Berta Sándor

Elkötelezett a nyílt forráskódú szoftverek iránt a Microsoft

A tengerentúli konszern újra integrálja a rendszerébe korábbi leányvállalatát, a Microsoft Open Technologies (MS Open Tech) céget, melyet három évvel ezelőtt alapították meg.

A hírt Jean Paoli, az XML szabvány egyik kidolgozója és a vállalkozás vezetője jelentette be blogbejegyzésében. A lépésnek köszönhetően a cég által megszerzett nyílt forráskódú tapasztalatokból profitálhatnak a Microsoft munkatársai és a leányvállalat integrálása abban is segíthet a társaságnak, hogy erősítse a nyílt forráskódú szoftverek és a nyílt szabványok iránti elkötelezettségét.

Az MS Open Tech céget eredetileg azért hozták létre, hogy egyszerűbbé tegyék a nyílt forráskódú projektekkel való együttműködést. A szakemberek részt vettek többek között a HTTP 2.0 protokoll, a HTML5, valamint a WebRTC/ORTC valós idejű webes kommunikációt biztosító szabvány részleteit kidolgozó bizottságok munkájában. Munkájuknak és az észrevételeiknek köszönhetően egyszerűbbé vált a Linux használata az Azure Cloud-környezetben.

Jelenleg a Microsoft közel 2000 munkatársa vesz részt nyílt forráskódú projektekben. A társaság maga is készít ilyen szoftvereket és folyamatosan erősíti a kapcsolatát a nyílt forráskódú programok fejlesztőinek közösségével. A szemléletváltást mutatja az is, hogy április elején Mark Russinovich, az Azure nevű felhőszolgáltatás műszaki vezetője azt mondta, hogy a Windows egyszer nyílt forráskódú lehet, igaz, ez nem a közeljövőben fog megvalósulni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Major #3
    Forrás?
  • FoodLFG #2
    erről van szó.
  • dchard #1
    Nem volt olyan régen, amikor úgy kellett kiperelni belőlük olyan alapvető dolgok specifikációját mint a fájl megosztás, de a mai napig nincs teljes értékű implementáció sem a dokumentum formátumukhoz, sem a fájlrendszerükhöz.

    Enyhén szólva is röhejes ennek a cégnek a nevét a nyílt forrással egy mondatban látni, különösen ha az ember kontextusba helyezi az elmúlt 20 éves működésüket...