Berta Sándor

Kínában blokád alá kerültek a Google szolgáltatásai

Az intézkedésre részben a Tienanmen téri vérengzés 25. évfordulója miatt került sor. Hongkongban 180 ezren tüntettek.

Kína jelentős mértékben megnehezítette a Google különböző szolgáltatásainak (kereső, Gmail, Maps, Picasa) az elérését. A lépés nem érte váratlanul a felhasználókat, hiszen a társaság március óta titkosítja a keresési címszavakat, így hozva nehéz helyzetbe a hatóságokat és a titkosszolgálatokat, amelyek a címszavak helyett (például Tienanmen-téri vérengzés) csak számokat és betűket látnak. Michael Anti kínai internetszakértő úgy vélte, hogy a Google teljes blokádjával a pekingi kormány azt akarja megakadályozni, hogy a fiatalok megismerhessék a történelmi igazságot. A helyi internetezők már most sem férhetnek hozzá számos platformhoz (Facebook, Twitter, YouTube), helyettük a Weibo nevű mikroblogot használhatják, amit viszont cenzúráznak.


Pekingben és Kína-szerte eseménytelenül, "némán" múlt el június negyedike, a negyedszázada levert diáklázadások emléknapja. Hogy ez így legyen, arról a belbiztonsági erők gondoskodtak: a kínai főváros szívében lévő téren és környékén megnőtt a járőrök és az ellenőrzések száma, az interneten intenzíven szűrték az "érzékeny" témára utaló bejegyzéseket.

A legfőbb kínai politikai vezetés engedélyével és parancsára a hadsereg 1989. június 4-re virradóra kezdte felszámolni a hetek óta tartó tüntetést, amelynek résztvevői hétpontos követelésük közé sorolták a sajtó- és szólásszabadságot, a kormányzati vezetők jövedelmének és vagyonának közzétételét, valamint a gyülekezési szabadságot, a nyilvános demonstrációk engedélyezését. Kínában 25 évvel később az internetkapcsolat korlátozásával, a közösségi médiában a bejegyzések cenzúrájával, az aktivisták elhallgattatásával igyekeztek meggátolni, hogy a kínai történelem hivatalosan agyonhallgatott, de az ország fejlődésében kitörölhetetlen nyomot hagyó fejezetét bárki felelevenítse.


Hongkongban viszont a legfrissebb hírek szerint rekordszámban vettek részt a hagyományos gyertyafényes virrasztáson. Az összegyűltek között külföldiek és turisták mellett a szárazföldi Kína területéről érkezettek is voltak. Míg a volt angol területen több, mint 180 ezren mentek el a Viktória parkba, addig a szárazföldi részen már felnőtt egy generáció anélkül, hogy hallott volna, fogalma lenne az 1989-es pekingi tavaszról.


A kínai cenzúrát nyomon követő Greatfire.org szerint nagyon valószínű, hogy a Google működését mostantól még jobban akadályozni fogják és ezért alig lehet majd használni. Az ázsiai ország és az amerikai társaság között 2010 óta feszült a viszony, akkor ugyanis a cég megtagadta a keresések cenzúrázását. Utána a Google ezért Hongkongba költözött át és az eredményeket azóta automatikusan Hongkongon át közlik.

