, drogos, alkoholista, prosti van Oroszországban.
  • Amergin #8
    "Kishazánk" egy icike-picike kis légyfing a nagyhatalmak birtokának a szélén. Nem a "legitim" vezetőink döntötték el általában a történelmünkben, hogy melyik birodalom határán belül leszünk éppen. Ennek folyománya, hogy "kishazánkban" kétféle hatalomgyakorlás "működik" és van történelmi hagyománya.

    Az egyik az uram-bátyám rendszer. Ez egy rossz rendszer, de ha a néplélek megváltozik, akkor magától eltűnik. Ha mégsem, akkor a nép is ilyen és nem akarja, hogy eltünjön.
    Ebben az esetben "el lehet menni", akinek nem tetszik és sokan mennek is.

    A másik rendszer az éppen aktuális nagyhatalom valagának nyelvvel való tisztogatása, amiben az "idegenszívű" (nevezzük igy szalonképesen) bár magyarul (is) beszélő, a magyar népet megvető és eláruló komprádor helytartók szolgálják ki az idegen érdekeket. Ezért persze ők busás jutalmakban és vállveregetésben részesülnek.

    Gusztus dolga, hogy ki melyiket szereti, de csak ez a kettő van, ebből lehet úgymond "választani". És nem: nem lehet más a politika. Olyan lehet csak, amilyenek az itt élők és csak akkor változhat, ha az itt élők szemléletmódja változik meg (talán majd idővel...)

    Oroszország egy birodalom, de nem szuperhatalom. Oroszország eddig defenzívában volt és a "szellemi" háború az ő térfelén folyt. Putyin ezt megfordította és a saját birodalmából kiszorította, hatalmuktól, befolyásuktól megfosztotta az idegen érdekek képviselőit. Ahhoz képest még finoman is járt és jár el.
    Oroszorszában lényegében cári rendszer van, csak papíron nem nevezik annak. Putyin a cár atyuska, aki megvédi Oroszország-anyácskát. Ez az orosz történelmi hagyomány. Olyan mint nálunk az uram-bátyám redszer. Ez gyökerezik a néplélekben.

    A birodalmakban pedig tetszik-nem tetszik centralizált vezetés van (a Római Birodalomtól elkezdve az Usán át Kínáig), mert anélkül széthullanának apró daraboka és olyan légyfing lenne mindegyik külön-külön, mint "kishazánk".

    Ennél fogva nem egészséges és nem is értelmes dolog azt keresgélni, hogy melyik nagyhatalom a "jó" (egyik sem jó) és melyik nagyhatalomnak "van igaza" (egyiknek sincs, de persze a saját nézőpontjából mindnek igaza van).
    Utoljára szerkesztette: Amergin, 2015.10.31. 20:16:45
  • bdzsana #7
    Attól, hogy Putyin népszerűsége a csúcson még nem biztos, hogy nincs önkényuralom. Ha Putyin és Putyin között kell választani akkor nem meglepő az eredmény. Magyarországon is egyre több közpénzt költenek a kormány saját kampányaira vetélytársait meg börtönrácsok mögé fotosoppolt óriásplakátokon mutogatja. Egyes csatornákon már 10 percenként lehet látni valami propagandát. Meg ugye van az a pár apró "demokratikus" törvénymódosítás, amivel saját malmukra hajtják a vizet.
    Na már most ez Oroszországban sokkal durvább maga a propaganda plusz e mellé van cenzúra is rendesen.
    Az utóbbi években megöngyilkolt ellenzéki politikusok és újságírókról meg ugye említést se tegyünk.
    De gondolom Észak-Koreában sincs önkényuralom, hiszen a diktátor népszerűsége töretlen sőt istenként tisztelik a sok propagandának hála.
    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2015.10.31. 19:38:50
  • bdzsana #6
    Hol olvastad, hogy azt írta hogy ott önkényuralom van bezzeg az USA-ban milyen jó?
    Ő csupán az első felét írta a többit a te usafób agyad képzelte oda. Mert ugye ha a szent Putyinról valamit írnak akkor egyesek kényszert éreznek, hogy gyorsan ugorjanak megvédeni és bezzegusázzanak egy jót.
    Oroszország és az USA szuperhatalom, mind a kettő ehhez mérten viselkedik külpolitikailag.

    Ha te elhiszed, hogy a deviáns mocsok ellen lép fel akkor az legyen a te dolgod, vannak körök ahol ez még erény is. Valóságban pont úgy működik mint kishazánkban. Valaki itt is elhiszi, hogy ha valamit elveszünk a "gonosz" külfölditől és odaadunk egy havernak majd rányomjuk a nemzeti bélyeget akkor az a haza érdekében történik és nem a központi hatalom építése miatt.

  • ElNano #5
    Hogyne, ahol nem lehet mindenféle deviáns mocsokkal és értelem alatti szeméttel mérgezni a nép agyát, akkor ott önkényuralom van, hát persze-persze.

    Told el a bicajt Washingtonba és kérdezz majd rá Guantánamóra, Abu-Gharibra, a szuverén országok sorozatos lerohanására, a rendőrállami jellegzetességekre, a civilek hadsereg általi megfélemlítésére (Jade Helm hadgyakorlat), az ISIS támogatására, kelet-Európa amerikai kváz azonban de facto megszállására, az oroszok haditechnikával való körbevételére, Kína provokálására, a velejéig korrupt választási rendszerükre, és még sorolhatnám, aztán majd elbeszélgethetünk arról, hogy hol van önkényuralom, és melyik az, amelyik inkább lenyomja az egész világot.
  • AnuluWork #4
    Előbb bukik meg Obama, Merkel, Hollande, mint Putyin.