Berta Sándor

Jön az újabb évforduló, üldözi a bloggereket Kína

Tavaly több száz bloggert vettek őrizetbe, de Peking már újabb akciót tervez.

A kínai bloggerekre a következő napokban kiemelt figyelem irányul az állam részéről. A biztonsági erők a Tienanmen téri vérengzés közelgő 25. évfordulójára készülnek és megszigorították az ellenőrzéseket. Emellett a kínai hatóságok új kampányt indítottak, amely a népszerű helyi fejlesztésű, okostelefonokra telepíthető üzenetküldő alkalmazások ellen irányul. Az akció keretében összesen hét rövid szöveges üzenetet küldő szolgáltatás forgalmát vizsgálják egy hónapon keresztül pletykák, terrorista és pornográf anyagok után.

A helyi bloggerekben mindenesetre még élénken él a tavalyi program, amikor több száz társukat tartóztatták le és a Weibón tartottak ellenőrzéseket. Ezután sokan a Weibóról az okostelefonos üzenetküldő platformokra váltottak. A Wechat nevű oldal nemrég került a hatóságok látókörébe, márciusban legalább 40 profilt törölnie kellett. A tulajdonosok olyan témákkal foglalkoztak, mint politika, gazdaság és jog.

Michael Anti ismert kínai blogger azt nyilatkozta, hogy a jövőben sehol sem bújhatnak el a hatóságok elől és a Wechat mellett nincs másik igazi alternatíva. A kínai kormány egyre jobban végzi a munkáját, legalábbis, ami a hatalmas adatmennyiségek kielemzését és cenzúrázását érinti. Anti szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy míg eddig hagyta Peking, hogy az emberek elmondják a kívánságaikat, kritikáikat, aggodalmaikat, addig a jövőben már senki sem meri majd leírni a kritikus gondolatait. A politikai és a társadalmi viták így szinte teljesen eltűnhetnek az internetről. A hatóságoknak így nem kell majd foglalkozniuk az online aktivistákkal, viszont még nem képesek teljesen ellenőrizni az offline kommunikációt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #1
    "A Wechat nevű oldal nemrég került a hatóságok látókörébe, márciusban legalább 40 profilt törölnie kellett. A tulajdonosok olyan témákkal foglalkoztak, mint politika, gazdaság és jog."
    Hogyan is merészelnek ilyet tenni, és nem bólogatni mindenre amit a vezetőség mond. Szemetek!