Hunter

Véget vethetnek a napégés okozta fájdalmaknak?

A napégés eredményezte fájdalmas, vörös bőrt egy a bőr felhámjában lakozó molekula okozza, állapította meg egy új tanulmány. A molekula blokkolása jelentős védelmet nyújtana a napégés és valószínűleg több más fájdalom kellemetlen hatásai ellen.

"Egy újszerű magyarázatot találtunk a napégés okozta fájdalomra" - ismertette emberi bőrmintákkal és egér modellekkel végzett kutatásuk eredményét Dr. Wolfgang Liedtke, a Duke Orvosi Egyetem neurológus és neurobiológus professzora. "Ha jobban megismerjük a napégést, a fájdalomról is többet megtudunk"

A napégések többségét az ultraibolya B (UVB) sugárzás okozza. Mértékkel alkalmazva, a napfény ezen összetevője jótékony hatással van a testre, biztosítja a napi D vitamin szükségletünket és még a kedélyünket is javíthatja. Amennyiben azonban túlzásba visszük a napozást, károsíthatja a bőrsejtek DNS-ét és fokozza a rák kialakulásának kockázatát. A napégés egyfajta természetes figyelmeztetés, hogy most már ideje távol maradni a napozástól a további sérülések elkerülése érdekében.

Liedtke és munkatársai a bőrsejtekben nagy számban megtalálható TRVP4 molekulát vizsgálták, melyről már korábban bizonyították, hogy szerepe van más fájdalom mechanizmusokban is, emellett pedig a túlzott UVB kitettség okozta fájdalomhoz és szövetkárosodáshoz is köthető. A TRPV4 egy ioncsatorna, egy kapu a sejtmembránban, ami beengedi a pozitív töltésű ionokat, mint a kalcium és nátrium.

Elsőként a kutatók megépítettek egy egér modellt, amiben csupán az epidermisz, a bőr legkülső rétegének sejtjeiből hiányzott a TRPV4. Fogták genetikailag módosított egereiket és normális társaikat, majd hátsó lábának tappancsait, aminek a bőrfelülete leginkább hasonlít az emberi bőrre, UVB sugárzásnak tették ki. A normál egerek hátsó tappancsai hiperérzékennyé váltak és felhólyagosodtak az UVB sugárzás hatására, míg a mutáns egyedek minimális érzékennyé válást és szövetkárosodást tanúsítottak.

Ezután tenyésztett egér bőrsejteket használtak a TRPV4 tevékenységének elemzéséhez. Vizsgálataik kimutatták, hogy az UVB kalcium beáramlást idézett elő a bőrsejtekbe, de csak akkor, amikor a TRPV4 ioncsatorna jelen volt. További molekuláris elemzésekkel felfedték az események teljes láncolatát. Az UVB aktiválja a TRPV4-et, amit a kalcium ionok beáramlása idéz elő, melyek egy újabb molekulát, az endothelint hozzák be a képbe, ami a TRPV4-et stimulálva további kalciumot juttat a sejtekbe. Az endothelin fájdalmat és viszketést okoz az embereknél, ami egybevág a napégett bőrnél jelentkező kellemetlenségekkel.

Az egereknél elért eredmények fényében a kutatók emberi bőrmintákon is letesztelték a folyamatot, sikeresen demonstrálva a TRPV4 és az endothelin tevékenységének felerősödését az UVB kitettség után. Ezt követően megvizsgálták, vajon képesek lennének-e blokkolni ezt az újonnan felismert fájdalom útvonalat. Ehhez egy gyógyszerészeti összetevőt, az úgynevezett GSK205-öt vetették be, ami szelektíven elfojtja a TRPV4-et. Az összetevőt alkohol és glicerin oldatával keverték el, melyek bőrfertőtlenítők, majd felvitték a normál egerek hátsó lábára. A kutatók azt vették észre, hogy az oldattal kezelt egerek nagymértékben ellenállóvá váltak a napégés fájdalomkeltő és bőrkárosító hatásaival szemben. Ugyanezt az egér bőrsejtekkel elvégzett kísérlet is igazolta, ahol megfigyelhették, hogy a módszerrel megállítható az UV által kiváltott kalciumion beáramlás.

