Berta Sándor

Oroszország - célkeresztben a Tor

Az orosz belügyminisztérium régóta megpróbál fellépni a szolgáltatás ellen, kevés sikerrel.

Oroszországban 174 000 ember használja a Tort, ez a globális felhasználói tábor körülbelül 9 százaléka. A szaktárca ezt a számot csökkentené, ezért megbízta a Central Research Institute of Economy, Informatics and Control System (Cri Eisu) nevű állami konszernt az összes személy azonosításával.

A belügyminisztérium tavaly közel 4 millió rubelről szóló megbízást adott társaságnak, amely az elmúlt években - különböző kódnevek alatt - további állami megbízásokat kapott. Azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy eddig a Cri Eisu összesen mennyi pénzt kaphatott. Hiába azonban a sok támogatás, a cég nem jutott előrébb, ezért már szabadulna a feladattól, ehhez pedig a Plesakov, Uskalov és Társa ügyvédi iroda segítségét kérte. A vállalat az ügyvédeknek 10 millió rubelt ajánlott fel.

Andrej Soldatov orosz oknyomozó újságíró elmondta, hogy a helyi internetellenőrzési erőfeszítések elsősorban az online cégek megfélemlítésén alapulnak. A Tor esetében viszont műszaki megoldást próbáltak keresni és némileg meglepő módon elbuktak. Ez elsősorban alighanem annak köszönhető, hogy nincs elegendő megfelelően képzett szakember, akik képesek lennének a szolgáltatás blokádjához vagy ellenőrzéséhez szükséges megoldásokat kifejleszteni.

Az orosz Állami Duma jelenleg egy olyan törvénytervezetről tárgyal, amely betiltaná a Tort és az összes hasonló szolgáltatást. Christian Mihr, a Riporterek Határok Nélkül ügyvezetője kifejtette, hogy aki ilyen eszközöket be akar tiltani, az csak azt demonstrálja, hogy az emberi jogokat - például az információkhoz való szabad hozzáférést - másodlagosnak tartja. Szerintük ez a tervezet tökéletesen illeszkedik az orosz kormány eddigi törekvéseinek a sorába, amelyek azt célozták, hogy az interneten folyamatosan szűkítsék a korlátlan információterjesztés lehetőségeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #29
    Csak 3000 halott volt és az ÚJ tények figyelembe vételével nem biztos, hogy nem Szíriában haltak meg ... ahol ugye "rendet" tesz a sereg éppen. Mondjuk Afganisztánban is jól sikerült anno. Vagy az az USA volt? :D
    Zavart érzek az erőben.

    Mindig vicces ha a három nagy pókerjátékos bármelyikét védik be, hogy de neki van joga csalni, amannak meg nincs. A három játékos felváltva a föld összes igazi tömeggyilkos szemétjét bevédte, bevédi.
    Amúgy vicces. Anno a kő komcsi tanárunk azzal védte a kínai államot, hogy akkora országban csak ilyen "erős kézzel" lehet "rendet" tartani. Na azóta van egy pár elképzelésem az emberekről meg a fejükben a "rend" és "erős kéz" beteg jelentéseiről.
  • Tetsuo #28
    Persze, hogy kemény. ;-) Úgy látszik annyira, hogy még a tradíció szót sem sikerült megértened...
    Amikor ajánlottam, nem vettem figyelembe, hogy az olvasmány nem ajánlott egy alap műveltség nélkül, jobb esetben is, egyszerűen nem érted meg.
  • Tetsuo #27
    Bezzeg Ámerika! :-D
  • dartois83 #26
    Szerintem ebben a vitában nem fogjuk egymást meggyőzni. Szerintem van pár szerencsés ember, akinek Putyin vagy valaki felajánlotta a red pill-t, mint a Mátrixban, és ráeszmélt, hogy világot a New York-Tel Aviv tengelyen keresztül a gyíkemberek és gonosz cionisták irányítják és Putyin az egyedüli, aki majd medveháton a távcsöves puskával rendet tart. Sidekickjei Segal, Rourke Depardieu és Berlusconi.

    Csak kíváncsi lennék, hogy azoknak az orosz katonáknak a családjai is így gondolják, akiknek a fiát kivezényelték a szakadár donyecki frontra, ahol ugye "nincsenek orosz katonák". Otthon pedig kussolniuk kell, hogy amúgy fiuk hogyan és hol halt meg.

    Putyin ugyanolyan, mint voltak a cárok és a pártfőtitkárok. Sajnos az orosz néptől tényleg messze áll a demokrácia, nekik mindig is egy expanzionista despota kellett, az egész ország egy vadkelet, amit oligarhák irányítanak, illetve már ott is kezdődik a centralizáció, mert amelyik nem tesz hűségesküt az ex-KGB-snek, annak lőttek.
  • bdzsana #25
    Úh, ez kemény volt:D Nekem ott dől meg ez az egész, hogy a tradiciót ő idők felettinek és állandónak látja, holott pont, hogy idő határozza meg a tradíciót. Amit ma tradiciónak tekintünk az valamikor egy újítás volt, ami szembe ment az akkor tradíciókkal.
    Szokták mondani, hogy egyvalami állandó, és az a változás.
    Változik az éghajlat, változik az egész bolygónk környezetünk. Változik a technológia, változik a népesség száma. Nem tehetjük meg, hogy mi nem változunk.
    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2015.09.13. 16:08:10
  • Palinko #24
    hagyjuk már... a the hidden wiki minden 20. linkje működik és az is egy béna szar oldal általában :D túl van értékelve a dark web nagyon
  • Tetsuo #23
    Én végig ezt mondom:
    http://www.tradicio.org/traditio.htm
  • bdzsana #22
    Szerintem már te sem tudod mit akarsz ezzel mondani.
  • Tetsuo #21
    A haladás tipikus bolsevik szó, de alapból a fejlődés is kétségbe vonható - szerintem amit te annak hívsz, az valójában ellentéte, az eredettől való eltávolodás.
  • bdzsana #20
    Én azért csinálnék egy felmérést, hogy ez az általad említett normalitás mennyire válik be. Nem attól lesz jó egy vezető hogy hangzatos szavakat mond és szigorú rendet tart, hanem hogy a társadalom valóban jó irányba halad. Szívesen megnéznék egy felmérést, ahol mérik az empátiát, a kreativitást, az aggressziót, a segítőkészséget stb meg úgy általában az emberek boldogságát elégedettségét. És összehasonlítanám a különböző nemzetek eredményeit. Ez sokkal pontosabb képet adna az adott társadalmi rend hatékonyságáról.