Berta Sándor

Orosz­országban előre jeleznék a tüntetéseket

Az orosz államnak egy a közösségi oldalakat figyelő szoftver segíthet a demonstrációk megakadályozásában.

A Kremlhez hű Center for Research in Legitimacy and Political Protest bemutatta a Laplace's Demon nevű programot, amelynek segítségével az orosz hatóságok átkutathatják a közösségi portálokat, például a Twittert a kormányt bíráló információk után. Az összegyűjtött adatok segíthetnek nekik abban, hogy a jövőben könnyebben lehessen előre jelezni az ellenzéki megmozdulásokat. Az Izvesztyija tudósítása alapján a fejlesztők egy közelebbről meg nem nevezett hálózaton belül már tesztelik a szoftvert.

Jevgenyij Vjenyegyiktov, a Center for Research in Legitimacy and Political Protest vezetője azt nyilatkozta, hogy jelenleg nagyon komoly kiberveszélyekkel kell szembenézni. Indoklása szerint a külföld a közösségi portálokon keresztül szervez oroszországi tüntetéseket, ezért szükség van egy olyan orosz rendszer kifejlesztésére, amely ellenőrzi a közösségi platformokat. A legutóbb az Ukrajna elleni orosz akciók kapcsán került sor oroszországi tiltakozásokra, ugyanis Putyin nem hajlandó hivatalosan elismerni, hogy orosz katonák harcolnak Ukrajna területén.

Amennyiben a Laplace's Demon tesztelése sikeresen zárul, akkor a Twitter mellett a Facebook, a LiveJournal és a Vkontakte is az átkutatott platformok közé kerülhet. Ezekben a hálózatokban a program képes a felhasználói profilokat és a csoportokat egyaránt ellenőrizni, a fejlesztők azonban elsősorban a Twitterre összpontosítanak. Vjenyegyiktov szerint a Twitter nem csupán a legtöbb szélsőséges tartalmat terjeszti, hanem ezeket nem törli az orosz államnak megfelelő módon, ezért akarják szeptembertől a mikroblogot szűrni.

A The Moscow Times rámutatott arra, hogy a ROSZKOMNADZOR nevű állami sajtó-, távközlési és adatvédelmi felügyelet már régóta sürgette egy a nyugati közösségi oldalak ellenőrzésére használható program megalkotását. A Laplace's Demon az előrejelzéseit közvetlenül az orosz rendőrséghez és más bűnüldöző hatóságokhoz juttatja majd el. Mindez azt jelenti, hogy az egyik legnagyobb orosz apparátus közvetlenül össze lesz kötve a szoftverrel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • a_n_d_r_e_w #8
    Szanalmas vagy, gGyakorlatilag csak a gyulolet arad beloled, pont remek peldaja vagy annak, hogy normalis ember miert inkabb nyugatra tekintget. A fene nagy keresztenysegeddel meg szedd ossze a haverjaidat es menj keresztes haboruba Sziriaba vagy Jeruzsalembe, csak ne is gyere vissza.
  • arty #4
    És Orbán meg ennek az államnak a f*szát sz*pja.
    És ennek az elnyomó államnak fizetem paksért majd 20 éven át az adómat.

