Berta Sándor

Energiafalók a hálózatba kötött eszközök

Az internet egyre több területen számít meghatározónak. Ennek azonban - a növekvő energiaköltségek miatt - komoly ára van.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) aktuális tanulmányáa szerint az online eléréssel rendelkező eszközök rendkívüli mértékben fogyasztják az energiát, ugyanis a kétharmaduk nem hatékony technológiákat használ. A More Data, Less Energy című dokumentumból kiderült, hogy a világszerte működő közel 14 milliárd internethozzáféréssel rendelkező eszköz felelős azért, hogy tavaly körülbelül 80 milliárd dollár értékű energia lett elpazarolva.


A modemek, nyomtatók, játékkonzolok és televíziós kiegészítők 2013-ban összesen 616 terawattórát fogyasztottak. Ennek a mennyiségnek a közel kétharmada, 400 terawattóra azonban gyakorlatilag értelmetlenül használódott el. A 400 terawattóra megfelel Nagy-Britannia és Norvégia éves fogyasztásának. A túlzott mértékű energiapazarlás elsősorban a nem hatékony készenléti technológiák miatt valósult meg, ugyanis a termékek gyakran akkor is fenntartják az internetkapcsolatot, amikor arra semmi szükség sincs.

Az IEA nem számol a helyzet javulásával, ellenkezőleg: 2020-ra az elpazarolt energia értéke elérheti a 120 milliárd dollárt. Ennek oka, hogy egyre több berendezés (mosógép, konyhai eszköz, termosztát stb.) csatlakozik majd a világhálóhoz. Ezek kapcsán gyakran elhangzik a hardverek és az energiafogyasztás "intelligens szabályozása", de eközben elfelejtődik, hogy ebből a megtakarításból nem profitál senki, csupán a költségek tolódnak el más irányba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!