Hunter

900 000 dollárt nyert egy "űrfelvonó"

Pénzdíjjal térhetett haza egy seattle-i csapat a NASA által szponzorált Space Elevator Games (Űrfelvonó Játékok) idei felvonásáról. A versenyben olyan gépeket kell építeni, ami egy lézer segítségével minél magasabbra mászik egy égbe nyúló kábelen.

A legjobb eredménnyel a LaserMotive csapat rukkolt elő, házi készítésű robotjuk a rajta elhelyezett napelemek és egy infravörös lézer alkalmazásával 3,7-3,9 m/s átlagsebességgel mászta meg a 900 méteres kábelt, amit egy helikopterből lógattak ki. A szerdán kezdődött háromnapos eseményen a robot szerdán és csütörtökön összesen négyszer tette meg a távot, legjobb ideje 3 perc 48 másodperc volt. Miután két vetélytársa pénteken sem tudta legyőzni, a LaserMotive megkapta a 2 milliós összdíjazású verseny azon porcióját, amit a NASA a 2 m/s átlagsebességet elérők számára különített el, 900 000 dollárt. A fennmaradt 1,1 milliót az kaphatja meg, aki átlépi az 5 m/s sebességet, erre azonban úgy tűnik még várnunk kell egy évet.

A másik két nevező mind tempóban, mind megbízhatóságban alulmaradt a seattle-i csapattal szemben. A Kansas City Space Pirates szerdán a megkövetelt sebességgel maradt adós, pénteken pedig a teljes táv megtétele okozott gondot. A Saskatchewan Egyetem csapata a három nap alatt egyszer sem tudott végigmenni a kötélpályán különböző műszaki problémák miatt.


A győztes szerkezet

A 2009-es év ennek ellenére egyfajta áttörést jelent az űrfelvonó kutatásban. Ez volt az első alkalom, hogy sikerült pénzdíjat elhódítani, a NASA magánfejlesztéseket támogató Centennial Challenges kezdeményezésének igazgatója, Andy Petro szerint egy rendkívül sikeres versenyen vannak túl, különösen hogy az energiasugárzás egy ízig-vérig 21. századi technológia. A LaserMotive sikere azonban még nem jogosít fel túlzott reményekre, igen messzinek tűnik még az az idő, amikor ezzel a módszerrel embereket vagy akár nagyobb rakományokat juttathatunk az űrbe.

Maga az ötlet Arthur C. Clarke 1970-es évekbeli tudományos fantasztikus regényei nyomán lépett be a köztudatba, a világűr egyik rakéta nélküli elérési módjaként. A dolognak jelenleg számos buktatója van, kell ugyebár egy rendkívül erős, ugyanakkor könnyű anyag a kábelhez, majd valami jó megoldás az űrben való rögzítéséhez, végül pedig egy szerkezet, ami képes ezen a kábelen feljutni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GyuriX2572 #87
    Ha tudom hogy ennyit fizetnek raszerelek a kabel vegere egy turbos hayabusa motort :P
  • babajaga #86
    Hát építettem egypár erősítőt tápegységet meg egyébb nyalánkságokat. A PC-met is midíg magam állítom össze vagy javítom ha szükséges. Elmondom nehogy tájékozatlan légy a szoftverhez nem értek, nem is érdekel különösebben csak felhasználói szinten.
  • immovable #85
    Uh te már eletróhoz is értesz. Dejóó!

    Mentve. :D
  • Sanyix #84
    Ezt hívják álokoskodásnak :D
    Tudod ha elég közel van a radarhoz egy lopakodó bizony megelenik rajta, úgy hogy már érzékelni is tudja. Ezért is jobb inkább csökkent láthatóságúnak nevezni mint lopakodónak, mert nem láthatatlan teljesen a radarnak sem.
  • Sanyix #83
    nemnem, álokoskodásnak azt hívják amit te csinálsz ;)
  • babajaga #82
    "Minden repülő látszik a radaron, csak valamelyiket könnyű összetéveszteni egy madárral ;)"

    Annyit tudhatná má hogy végtelen érzékenysége semillen szerkezetnek nincs. A TV re is hiába adsz egy bizonyos jelfeszütség alatt abból semilyen kép nem lesz. Ez a legszuperebb radarra is érvényes. Én építettem elektronikai szerkezetet van fingalmam ezekről.
  • babajaga #81
    "Akkor ami fényt bocsájt ki azt sem látni, ha nem verődik vissza róla a fény"

    Ezt hívják álokoskodásnak.
  • Sanyix #80
    "A fény észlelése is a visszaverődésen alapul ami nem verődik vissza azt nem lehet látni."

    Akkor ami fényt bocsájt ki azt sem látni, ha nem verődik vissza róla a fény :D

    "Amellik röpcsiről nem verődik visznya aradar az lopakodik!"

    Olyan nincs hogy nem verődik vissza, max olyan hogy kevéssé. Minden repülő látszik a radaron, csak valamelyiket könnyű összetéveszteni egy madárral ;)
  • Sanyix #79
    Csak nem gond, hogy énis azt csinálom amit kivétel nélkül te csinálsz? Mindenbe belekötsz. A pl ha leírják nagyjából hogy működik egy tv úgy nagyvonalakban, te elkezded mondani, hogy hülye mert kihagyta az így meg úgy kapcsolt kondenzátorokat, és ellenállásokat, na meg a tranyókat, és még a képcső kialakítási mechanizmusáról sem beszélt (pl az üveg formázása stb) :D .
  • Molnibalage #78
    Kb. olyan eltérés van az említett két dolog között, mint egy Opel és egy F1 autó motorja között. Jobb hasonlat nem jut eszembe.