Ötvös Tibor

Már jövőre megjelenhet a Robotzsaru az életünkben

Az amerikai Knightscope bemutatta a K5 prototípusát, ami egy R2-D2 bőrbe bújtatott Robotzsaru lesz és elméletileg 2014-től jelenhet meg az életünkben.

Bizonyára sok sci-fi rajongó nézte a jövőben játszódó filmeket vagy olvasott egy elképzelt világot bemutató könyvet és merengett el magában, milyen lenne egy olyan világban élni, amikor az utcákon robotok tartják fenn a rendet. Nos, a jelek szerint ez a korszak hamarosan beköszönt. A kaliforniai székhellyel rendelkező Knightscope cég ugyanis bemutatta a K5 nevet kapott robotját, ami valójában egy Robotzsaru-prototípus.

A 152 centiméter magas és 136 kilós súllyal rendelkező robot úgy fest, mintha egy centrifugára ráesett volna egy hajszárítóbúra, de a megjelenése csalóka. A K5 ugyanis nagyon hasznos képességekkel bír. Érzékelői segítségével képes látni, hallani, az illatokat is felismeri és meg is tudja azokat különböztetni egymástól, ráadásul sosem tart szünetet és nem lehet megvesztegetni. Emellett éjjellátó videokamerával, hőérzékelővel, arc- és rendszámfelismerővel is rendelkezik. Képes a vegyi- és biológiai fegyverek "kiszagolására" is a bennük található vegyszerek érzékelésével.A közlekedést GPS és LIDAR rendszerekkel oldja meg a K5. Utóbbi azt jelenti, hogy lézernyalábok segítségével tapogatja le a környezetét és a visszaverődés alapján tájékozódik. A legfontosabb azonban, hogy nem csupán a környéket figyeli, hanem mellette a különböző kormányzati és közösségi információkat is "szemmel tartja" és ha bármilyen fenyegetést észlel, azonnal jelzi azt a veszélyesnek nyilvánított illetőkhöz vagy csoportokhoz legközelebb található rendőrőrsnek. Ez a bostoni merényletnél nagyon hasznos lett volna, hiszen ott az elkövetők Twitter-oldalakon üzengettek egymásnak, nem is titkolván szándékukat.

Azonban a legtöbb embert már az is zavarja, ha a rendőr kamerával rögzíti a különböző igazoltatásokat, majd ezen felvételeket a rendőrség zárt rendszerén belül kollégái számára is elérhetővé teszi. Éppen ezért a K5 által felvett anyagok teljes nyilvánosságot kapnak, bárki bármikor letöltheti az elkészült felvételeket. A K5 költséghatékonyabb is, mint emberi "kollégái", hiszen a 30 km/h maximális sebességgel közlekedő gép üzemeltetése óránként 6.25 dollárba kerül, ami egy dollárral kevesebb, mint az Amerikában adható minimális órabér.

A K5 tesztelése már a béta-fázisban tart és így sokak szerint nem lenne meglepő, ha jövőre már kigördülnének az első robotzsaruk, amik első körben múzeumokban, állomásokon és iskolákban vigyáznának az állampolgárokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #16
  Ez a robot nem tul hatekony, ugyanakkor viszonylag serulekeny es a keszitoi meg mindig nem tanultak meg, hogy az igazan veszelyes emberek (merenylok) soha nem tunnek veszelyesnek, se irl, se a neten. Az emberek ijesztgetesere viszont tokeletes, meg ha ez elterjed, akkor a google glass-t is konnyebben engedik, mert ha a robot felvehet barmit es minden publikus, akkor ezt barki megteheti.

  ps: A hiroldalak meg mindig ugy neznek ki, mintha valaki megette volna az osszes stylesheet-et.
 • wraithLord #15
  Az "->" nyíl akart lenni... A fórumon az is...
 • wraithLord #14
  Egyszerű, használd az SG fórumot. Az ugyanolyan, mint volt. Ide pl. úgy lehet eljutni, hogy SG fórum főoldala -> Tudományos hírek fóruma -> a hír címe.

  Azért ezt-azt már javítottak az új oldalon, úgy látom. De még mindig nem látszik az alagút...
 • ostoros #13
  Tudja valaki, hogy lehet megjeleníteni a többi kommentet, hogy ne csak a felső tízet lássam? Köszi.
 • Sir Quno Jedi #12
  Amúgy néztem róla egy összeszerelési videót (még az alpha verzióról) és ugye tényleg segway alapnak tűnik. A hátsó kis farok-görgőjére támaszkodik alapból, de gondolom ha nekilódul, akkor az ugye felemelkedik, hiszen megdől a segway és így nem akadályozza a robit. Ha lelassít, akkor megen lekerül a földre magától a kis kerék és így nem fogyaszt áramot az ácsingózással, illetve alig a lassú cirkálással. Lassan kúszva is rohadtul dülöngél viszont, még aránylag egyenletes terepen is, ami gáz. Valami plusz egyensúlyozó rendszer kéne bele a segway-en kívül (mivel az oldalra nem segít ebben).

  Ez az egész kütyü csak egy önjáró szenzor tömb. Rengeteg normál és infra kamera, lézeres 3d leképező és egyéb érzékelő, mikrofon stb. (pl. hallgatja az ambient zajokat és ha emberek sikoltanak stb. azonnal reagál) A rendszámtáblákat is le tudja olvasni, direkt erre van olyan magasságban is egy érzékelője. Cirkál szép lassan (ócsóé) a parkolókban, bevásárló központokban, iskolákban, múzeumokban és gyűjti az infót. Ha valami gázosat érzékel (pl. lopott autó), azonnal riasztja a zsernyákokat, tűzoltókat, mentőket stb. Nem alszik, nem veszti el az éberségét és nem korrumpálható. Számos előnye van az élő erővel szemben. Azonban nem helyettesíti, csak kiegészíti azt.
 • Sir Quno Jedi #11
  http://www.youtube.com/watch?v=83-bpqogngg
 • Sir Quno Jedi #10
  http://news.cnet.com/8301-11386_3-57614255-76/this-crime-predicting-robot-aims-to-patrol-our-streets-by-2015/
 • Cat #9
  "Azért azt kurvára megnézném, ahogy ez a műbroki 30km/h-val teper végig ármilyen terepen"

  Tekintve, hogy Segway platfomra épített rendszerről van szó, ez az állítás biztosan igaz. Más kérdés, hogy ez nem a cég érdeme, hanem a Segwayt dicséri.
 • barret #8
  Elég egy rongyot a tetejére dobni,és máris kussol...
  Addig sem okoz baleseteket!
 • CairoJack #7
  Ez egy dalek vazze... amúgy látom épül szépen az Orwelli világ...