Berta Sándor

A Facebook megsérti az európai fogyasztók jogait

A tagok nem tudják ellenőrizni, hogy az általuk posztolt tartalmakat felhasználják-e kereskedelmi hirdetésekben, és lendületet kaphatnak a helyfüggő reklámok.

Két belgiumi felsőoktatási intézmény munkatársai is jogsértéssel vádolják a közösségi oldalt. A Brüsszeli Szabadegyetem és a Leuveni Katolikus Egyetem kutatói megállapították, hogy a Facebook január 30-án hatályba lépett módosított felhasználási feltételei és adatkezelési szabályzata megsérti az európai tagok fogyasztói jogait - ez derült ki a belga adatvédelmi bizottság megbízásából készített 61 oldalas tanulmányukból.

A módosítások miatt a regisztrált tagok nem tudják megfelelően ellenőrizni azt, hogy a tartalmaikat kereskedelmi célokra használják-e fel vagy sem. Az irányelveiben a Facebook fenntartja magának a jogot arra, hogy a reklámokat az eddiginél sokkal jobban személyre szabhassa. A közösségi portál elsősorban a a meglátogatott oldalakkal és a használt alkalmazásokkal kapcsolatos információkat értékelné ki.

A belgiumi szakemberek szerint irreális elvárás a platformtól, hogy az emberek keresztülverekedjék magukat a magánszférával és az alkalmazások jogosultságaival kapcsolatos átfogó beállításokon. Ugyanakkor már az alap beállítások is lehetővé teszik például a helyhez kötött adatok kielemzését. A jelentésben az is szerepel, hogy a Facebook-alkalmazásban nincs lehetőség a tartózkodási adatok továbbításának kikapcsolására. Ez kizárólag az operációs rendszerben lehetséges. Az új adatvédelmi szabályok szabaddá tették az utat a helyhez kötött reklámok előtt, persze ehhez az is kell, hogy a felhasználó tájékoztassa a Facebookot arról, hogy éppen hol van.

A belgiumi szakértők kifogásolták továbbá, hogy számos mondat vagy megjegyzés nehezen vagy egyáltalán nem érthető. Nem világos például, hogy mit ért a portál azon, hogy tagjai tartalmait hirdetési célokra használja fel. Úgy tűnik, hogy az irányelvek több ponton is sértik az európai fogyasztói jogokat. Egyébként valaki azzal, hogy bejelentkezik a platformra automatikusan elfogadja a felhasználási feltételeket. Az adatgyűjtés csak úgy akadályozható meg, ha az adott személy törli a profilját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!