Gyurkity Péter

Indul a NASA Europa-küldetése 

Az űrhivatal 9 műszerrel vizsgálná, hogy a hold valóban helyet adhat-e az életnek.

Még februárban született döntés a NASA jövő évi költségvetéséről, ennek eredményeként pedig megtudhattuk, hogy megkapják a szükséges összeget az Europa-küldetés beindításához, pontosabban a részletek kidolgozásához. Most az űreszközön helyet kapó műszerek kiválasztására került sor, egy további példány kifejlesztésének ígéretével gazdagítva a képet.

A sajtóközleményben kiemelik, hogy a Galileo szonda több mint egy évtizeddel ezelőtt kiváló munkát végzett, lenyűgöző adatokat produkálva a Jupiter holdjáról, amelynek ismeretlen vastagságú jégtakarója alatt hatalmas óceánok húzódhatnak meg. Többek között ezek létezését kell majd visszaigazolni a küldetés során, a tudósok ugyanis úgy vélik, hogy a Földhöz képest akár kétszer több víz is jelen lehet az Europán, a szilárd tengerfenék, valamint az árapály-jelenségből adódó energia pedig megfelelő környezetet teremthet az élet számára.

A valamikor a következő évtizedben útnak induló újabb űreszköz a napenergiára támaszkodna, és három éven keresztül keringene a Jupiter körül, amelynek során összesen 45 alkalommal közelítené meg a holdat, 25 és 2700 kilométer közötti távolságból vizsgálva azt. A kamerák és spektrométerek révén részletes képeket kapnánk a felszínről, miközben a jégen áthatoló radar annak vastagságát, valamint a mélyben meghúzódó óceánokat venné szemügyre. A magnetométer természetesen a mágneses teret vizsgálja majd, amely egyben az óceánok mélységére utaló adatokat is produkálna, de kutatnák az esetleges friss vízkitörések nyomait is, többek között a vékony légkörben jelenlévő részecskék kimutatásával.

Az illetékesek elmondása szerint eredetileg 33 javaslatot vettek szemügyre, ezt a kört szűkítették le 9-re, de megindul egy további műszer kifejlesztése is, mégpedig Space Environmental and Composition Investigation near the Europan Surface (SPECIES) néven, hogy a későbbi küldetések során nagyobb biztonsággal kutassák az élet nyomait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #4
    Nem is a jelenlegi életformákra utaltam, hanem a kialakuláskorira.
    Az egy dolog, hogy a jelenlegi körülményekhez hosszú változások alatt alkalmazkodhatott a jégholdon, de nem utal semmi arra, hogy bármilyen változás történt volna, amihez lehet alkalmazkodni. Úgyhogy lehet, hogy az élet valamilyen formájára alkalmas, de a kialakulására nem, és nem is valószínű, hogy valaha is volt.
    Villámlás, mennydörgés fényenergia, stb.
    Hogy most valami ott lent a jég alatt tudna kemoszintetizálni, azt nem kétlem, csak ahhoz be kellene oltani a holdat, mert DNS, sőt az ahhoz szükséges molekulák sem nagyon alakulhatnak ki ott spontán.
  • csibra #3
    Nem is feltétlenül a jelenlegi földi élőlényeknek megfelelő életformákat keresik, hanem egyáltalán akármilyeneket.
  • T0nk #2
    Jó, de miért nem állnak pályára az Európa körül?
  • VolJin #1
    Az, hogy jelenleg alkalmas az élet valamilyen formájára, az nem jelenti azt, hogy valaha is alkalmas volt az élet kialakulására. A Föld esetében legalábbis a kialakuláskori állapotok nem kedveznének a mai élőlényeknek.