Berta Sándor

Bekeményíthet Európával szemben a Facebook

A közösségi platform az adatvédelmi szabályokkal kapcsolatos viták lehetséges következményeire hívta fel a figyelmet.

A társaság álláspontja alapján az Európai Unió nem kényszerítheti a cégeket arra, hogy az egyes európai uniós tagállamok adatvédelmi biztosaival vitákba bonyolódjanak. A Facebook azzal fenyegetőzött, hogy ha nem történik változás, a maga módján fog reagálni. Richard Allan, a Facebook egyik európai illetékese azt nyilatkozta, hogy számukra a költségek növekednének és ezért az új funkciókat, termékeket és szolgáltatásokat a jövőben vagy csak lassabban vagy egyáltalán nem vezeti be Európában. Vélekedésük szerint amennyiben a szabályozásokat nemzeti szinten fogadják el, akkor emiatt sok startup tönkremehet, még azelőtt, hogy stabilan megkapaszkodhatott volna a piacon.

A menedzser hozzátette, hogy írországi központjuk megalapításakor hónapokon keresztül vizsgálta őket a helyi adatvédelmi hatóság, sok aktivista mégis azt gondolja, hogy megsértik az EU törvényeit. A Facebook szerint mivel központjuk Írországban van, más országok szabályozó testületeinek nincs felettük joghatósága, de a többi államban nem ezen az állásponton vannak. Panaszuk szerint egyáltalán nem könnyű, ha egy vállalatnak nem csupán az Európai Unió törvényeit kell betartani, hanem egyenként mind a 28 tagország különböző jogszabályainak is meg kell felelnie, ráadásul ezek a nemzeti törvények különbözhetnek is egymástól.

Allan példaként említette, hogy más iparágakban ilyen nem fordulhatna elő: ha egy autónak, amelyet Franciaországban vagy Németországban készítenek, eltérő előírásoknak kellene megfelelnie Lengyelországban vagy Spanyolországban, akkor ez komoly akadály lenne a gyártók számára. A BMW, a Jaguar és a Renault ebben az esetben nem tudnának ilyen mértékű nemzetközi sikert felmutatni.

A Brüsszeli Szabadegyetem és a Leuveni Katolikus Egyetem kutatói már korábban megállapították, hogy a Facebook január 30-án hatályba lépett módosított felhasználási feltételei és adatkezelési szabályzata megsérti az európai tagok fogyasztói jogait. Azóta kiderült, hogy az sem segít a felhasználókon, ha nem regisztráltak a platformon, mert az azokat is követi, akik egyáltalán nem tagjai, korábban voltak tagjai vagy akik nem engedélyezték a követésüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szegabi #13
    Hál' Istennek nem érdekel a FB. Lassan Ők döntik el, hogy mikor mehet az ember sz@rni. Az sem lenne gond, ha szigorítana. Szigorítson. Az olyan ismerős, aki csak FB-n hajlandó kommunikálni, az kommunikáljon magával. Ha akar valamit írjon mail.t. Ugyan annyi idő, mint cseten írni.
  • ostoros #12
    Szerintem pedig valódibb unió, mint amiket említettél. Azok csak birodalmak.
  • kvp #11
    Egyseges europai szabalyozast akarnak, mivel az EU tul kis es tul fragmentalt piac ahhoz, hogy koltsenek ra. Csak a vegen ne azon sirankozzanak amikor megkapjak az uj szabalyokat, hogy tul szigoru lett.

    Mondjuk persze ennyi erovel azt is mondhatnak, hogy legyen csak par hivatalos internetes nyelv az EU-ban (mondjuk angol, spanyol, francia es nemet), mert tul sokba kerul mindent mindenre leforditani. (angol, spanyol es francia az USA es Kanda miatt amugy is kell, tehat csak a nemetet kellene pluszban kifizetniuk) Erdemes lenne a facebook-nak meg az osszes nagy nemzetkozi cegnek felfognia, hogy az EU egyelore nem teljes erteku unio, mint pl. az amerikai vagy anno a szovjet.
  • qetuol #10
    nagy ügy lol
  • vision5 #9
    Alkalmazkodjanak vagy pusztuljanak
  • wraithLord #8
    Hát keményítsen, engem nem érdekel. Ha a Google mondana ilyet, az valószínűleg meghatna, mivel gyakorlatilag 24/7 használom a Google cuccait. A FB-t csak chatelésre, mivel egyes ismerőseim más kommunikációs módot nem ismernek/hajlamosak használni.
  • who am I 7 #7
    mi ez, hogy nem akarnak alkalmazkodni országonként? -van aki országonként, sőt különböző cégenként alkalmazkodik- pont a userekből kapják a pénzt kb...plusz gyűjtik (lopják) az adatot...aztán még nekik áll feljebb, hogy több meló? hát akkor takarodjanak európából aztán piócáskodjanak indiában meg a zusában....aztán meg vszínű be is zárhatják a kapukat...ki kell találni egy jobbat.
    Utoljára szerkesztette: who am I 7, 2015.05.01. 22:33:00
  • UUUU #6
    Remélem ilyen gondolkozásmóddal, legközelebb majd a házad belsejében is fotózgatnak képeket rólad, hiszen ilyen elven, minden engedély nélküli megfigyelés, adatgyűjtés jogszerű.
  • FoodLFG #5
    szóval a birkanép fejőstehént félti a fészbuk. önzetlen... :DD

    illetve miért is lenne rossz, ha az emberek kevesebbet használnák az adatgyűjtő rendszerüket? már mint európának, mert azt értjük ugye, hogy a fészbuknak miért rossz ha nem működhet gátlástalanul.
    staruppok? amiket felvásárolnak és onnantól a fészbuknak termelik a pénz? aha jó.

    kommunikációs. bullshit.
  • Airbus A380 #4
    A GOOGLE már régen feltérképezte sokunk böngészési szokásait, engem annyira ez már nem izgat, nekem a ghostery fenn van az blokkolgat, de az is inkább csak azért van fenn mert én úgy veszem észre, hogy kicsit dob a böngésző sebességén.