Hunter

Már az első szinten megrekedt az űrfelvonó

Nem találta gazdára a NASA által a futurisztikus űrfelvonók előtti úttörő munka elvégzésére kiírt két, egyenként 50 000 dolláros díj.

A verseny lehetne az egyik első lépés egy olyan technika kifejlesztése felé, mellyel a költséges rakéták helyett robotok juttatnák fel a világűrbe szánt rakományokat vékony, ám annál hosszabb és erősebb kábelek segítségével. Tíz csapat adta be a nevezését az amerikai űrhivatal pályázatára, melynek csúcspontja a hétvégén a kaliforniai Ames Kutatóközpontban zajlott le. Két külön verseny futott, az egyik a kábeleket, a másik az azokra kreált robotokat hivatott tesztelni.

A robotokat próbára tevő "Beam Power Challenge" nevű eseményre hét csapat érkezett, robotjaiknak feladata mindössze annyi volt, hogy különböző súlyokkal a lehető legmagasabbra másszanak egy 61 méter hosszú kábelen. A robotok fotoelektromos cellákkal alakították át egy ipari keresőfény sugárzását a mászáshoz szükséges elektromos energiává.

Amelyik robot a legnagyobb súlyt a legmagasabbra juttatta, miközben tartania kellett a NASA által megszabott átlagosan másodpercenkénti 1 méteres sebességet, az vihette volna el az 50 000 dolláros fődíjat. A feltételes mód annak szól, hogy egyetlen csapat sem tudta teljesíteni a sebességkövetelményt, miközben a magassági csúcs is megállapodott mindössze 12 méteren - ezt a kanadai Saskatchewan Egyetem mérnökeinek sikerült összehozniuk.


Mint kiderült, a fő problémát a mászáshoz szükséges energia fenntartása, illetve maga a fényforrás jelentette, mivel minél jobban eltávolodott a robot a talajtól és a fényforrástól, annál kevésbé tudták kihasználni a fény erejét. A NASA szóvivője, J.D. Harrington hozzátette, hogy idén a nevezők kizárólag a NASA által biztosított keresőfényt alkalmazhatták energiaforrásként, jövőre azonban már mindenki a saját megoldásával rukkolhat elő, tehát előkerülhetnek a lézerek, a mikrohullámok, vagy bármi egyéb, amiben a csapatok kellő fantáziát látnak.

A szintén 50 000 dollár díjazású űrkábel próbáló "Tether Challenge"-re négy csapat nevezett. Itt a cél 2 grammnál könnyebb kábelhurkok előállítása, majd az ezekből készült kábelnek nem csupán a versenytársak által megalkotott daraboknál kellett erősebbnek lennie, de a NASA által bemutatott, a kereskedelemben is fellelhető anyagokból elkészített referencia kábelnél is, nem kevesebb, mint 50 százalékkal.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Salt Lake City központú Centaurus Aerospace által készített kötél bírta a legjobban, csak 544 kilogramm után szakadt el. Ez azonban nem csupán nem haladta meg, de el sem érte a NASA kábelének teljesítményét, ami 590 kilogramm súlyt is elbírt. A referencia kábel a Spaceward Alapítvány műve, mely a NASA-val közösen felügyeli a versenyt.

A NASA közleménye szerint a szervezet mindenesetre elégedett volt a nevezett produktumok minőségével, különösen annak fényében, hogy nagyjából hat hónap állt a csapatok rendelkezésére. Harrington szerint ennél már csak ez lett volna nagyobb meglepetés, ha valaki elviszi a díjakat. Így a két verseny jövőre is áll, azonban a díjaikat a duplájára emelik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #117
    És? :)
    Csak csővezetékeket kell lefektetni, és néhány 100 m3-es teret létrehozni a gépek számára.
    Ez közel sem lehetetlen.
  • valamit #116
    ezek többsége a víz alatt van, nem? ha ez megoldható lenne, akkor akár a tengeráramlatokra is építhetnének erőműveket, gondolom
  • Caro #115
    Lehetséges, hogy ez egy jó enegiatermelési módszer lesz.
    A Föld egy ideig azért még meleg marad belül. Ha nem is a vulkánoknál, hanem a lemezhatárokra kéne az ilyeneket rakni, ott mindig van magma.
  • valamit #114
    ez a vulkán dolog nekem is eszembe jutott, mióta itt emlegették ezeket a lefúrásokat, de kérdés lehetne e szabályozni a vulkánkiöréseket? ill. miként lehetne hasznosítani a vulkán alapból igencsak zabolázatlan energiáját? mellesleg ha ez megvalósítható, nem lehetne ugyanilyen módon hőerőművet is építeni rá? :) vagy akár mozgásit, jön ott ki anyag rendesen...
  • Caro #113
    Amit nyersz azon a 8 km-en elveszted a kerületi sebességben.