Kínában tavaly több száz bloggert vettek őrizetbe a hatóságok és Peking újabb akciót tervez. Egy akció keretében összesen hét rövid szöveges üzenetet küldő szolgáltatás forgalmát vizsgálják át egy hónapon keresztül pletykák, terrorista és pornográf anyagok után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #16
    Két olyan dologról beszélsz, ami soha nem létezett. Mint írtam, a demokrácia ugyanúgy utópia, mint a kommunizmus. Soha, egyik sem létezett, de sok diktatúrát annak neveztek/neveznek ma is.
    Hogy a mai Magyarország társadalmi rendszere jobb lenne, mint anno az ún. szocializmusban? Meglehet. Sokféle aspektus létezik, de két tény mellett nem szabad csak úgy elmenni:
    1. Az akkori szocializmus kiváltságosai és leszármazottaik a mai kiváltságosok. Az akkor rendszer irányítói és leszármazottaik a mai rendszer irányítói.
    2. A mai rendszer nem végleges állapot, hanem egy folyamatnak vizsgált pillanata. A jelek szerint pedig egyelőre csak rosszabb lesz minden.
  • fonak #15
    Kína már régóta kapitalista ország, az hogy mi a hivatalos ideológia, az más kérdés
  • culas25hc #14
    Én mondjuk téged látlak az elbutító háttérhatalom részének ;) Már maga az a tény, hogy "leszarod", ilyen egyszerűen nincs. Olyan mértékben növekszik Kína hatalma, hogy előbb utóbb ránk is hatással lesz az, ami ott történik.
  • bdzsana #13
    A demokráciában sem számít, de lehetőséget teremt arra, hogy számítson.. legalább..
    Senki sem állítja, hogy a jelenlegi rendszer a legjobb és legtökéletesebb és nem lehet ennél sokkal jobb, viszont én biztos vagyok benne, hogy a kommunizmusnál jobb.
  • bdzsana #12
    Én csak a trendeket figyelem. Bár folyamatosan nyomatja a komcsi jegyeket mint a cenzúra, de azt a vak is látja hogy kezd erősen kapitalizálódni. Én erre értettem a kommunizmus végét.
  • fonak #11
    Esetleg elképzelhető, hogy Kína egyszer majd békésen átalakul többpárti demokráciává, ahogy Tajvan (a 80-as évekig egypárti diktatúra volt, csak épp nem komcsi, hanem antikomcsi-nacionalista), vagy Dél-Korea (ami katonai diktatúra volt szintén a 80-as évekig). Persze ez csak akkor lehetséges, ha a mai elit úgy érzi, hogy át tudja menteni a pozícióját a "rendszerváltás" utánra is.
  • SanMaster #10
    Sok balfasz náci KÖCSÖG, ez nem a kuruc.info! Ott osszátok az észt!
  • Tetsuo #9
    Miért, "demokráciában" számít? Valójában a demokrácia ugyanúgy utópia, mint a kommunizmus. Mindig kell és van is egy uralkodó (réteg).
  • fonak #8
    Azt majd meglátjuk, eddig elég jól húzta, 1989-ben is nyilván sokan arra tippeltek, hogy megy a többi komcsi diktatúra után a süllyesztőbe. Azóta 25 év alatt Kína óriásit fejlődött, és bizony ha a trendek folytatódnak, újabb 25 év múlva a világ első számú hatalma lesz Kína (persze minden évben megjósolják egyes (természetesen nyugati) pénzügyi guruk, hogy Kínának hamarosan össze kell omlania mert gazdaságilag abszurd ami ott folyik, hát lehet, majd meglátjuk). Az USA is jobban tenné, ha felismerné ezt, és nem az oroszok ellen folytatná tovább a hidegháborút (amivel Kína ölelésébe kergeti őket amúgy, Putyin kénytelen lesz Peking kiskutyájává változni, ha a nyugati izmozás oda kényszeríti, pedig annyira nem érdeke az sem, Kína ugyanis már szemet vetett Szibériára és az ásványkincseire, nem is kell háborút indítaniuk érte, egyszerűen csak szivárognak befelé, míg az orosz lakosság hosszú távon kihal ill. elvándorol Európába). De nekik fontosabb Ukrajna megszerzése, illetve végleges kiszakítása Moszkva befolyási övezetéből, úgy látszik. Közben Kína szép csendben építgeti a befolyását pl. Afrikában.
  • fonak #7
    Mi az a Trianon? :)
    Erről az a régi sztori jutott eszembe, mikor egy társaság viccből "Vesszen Trianon" névre rendelt egy kocsmában, a felszolgáló csaj meg visszakérdezés után felírta, később látták, hogy a következőt írta fel: "Westel triatlon".
    Mondjuk a mai fiataloknak már valszeg a Westel név nem mond semmit :)