SG.hu

Naponta le fogják olvasni Svédország árammérőit

Svédország egy újabb lépést tett a hálózatba kapcsolt társadalom felé, ahol a big data és a számítási felhő formálja az olyan iparágak jövőjét, mint a közművek, a szállítmányozás és az IT.

Az országban az Ericsson az E.ON áramszolgáltató megbízására több mint 600 ezer okos fogyasztásmérőt fog üzemeltetni öt éven át. Ezzel együtt a havi leolvasásról áttérnek a napi leolvasásra Stockholm északi részén, Malmö, Örebro, valamint Norrköping és Skåne városában. "Azok a fogyasztóink, akik számára biztosítjuk ezt a technológiai lehetőséget, hosszú távon hatékonyabbak lesznek az energiafelhasználásuk terén, és ez végsősoron egy fenntarthatóbb társadalmat eredményez majd.” - vélte Per-Olof Lindholm, az E.ON helyi vezetőségének igazgatója. A megoldással az ügyfelek is pontos és friss információkat kapnak energiafogyasztásukról.

Az Európai Unióban jelenleg érvényben lévő rendelkezések szerint a közműhálózatok vagy elosztó hálózatok üzemeltetőinek ki kell építeniük az okos fogyasztásmérési hálózatot, hogy biztosítsák az intelligens áramszolgáltató hálózatok és a hatékonyabb energiafelhasználás felé vezető első lépéseket. Ezek a fejlesztések számos országban prioritást élveznek, így az EU-ban és az Egyesült Államokban is. A végső cél egy olyan hálózat létrehozása, amely 24 órás időközök szerint kezel hatalmas adatmennyiségeket. A remények szerint ez új lehetőségeket nyit majd a hatékony hálózat- és fogyasztáskezelés, valamint a helyileg előállított megújuló energia az infrastruktúrába történő zökkenőmentes integrálása terén.

"Lassan életre kell a hálózatba kapcsolt társadalom, és jó úton haladunk az 50 milliárd csatlakoztatott készülék féle. Úgy hisszük, hogy a gép-gép kommunikáció nagy része az okos áramszolgáltató hálózatokból és az okos mérőórákból fakad majd." - nyilatkozta Robert Puskaric, az Ericsson észak-európai és közép-ázsiai térségének elnöke. A cég Észtországban és Olaszországban is szállít ügyfelek számára hasonló megoldásokat, de a skandináv térségben Svédország áll a fejlesztések élén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #17
    Amúgy már sokszor leírtam, magyarországon ennek a hozománya nem lesz más, mint az:
    -okos óra díj
    -okos óra hálózatfentartási díj
  • sanyicks #16
    most is így van... ha túltermelnek nő a hálózati frekvencia, ha túl keveset, akkor csökken. Márpedig azt tartani kell 50-en, és ez megy is.
  • halgatyó #15
    Már megint kiagyaltak valami szart, ami nekünk biztosan nem lesz jó, arra mérget vehet bárki!
    Először is, itt hatalmas nagy zsuga van a háttérben. Azt a rengeteg (több millió) "intelliges" (b**a meg a k**a annyát aki ilyeneket b**sz a nyakunkba) mérőórát le kell gyártani, méghozzá x évente, mert az élettartama korlátozott, aztán hitelesíteni kell, ahhoz pedig időnként leszerelni... dőlni fog a lé valakikhez.

    Ezek helyett a kib**ott szarok helyett lehetne sokkal értelmesebb, hasznosabb, szükségesebb dolgokat is gyártani! Például több MR és CT vizsgálóhelyet, hogy ne kelljen hónapokig vagy évekig várni egy vizsgálatra, még úgy is, hogy az orvos csak kenőpénzért írja fel azon betegek HARMADÁNAK, akiknek szüksége lenne ilyen vizsgálatra...
    És még ezernyi, 100szor hasznosabb cucc gyártására fordíthatnák a kapacitásokat.

    Azért vagyok dühös, mert abban biztos vagyok, hogy ez a szar hozzánk is be fog jönni. Az elmúlt 23 évben csak a szar jött be nyugatról, a jó dolgokat gondosan kiszűrték

    Ja, és azt, hogy majd a akások fognak energiát termelni... ezt az egetverő baromságot már sok helyen olvastam olyanoktól, akik még egy fél kilowattórát sem termeltek.
    Nem árt tudni, hogy ilyesmivel már a nagy Mao elvtárs (már akié) is megpróbálkozott, csak ő az acélgyártást akarta fellendíteni... tanulni kellene a történelemből.
  • Molnibalage #14
    ???? Most is így működik a villamos hálózat, mindig az elfogyasztott mennyiséget kell megtermelni, minimális eltérés lehet csak.
  • speed2006 #13
    :D megelőztél.
  • TryMan #12
    Skåne nem város, hanem tartomány, Malmö például Skåne-ben van.
  • M2 #11
    Cat és Steelcd: végre értelmes emberek! :-)
  • M2 #10
    "Gondolom az online leolvasás a lopások felderítése ellen jó."

    Svédeknél? :-)
    Olvasd el a cikket!
  • M2 #9
    Kokain? :-)
  • M2 #8
    "nem hiszem, hogy olyan fontos lenne az okosmero a kulon lakasokba, lakohazakba"

    Kurva fontos lenne, mert szeretnénk, hogy a háztartások energiát termeljenek, de addig nincs értelme, amíg nem tudjuk azt kezelni.
    Olvasd el a cikket!