Berta Sándor

Peking miatt marad le a hongkongi IT-ipar

A kínai kormány tisztességtelenül cselekszik és nem tesz eleget azért, hogy előrevigye a helyi informatikai és távközlési ipart - állítja Hung Wai-Ma, a hongkongi Internet Professional Association (iProA) elnöke.

A vezető így reagált arra a Peking által még szeptemberben bejelentett 5 éves tervre és az ahhoz kapcsolódó Digital 21 nevű ütemtervre, mely tartalmazza a negyedik nyilvános IT- és távközlési stratégiát. Az iProA nevű nonprofit egyesülés összesen 2600 helyi e-kereskedelmi, IT-tanácsadó és más vállalkozás érdekeit képviseli, s megvizsgáltatta a legfontosabb tagjaival a nyilvánosságra hozott dokumentumot. Dr. Witman Hung Wai-Ma kemény kritikája azért különösen érdekes, mert az iProA kormányközeli szervezetnek számít. Elizabeth Quat korábbi elnök Hongkongban vállalt politikai szerepet és a tagok jó kapcsolataiknak köszönhetően 220 millió hongkongi dollár értékű kormányzati IT-megbízásokhoz jutottak.

"Annak ellenére, hogy azt mondják, hogy a kabinet oldalán állok, nem tudom tovább elviselni az IT-iparunk fejlesztése területén a kormány habozását és tétlenségét. A bürokraták még mindig azt tartják, hogy Ázsiában nálunk fejlődik leginkább az informatikai ipar, de a valóság az, hogy Szingapúr, Dél-Korea, sőt, Tajvan mögé estünk vissza" - jelentette ki dr. Witman Hung Wai-Ma. Mind a három ország a saját adatai alapján a GDP 2,5 százalékát fordítja IT fejlesztésére, ugyanez Hongkongban csak 0,7 százalék. Az iProA elnöke azért is kritizálta Pekinget, mert a Digital 21 új változata sokkal rövidebb, mint az előző, 2008-as kiadás. Az anyag mindössze 20 oldalt tartalmaz jelentésekkel együtt - ez harmadannyi, mint a 2008-as - és teljesen hiányoznak belőle az ajánlások. Paul Fung Tak-chung, az egyesülés szóvivője hozzátette: nem értik, hogy az összeállítást miért az IBM konzultációs kérdésekre szakosodott leányvállalata készítette el, nagyon magas összegért, 1,2 millió hongkongi dollárért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!