Berta Sándor

Energiapazarlás IT-konszern módra

Az energiaszolgáltatók szerződéseket kötnek a nagyfogyasztókkal és rögzítik, hogy az adott cég vagy intézmény mennyi áramot milyen engedmény fejében kap meg. Azonban néha érdekes esetek történnek.

Az energiaszolgáltatóknak annyi áramot állítanak elő amennyire igény van. Általában minden ősszel felmérik a fogyasztási igényeket, azonban előfordul, hogy egy vállalat rosszul becsüli fel ezeket, ilyenkor büntetést fizethet. Ez történt a Microsofttal is, amely egy nagy szerverközpontot üzemeltet a Washington szövetségi államban található Quincy mellett. A szükséges árammennyiséget egy helyi szolgáltató, a Grant County Public Utility District biztosítja. A megkötött szerződésben a konszern vállalta, hogy mennyi áramot használ el. Ilyen esetekben mind a megadott értékekhez képest túl alacsony, mind pedig a túl magas fogyasztás esetén büntetést kell fizetni.


Az adatközpontok elképesztő mennyiségű áramot fogyasztanak

Tavaly decemberben a szerverközpont az előre megadottnál sokkal kevesebb áramot fogyasztott és mindez azt jelentette volna, hogy a társaságra 210 000 dolláros büntetés várt. A Microsoft viszont ezt el akarta kerülni, mivel tudták, hogy korábban a Yahoo! hasonló cipőben járt és végül 94 608 dollárt fizetett. A társaság vezetői ezért tavaly decemberben úgy döntöttek, hogy 40 hatalmas dízelfűtőtestet szerelnek fel a szerverközpontban, így a klímaberendezések jóval több áramot fogyasztottak. Mindez azt eredményezte, hogy a létesítmény néhány nap alatt 5,5 millió watt áramot pocsékolt el.

A Microsoft szóvivője azt mondta, hogy ez egy egyszeri eset volt, amiből a szolgáltató is okult és lemondott a számla egy részéről, ráadásul sikerült elérni a szerződések módosítását. Azt ugyanakkor egyelőre nem lehet tudni, hogy a szerverközpont miért fogyasztott a becsültnél kevesebb áramot. Quincy jól megél a nagy cégek szerverközpontjaiból; mióta a Microsoft, a Yahoo!, a Sabey, az Intuit, a Dell és a Vantage létesítményei is itt találhatók, azóta a település évi adóbevétele 815 000 dollárról 3,6 millió dollárra nőtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • defiant9 #5
    Nyilván a szolgáltató is leköti előre az igényelt mennyiséget, így neki is szívacs ha nem viszik. Szerintem hatóságilag tiltani kellene az olyan szerződést ahol több a büntetés mint az áram ára, sőt eleve tiltani kellene a büntetést, alul-fogyasztás esetén a szolgáltatót kötelezni kellene hogy adja el az áramtőzsdén a felesleget, az árkülönbözetet meg a fogyasztó fizeti/kapja (az is lehet hogy korábban olcsóbban vették meg mint az aktuális ár). Ez akár mehetne lakossági szinten is okos mérőkkel, ha úgy látod hogy olcsó az áram akkor lekötöd előre.
  • okosan gyerekek #4
    ezt a hsz.-t adom...
  • caius marius #3
    Ez itthon is így megy. Amiről konkrétan tudok az a bkv. Ott a gázzal csinálják ugyanezt.
    Minden évben meg kell határozni, hogy mennyi lesz a fogyasztás. Ha jön egy enyhébb tél akkor jön a bünti. Tehát bünti helyett inkább fűtenek 20 fokban is.
    Valami nagyon el van baszva ebben a világban...
  • Cat #2
    ez nem csak a microsoftnál van így, pl. most olvastam, hogy a gazprom is azért pereli az ukrán energiaszolgáltatót, mert kevesebb áramot használnak el, mint a hosszútávú szerződésben lekötöttek.
  • TARTYOM #1
    Mikor fog tüntetni a GP ? :D:D