    Boldogság!
  • Skylake #3
    Pontosan így van. A XX. század közepén megismerhette az emberiség, milyen az amikor teljes teljesítménnyel működnek szélsőjobb és szélsőbaloldal által működtetett rezsimek. A XXI. század eleje véleményem szerint annak a harcnak lesz a terepe, amely a körül fog forogni, hogy mennyire lehet személyeket és csoportokat információs technológiák, illetve ebből kiinduló további technológiák által (v.ö.: Kurzweil: A szingularitás küszöbén) emberi értelmben e technológiák által egyszerre függővé és kiszolgáltatottá tenni. Magyarul, ez annak a harca lesz, hogy az információs technológiákra épülő működési logikák irányítása kinek a kezében marad: a mi kezünkben és ekkor polgárok maradunk, vagy olyan gazdasági és politikai hatalmi rendszerek alattvalói leszünk, amelyek e technológiák segítségével gyakorolnak szűrést, kontrollt, mégpedig úgy, hogy ez számukra létszükséglet lesz, mivel technológiai jellegű emberi kiegészítéseink -szoftver-hardver- használatának ez lesz az ára. (v.ö. társadalmi működésében érintőlegesen Huxley: Szép új világ) Mindez szerintem szükségszerűen következik abból, hogy az emberiség eljutott olyan pontra, ahol a tárgyak és működési logikájuk immár egymástól elválasztható. Jelenleg úgy látom, hogy a kedvezőtlen de szükségszerűen bekövetkező irány felé haladunk. Lesz majd egy nagy töréspont a jövőben, ez vélhetően akkor fog bekövetkezni, amikor e technológiák intergálhatók lesznek az emberi testbe, és hálózatba köthetők is lesznek egyben -> az IoT felfutásának közepétől, körülbelül 10 év múlva.
  • Inquisitor #2
    Persze úgy is jön valaki aki ezt be akarja védeni, de akárhonnan nézzük ami ott épül az a szótár szerinti FASIZMUS.
    És igen, erre felé is van rá egyeseknek erre igénye ...
  • Skylake #1
    Várható volt, hogy ezt meglépik. Sajnos tetszik, vagy nem tetszik, az ilyen represszív rezsimekben mindenki, aki e rezsimek megdöntését készíti elő, kénytelen lesz pontosan ugyanannak a titkosszolgálati eszköztárnak a tükörképét alkalmazni önmaguk védelmére és megszervezésére, amelyet velük szemben az adott rezsim, és annak szervezetei alkalmaznak. Sajnos ezek alkalmazása a felhasználók részéről sokkal nagyobb technikai tudást és elővigyázatosságot igényel, mint az eddigi „régi” technológiák, mint az FB és a Twitter alkalmazása jelen esetben. Így, ha ez a helyzet, akkor lehet elővenni a ma már igencsak különleges, és ez által kellemesen obfuszkált technológiákat: például BBS, meg Usenet. Aki jobban hozzáértő felsorolhat még párat, ami alkalmas arra, hogy Putyin ellenfelei általuk szervezzék meg és hangolják össze szervezeteik működését. Az előbbi kettőről annyit, hogy a DARPA nem véletlenül erőlködik most azon, hogy hogyan tudná a deepwebet is az USA nemzetbiztonsági célú szervezetei számára olyan transzparensen kereshetővé tenni, mint amilyen transzparensen kereshető (a szűrési buborékoktól eltekintve) Gizikének az internet, mondjuk cicás gif-ek kapcsán.

    Gondolom többek között a ruszki gumitalpúak arra is rájöttek, hogy a csillió rubelért a 2000-es évek elején üzembe állított, internetszolgáltatókhoz kihelyeztetett deep packet inspection rendszerek egyre inkább használhatatlanok, mivel a https-el nem tudnak mit kezdeni, és a konspiráció döntően nem plain text email-ben megy, hanem ezeken az e célra nagyon is jól használható felületeken. Mivel Putyinka szorul azért nem kicsit belpolitikailag, nem véletlen, és teljesen várható volt, hogy bepróbálkozik ezzel a lépéssel, amiről a cikk tudósított.

    Többek között ezért is kell nekik saját mobileszköz-oprendszer, részint az USA hátsóajtajainak bezárásához, részint meg a saját hátsóajtóik beépítéséhez. Itt a legjobb megoldás szerintem olyan eszközök használata, ahol a hardver esetében a lehetséges hátsóajtók beépítettsége az adott szervezkedő csoport céljait tekintve indifferens, valamint ezeken lehetőség szerint teljes mértékben nyílt forráskódú cuccok alkalmazása – mobilok esetében erre még várni kell. De az idő rövidesen meg fogja szülni azt a mobil szoftvert és hardvert, amely elveiben ugyanazt testesíti meg mint például a nyílt forráskódú rendszerek között a Debian.