Berta Sándor

Hackerek loptak áramot Máltán

Az elkövetők a szigetországban körülbelül 1000 intelligens árammérőt manipuláltak és így jutottak jelentős mennyiségű áramhoz.

A lopást az Enemalta nevű állami áramszolgáltató cég korrupt alkalmazottainak egy csoportja követte el. A Malta Independent információi alapján 2012-ben az akció a helyi áramfogyasztás 10 százalékát érintette, míg az okozott kár abban az esztendőben 30 millió euró volt. Eddig az Enemalta kilenc munkatárást tartóztatták le és az egyiküket már 2 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Málta öt évvel ezelőtt ambíciózus lépésre szánta el magát: 70 millió euróért összesen 250 000 intelligens mérőt szereltetett fel. A remélt megtakarítás helyett azonban kiderült, hogy több tízmillió eurós kár keletkezett, de könnyen lehet, hogy a valódi összeg ennél jóval magasabb. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy pontosan milyen típusú intelligens mérőket manipuláltak, miként azt sem lehet tudni, hogy mennyi időn át tarthatott az akció, az áramlopás ugyanis jó ideig titokban maradt. Miután az Enemalta menedzsmentjében a különböző helyi pártok is előszeretettel szereznek pozíciókat, ezért az ügy megrengetheti a máltai politikai elitet.

Az már 2009-ben ismertté vált, hogy az intelligens árammérők komoly problémákat is okozhatnak. Egy uniós irányelv szerint a végső átállási határidő 2020, utána már kötelező lesz minden európai uniós háztartásban intelligens árammérőt használni. A biztonsági aggályok mellett az is gondot jelenthet, hogy a fogyasztási adatok automatikus kiolvasása és internetes továbbítása súlyosan megsértheti az adatvédelmi törvényeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #2
    "Az se tiszta, hogy 'loptak' az aramot, mit csinaltak vele?"

    Nyilván amit Magyarországon is szoktak: elhasználták, de nem fizették ki. Fűtötték vele a medencét, vagy csak simán visszatekerték.
  • prybaby #1
    A cimben meg hackerek voltak 2 sorral lejjebb mar az alkalmazottak.
    Az se tiszta, hogy 'loptak' az aramot, mit csinaltak vele? Ezek utan miert kell lejaratni az intelligens arammerot?