    Hát, azért ez a vulkanikus energia felhasználása
    kicsit morbidnak tűnik nekem :) Főleg egy aktív vulkán közelében(jujj....)
    Persze, ha meg tudják csinálni, hogy egy ember se dolgozzon ott, akkor nem annyira gond. Legfeljebb átlag 200 évente újra kell építeni. :)
    De egy erőműhöz kell hűtővíz is(kivéve MHD, de ahhoz meg a vulkán hőmérséklete nem elég)
    Szóval folyó, vulkán kéne egy helyen.
  • Epikurosz #112
    Ki mondta, hogy felviszem?
    Helyi anyagokból építkezem (mindig az az olcsóbb), jó gyakorlat lenne a marsi telepekhez is.
    Amúgy vannak jó nagy magas hegyekre épített csillagvizsgálók, azokat is építették valakik.
    A Kapcsolat c. filmben/könyvben (Carl Sagan) különben az egyik féreglyukhajó úgy emlékszem hegyről indul, de megsemmisül, a másik tényleg tengerszint magasságból, Japán mellől.

    Komolyra fordítva a szót: 8 km-t nyerni, asse semmi.
    A Himalájára könnyebb apránkint felvinni cuccokat, és onnan indítani, mint 8 km-rel lejjebb. Nekem ez nyilvánvaló. Persze, ez csak akkor lenne az igazi, ha Az Everst hegy Amerikában lenne. Ők legfeljebb azt tehetnék, hogy bedugják a Szent Ilona vulkán tetejét, arra ráépítik a kilövőállást, és már csak azt kellene megvárni, hogy kitörjön, ill. kiprovokálni a kitörését.

    ezekben a vulkánokban nagy energiák vannak, és a zöledk mindig is azt ismételgetik, hogy újratermelődő, ill. környeztbarát energiákat kell használni olaj, benzin meg ilyenek helyett. Nos?
  • juzosch #111
    Sztem egyszerűbb egy 8km magas csövet építeni, amiben vákum van, és végig abban mehetne a rakéta:)
  • juzosch #110
    Miért nem olvasol mielőtt válaszolsz? Sztem jól számoltam. 29 km az sztem 10kmes nagyságrendű. Vagy szted mennyi, centiméteres?
    Vízszintes mozgást pedig egyszerű függőlegessé alakítani. Persze nem mondom, hogy nincsennek megoldandó problémák, különben most is ezzel küldenének fel mindent.
  • [NST]Cifu #109
    Hogy viszel fel oda egy többszáz tonnás rakétát (plusz az indítóállást)? :)

    Megizmosodnának a serpák, szó se róla, de el is tartana egy ideig... :D
  • valamit #108
    morbid ötlet következik, szal ne nevess ki lécci:
    tegyük fel, pár léghajó 8 km magasan lebegtet egy mondjuk 2 km-es (a lehető legtöbb) mágneses gyorsítót, aminek attól függen hogy embert is indít vagy sem lehetne változtatni a sebességét... mellette szólna talán, hogy (valamelyest) mobil kilövőállomás lenne, az USA pl. akár Panamából is lövöldözhetne, ami közelebb van az egyenlítőhöz, vagy akár tenger fölül is valahol az egyenlítőnél, plussz a rakátaindítás úgy 10 km magasaba lenne szükséges, illetve még magasabban, ha a scramjet majd már működőképes lesz