Berta Sándor

Alapvető emberi jog lehet az adatvédelem

Az Egyesült Nemzetek Szervezete először foglalkoztat adatvédelmi szakembert.

Az ENSZ Joseph A. Cannataci professzort, a Máltai Egyetem munkatársát nevezte ki különleges adatvédelmi jelentéskészítőnek. A szakember elsődleges feladata az lesz, hogy a jövőben világszerte elérje azt, hogy az adatvédelem az emberi jogok közé tartozzon. Ugyanakkor ebben a folyamatban szüksége lesz az egyes országok együttműködésére.

Cannataci az első olyan személy, aki ezt a pozíciót betölti az Egyesült Nemzetek Szervezeténél. A férfit összesen 29 jelölt közül választották ki, akik között ott volt dr. Kimpián Péter, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) Nemzetközi és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának vezetője, illetve Peter Schaar egykori német szövetségi adatvédelmi biztos is.

Cannataci megbízása három évre szól és közvetlenül az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (UNHRC) készíti majd el a beszámolóit. A feladata lesz az is, hogy ellenőrizze, megvalósul-e az emberek magánszférához való joga a digitális korszakban. Ugyanakkor eldőlt, hogy a szakember független személy lesz, így nem lesz tagja az ENSZ-nek és pénzügyi kompenzációt sem fog kapni a munkájáért. A máltai professzor számos államot keres majd fel, hogy azokban megvizsgálja az emberek helyzetét. Jelenleg 111 ország hajlandó fogadni az ENSZ különleges jelentéskészítőit.

Cannataci feladatai közé fog tartozni az egyes esetek kivizsgálása és a tanulmányok, valamint irányelvek kidolgozása is, utóbbiak konkrét megvalósításába viszont nem lesz beleszólása. Szintén feladata lesz, hogy felhívja a figyelmet az adatvédelem fontosságára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #5
    Minden szavaddal egyetértek.
  • end3 #4
    "... és pénzügyi kompenzációt sem fog kapni a munkájáért..." - Majd kap onnan, ahol fontosnak tartják, hogy a jelentések némi "lakkozással" kerüljenek "célhelyükre". Ez a státusz is mutatja, mennyire tartják fontosnak a feldolgozandó témát. (amennyi erőforrást biztosítanak hozzá...)

    Alapvető emberi szabadságjog a személyes adatokhoz való jog és az ezekhez való hozzáférés kívülállók számára történő korlátozása. Egyszerűen el kell kezdeni az interneten szolgáltatóknak, azokkal a "tudatlanokkal" szemben is biztosítani, akik még nem ébredtek rá a fontosságára. A "nemzeti média-tanácsok" meg keményen bírságolhatnak.

    (pl., aki nem adta meg a jogot, a konkrét fotójának a Facebook-on való megjelenítésére..., - a kiskorú "versenyzők" fotóinak, ha csak a törvényes képviselő nem engedélyezte, ott semmi keresnivalójuk... - tessék azokat a csoportképeken Facebook-nak is felismerhetetlenné tenni. Miért csak a bűnözők fényképeire "vigyáznak" az újságok, fekete kitakarásokkal? Ott érdekes módon fontos a jogvédelem...)

    A nyilvános és globális megjelenés az átlagember, főként kiskorú gyermek számára értelmetlen, nem is támogatandó alapértelmezetten. És most ezt a filozófiát illetően, szembe megyek Cukkorsüveggel...!
  • Skylake #3
    Végül is rájukgondoltam - egy tipikus, egyfajta tipizálható viselkedést tettem ide. De persze nagyon jól tudom, hogy a szelfi generáció "gépezni tudó" egyedeit mennyire gyűrte maga alá általánosan a nárcizmus kergetésnek, és az ezen alapuló szellemi maszturbációnak szenvedélye. Sokak számára drága lesz ebből a jövőben az ébredés - elsősorban saját társadalmi és kapcsolati tőkéik vonatkozásában - minél jobban beágyazzák életükbe annak a fajta társasági sz*rkeverés, ő szintjükön és lehetőségeik szerint elérhető megfelelőjét, amelynek eredeti és kiterjedt formája eddig a celebvilágban volt meg, és a prolik csupán társasági lapokból értesülhettek ezen társadalmi helyezkedések legérdekfeszítőbb és legbotrányosabb csúcsairól. Lásd.: ask.fm jelenség. Related - offline, már volt ilyesmi, hasonló, a dinamikáját tekintve a nyugati társadlaomtörténetben: Elias, Norbert: Az udvari társadalom.
  • Cat #2
    Nem az a baj, hogy józsi bácsi és zsuzsi néni ilyen, hanem hogy a mai 15 évesek még rosszabbak: ők nem csak a jelszót rakják a monitor mellé, hanem megadnak mindent magukról és feltöltenek mindent bárhova veszélyérzet nélkül.
  • Skylake #1
    Helyes, bár ez a fószer, és az ilyen szervezetek, mint az ENSZ, olyan messze van az átlag "gépezni tudó" $Józsikák$, Tibi bácsik, :-O cukivagyok Évikék, és Zsuzsi nénik mindennapi világától, hogy gyakorlati haszna nem sok lesz még jó darabig. A fő gond azzal van szerintem, hogy tetszik-nem tetszik, az userek nagyrésze hiába tudja a Fészit felhasználói szinten kezelni, különös tekintettel az idővonalának átpörgetésére, illetve tud levelet küldeni a gmail segítségével, miután leolvasta jelszavát a monitor sarkára ragasztott cetliről, ők és az userek döntő többsége a világban (éppen ezek alapján árulkodva) digitális analfabéta.

    Ha úgy vesszük, az informatikai eszközök valódi, poweruser szintű használata - aminek elsajátítása a te számodra is igazi hasznot hoz - tulajdonképpen bőségesen hozzámérhető mondjuk a gépjárművezetés komplexitásához, sőt le is hagyja azt. Ehhez képest ott van egy alkalmassági küszöb - mivel veszélyes üzem - amely az un. jogosítványban testesül meg, kognitív képességek szempontjából más módon de annál sokkal komplexebb rendszer esetében semmilyen ilyen küszöb nincs húzva - mivel a technológiai fejlettség jelenlegi szintjén még nem veszélyes üzem.

    Gyakorlatilag a teljes spyware, ransomware kibergengszter világ, illetve a teljes internetes reklámmédia, a spammereket is beleértve legfontosabb erőforrása az emberi butaság és annak r=1 usereknél meglévő büszkesége, hogy szinte büszkék arra hogy tökhülyék a rendszerhez - magyar nyelvű hibaüzeneteket sem bírnak értelmezni - meg arra, hogy ezek lényege számukra érdektelen. Ez felhasználási céljukból adódóan érthető, mert tökre megértem, hogy egy kétgyermekes háziasszony nem fog openvpn-t konfigurálni, de hiába fogadjuk ezt el, attól még az általános felhasználói ostobaságnak e nagyon szofisztikált technológia esetében hasonló nagymértékű következményei vannak.