"Az eredmények új célpontként azonosították a TRPV4-et a napégés megelőzésében és kezelésében, és talán a krónikus nap okozta sérülések esetében is, mint a bőrrák, vagy a napfény okozta ráncosodás, bár további kutatások szükségesek, mielőtt a TRPV4 inhibitorok részévé válhatnak a nap elleni védekezés arzenáljának" - mondta Dr. Martin Steinhoff, bőrgyógyász professzor a tanulmány társszerzője. "Úgy vélem óvatosnak kell lennünk, mivel szeretnénk látni, milyen egyéb bőrben végbemenő folyamatokat gátol a TRPV4 " - tette hozzá Liedtke. "Ha sikerül ezeket az aggályokat eloszlatni, akkor vethetjük be a TRPV4 blokkolókat a külsőleges alkalmazásoknál. Én úgy képzelem, hogy a hagyományos napvédőkhöz kevernél, erősebb védelmet biztosítva az UVB kitettséggel szemben"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hgaben90 #17
    Emellett van még káros hatása a napfénynek, az égés csak az egyik. 2 éves átlag élettartamú egerek meg egy 80 vagy a jövőben 100-120 évig élő emberen más problémákat is előidézhet. Lehet hogy köze van valami olyan betegséghez, amivel még nem sikerült kimutatni az összefüggést. Eldobjuk magunktól a védelmi rendszerünket, ami nem véletlenül úgy alakult, ahogy, aztán későn szívjuk a fogunkat. Mint a generáció, amelyik azt hitte, hogy a kokain biztonságos fájdalomcsillapító. Vagy a cigaretta ártalmatlan. Csak most génekkel játszanak, amiknek az esetleges negatív hatását nem lehet kampányokkal meg elvonókkal kikezelni, ha hiba csúszik a projektben.
  • endrev #16
    Nagyon érdekfeszítő cikk! :) De légyszi, kedves Richárd, a szóösszetételekre ügyelj, mert katasztrofális elírások éktelenkednek a cikkekben. Ne a hibás minta terjedjen...
  • rx324 #15
    Ők pont hogy elolvasták a cikket. Itt az UV sugárzás egyéb DNS és sejt roncsoló hatásairól, bőrrákról nincsen szó, csak a TRPV4-ről.
  • Mertos #14
    Addig nincs gond amíg az orvostudomány kutatásokat végez annak érdekében hogy többet megtudjunk az emberi szervezet működéséről. Ott kezdődik a baj amikor párosítják az elért eredményeket az üzlettel. Már pedig a gyógyszeripar és a szépségápolás óriási üzlet.
  • fszrtkvltzttni #13
    "Ennyi erővel meg van a megoldás a fájdalomra: konrétan ki kell iktatni a fájdalom továbbító receptorokat és már kész is." Ugye milyen jó ötlet? Ráadásul van rá 100% bio megoldás, úgy nevezik, hogy LEPRA! Copyright, ha valaki lenyúlja gyilokpornó lesz!
  • Moha Mahnian #12
    A leírás szerint, a TRPV4 hatása a napégés, és a fájdalom is. De akkor mi a fenéért fejlődött ki, ha a kiiktatásával mindkettőt megúszuk?

    De eszembe jutott: aki anno volt kisdobos/úttörő, az talán emlékszik rá, mikor órákat kellett állni a napsütésben a betonon, és páran mindig elájultak. Na, ők nem a napégéstől...
    Vagyis, akik blokkolják a TRPV4-t, azok nem válnak rákká, csak puhára főzik az agyukat!
  • Molnibalage #11
    Nem is kell. Mióta a CFC-k használata tiltott a világ nagy részén, azóta az ózonlyuk probléma lényegében meg van oldva, már csak várni kell és a sarkokon felépül újra kellő vastagságban az ózónpajzs. Ez volt eddig lényegében az első és egyetlen sikeres környezetvédelmi húzás globális léptékben, ami sikeresnek mondható.
  • shamanist #10
    Zsírkirály!
    Akkor nem kell megoldást keresni az ózonlyukak befedésére.
  • Zsoltee_a_bator #9
    Meg egy raadasnak: "míg a mutáns egyedek minimális érzékennyé válást és szövetkárosodást tanúsítottak"

    Csak fajdalomcsillapitas mar eddig is ment volna, csak ertelmetlen.
  • Zsoltee_a_bator #8
    #2, #4, #7: el kene olvasni a cikket meg a tartalmi kritika elott

    "A kutatók azt vették észre, hogy az oldattal kezelt egerek nagymértékben ellenállóvá váltak a napégés fájdalomkeltő ÉS BŐRKÁROSÍTÓ hatásaival szemben"