Gyurkity Péter

Körvonalazódik az első űrlift 

Kanadai cég nyújtotta be szabadalmát az első űrlift megépítéséhez, amely 20 km magas lenne.

A kanadai Thoth Technology a nyár folyamán nyújtotta be szabadalmi kérelmét az amerikai szabadalmi hivatalhoz, amelyet azóta el is fogadtak, így a dokumentum részletei a nagyközönség számára is elérhetők. Ők egy jóval kisebb, 20 km-es magasságba nyúló toronnyal oldanák meg a költségek lefaragását és az űrutazás leegyszerűsítését.

A cég, amely többek között egy miniatűr marsjárón is dolgozik, gyakorlatilag lealázná a világ legmagasabb épületeinek listáján tanyázó egyéb szereplőket, hiszen az általuk elképzelt torony 20 km-es magasságot érne el, legalább egy platformmal, valamint az arra leszálló és az onnan elinduló űrhajókkal és egyéb eszközökkel. Szerintük a tengerre való leszállás és a rakéták egyes részeinek többször történő felhasználása kiváló alkalom a technológia demonstrálására, de a nagy magasságban történő leszállóhely sokkal inkább a hagyományos repüléshez tenné hasonlóvá az űrutazást.

A benyújtott szabadalom alapján a különböző eszközöket használó legénység elektromos lift segítségével érné el a felszínről a platformot, ezzel pedig hatalmas mennyiségben spórolnánk meg az expedíciókhoz eddig szükséges üzemanyagot és pénzt. A 20 km-es torony többek között felfújható részekkel biztosítaná a kellő stabilitást, maga az épület pedig egyben szélenergiát termelne és kommunikációs feladatokat is ellátna. A 100 km-es alternatívák helyett szerintük ez a kisebb változat nagyban csökkenti a komplikációkat, az űrrepülők pedig ugyanazon platformra térnének vissza üzemanyagot és további felszerelést vételezni.

Arról még nincs szó, hogy a torony nagyjából mikorra készülhet el, ehhez nyilván időre és sok pénzre lesz szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • molnibalage83 #41
    Milyen zsigeri? Te most télnyeg ennyire hülye vagy?
  • Irasidus #40
    Értem célzást, és jó a hasonlat is. Igazad van abban, hogy szabadalmaztatni sok olyan terméket is lehet, ami nem működik. Egy szóval se mondtam, hogy ez a szabdalom működik, nem tudom mert nem láttam a szabadalmat! De itt egyikünk se látta! Ezért nem értem a zsigeri elutasítást, és mielőtt azt mondanád, hogy te meg a támogatást nem érted, szólok én nem a "szabadalmat" támogatom, hanem koncepciót, ami versenyképes dolognak tartok. A két dolog más.
  • VolJin #39
    Ha én elhatározom, hogy holnap reggelre megszülök egy kifejlett nőstény zsiráfot, akkor most melyik szabadalmi hivatalhoz kell fordulnom, ahol szabadalmaztathatok egy titkos főzet receptet békanyálból, mandragóragyökérből, aminek a segítségével beindul a kívánt fogantatás férfi létemre?
  • Irasidus #38
    Nyilván. A válaszod is ezt "bizonyítja". De nekem az tetszik a legjobban, amikor egy repülőgépet hasonlítasz egy rakétához... Idézzem?
  • molnibalage83 #37
    Kibaszottul irritáló ez a kommented öregem, mert a fele hülyeség, a másik fele szimplán hazugság.
  • Irasidus #36
    Nem támogatok mindent agyszüleményt csak kicsit jobban belemélyedtem és jobb rálátásom van az űriparra, és annak tevékenységére. Itt semmi más nem folyik egy ideje csak zsigeri elutasítás, minden iránt ami újítás, innováció. Molnibalage83 az élen, aki nem mérnöki alapon, hanem érzelmi alapon fújjol dolgokat (értsd. ami neki nem tetszik, az szar), és ezért néha bizony trolloktól ellesett eszközöket is bevet a vitában. Páran már jelezték, hogy egy pont fordítva gondolkodik egy mérnök, nem azon, hogy mi nem lehetséges, hanem hogyan lehet megoldni! Ez a vita egyébként folytatódott ebben a topicban, és érdemes lenen ránézni, ha eddig nem tetted. De nagyon kíváncsi vagyok a te szakmai érveidre, hogy miért 1.kivitelezhetetlen, 2. értelmetlen, 3. hibás ötlet. Remélem mondasz valami újat is, nem csak érzelmi alapon ezt a három szót mantrázod majd... Köszi.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.08.28. 20:49:35
  • teddybear #35
    Az a baj leginkább veled, hogy minden agyszüleményt véresen komolyan támogatsz. Akkor is, ha első látásra látszik, hogy kivitelezhetetlen, vagy egyszerűen értelmetlen, és hibás az egész ötlet.
  • Irasidus #34
    Te láttad a szabadalmat, mert én nem. Az, hogy az sg. mi van, más kérdés.
  • molnibalage83 #33
    Csak, hogy tisztázzuk. Az egész szabadalom egy művész rajzából indult. Hát izé... Ennek fényében érdemes műszakilag is komolyan venni. Ez kb. olyan "komoly", mint a pár hónappal ezelőtti "szuperszonikus" orosz szállítógép repülőgép látványterve, amit szintén egy művészversenyre készült. Ordított róla, hogy nem szuperszonikus, de a sok "okos" kommentelő telibeszarta...
  • heist #32
    Én nem vagyok nagy szakértő, de szerintem az első lehetséges és értelmes felhasználása, ami megérné az irdatlan költségeket és technológiát az egy alacsony orbitális pálya ami 200 km-nél kezdődik, tehát a tízszerese a tervezettnek.

    Na ha egy ilyen űrállomás mely a Földdel azonos sebességen kering lenne összekötve ilyen lifttel, akkor az már valóban egy komoly könnyebbség lenne hiszen hordozórakéta nélkül lehetne föld körüli pályára állítani szinte bármit.

    Az más kérdés, hogy ennek azért nem látnám további értelmét mert ha ilyen technológiával rendelkezne az emberiség, akkor a Földről történő pályára állítás is már gyerekjáték lenne.

    Szerintem inkább a hajtóműrendszereken és az újrafelhasználhatóságon kéne gondolkodni több tíz, száz kilométeres építmények helyett.