17
  • hgaben90
    #17
    Emellett van még káros hatása a napfénynek, az égés csak az egyik. 2 éves átlag élettartamú egerek meg egy 80 vagy a jövőben 100-120 évig élő emberen más problémákat is előidézhet. Lehet hogy köze van valami olyan betegséghez, amivel még nem sikerült kimutatni az összefüggést. Eldobjuk magunktól a védelmi rendszerünket, ami nem véletlenül úgy alakult, ahogy, aztán későn szívjuk a fogunkat. Mint a generáció, amelyik azt hitte, hogy a kokain biztonságos fájdalomcsillapító. Vagy a cigaretta ártalmatlan. Csak most génekkel játszanak, amiknek az esetleges negatív hatását nem lehet kampányokkal meg elvonókkal kikezelni, ha hiba csúszik a projektben.
  • endrev
    #16
    Nagyon érdekfeszítő cikk! :) De légyszi, kedves Richárd, a szóösszetételekre ügyelj, mert katasztrofális elírások éktelenkednek a cikkekben. Ne a hibás minta terjedjen...
  • rx324
    #15
    Ők pont hogy elolvasták a cikket. Itt az UV sugárzás egyéb DNS és sejt roncsoló hatásairól, bőrrákról nincsen szó, csak a TRPV4-ről.
  • Mertos
    #14
    Addig nincs gond amíg az orvostudomány kutatásokat végez annak érdekében hogy többet megtudjunk az emberi szervezet működéséről. Ott kezdődik a baj amikor párosítják az elért eredményeket az üzlettel. Már pedig a gyógyszeripar és a szépségápolás óriási üzlet.
  • fszrtkvltzttni
    #13
    "Ennyi erővel meg van a megoldás a fájdalomra: konrétan ki kell iktatni a fájdalom továbbító receptorokat és már kész is." Ugye milyen jó ötlet? Ráadásul van rá 100% bio megoldás, úgy nevezik, hogy LEPRA! Copyright, ha valaki lenyúlja gyilokpornó lesz!
  • Moha Mahnian
    #12
    A leírás szerint, a TRPV4 hatása a napégés, és a fájdalom is. De akkor mi a fenéért fejlődött ki, ha a kiiktatásával mindkettőt megúszuk?

    De eszembe jutott: aki anno volt kisdobos/úttörő, az talán emlékszik rá, mikor órákat kellett állni a napsütésben a betonon, és páran mindig elájultak. Na, ők nem a napégéstől...
    Vagyis, akik blokkolják a TRPV4-t, azok nem válnak rákká, csak puhára főzik az agyukat!
  • Molnibalage
    #11
    Nem is kell. Mióta a CFC-k használata tiltott a világ nagy részén, azóta az ózonlyuk probléma lényegében meg van oldva, már csak várni kell és a sarkokon felépül újra kellő vastagságban az ózónpajzs. Ez volt eddig lényegében az első és egyetlen sikeres környezetvédelmi húzás globális léptékben, ami sikeresnek mondható.
  • shamanist
    #10
    Zsírkirály!
    Akkor nem kell megoldást keresni az ózonlyukak befedésére.
  • Zsoltee_a_bator
    #9
    Meg egy raadasnak: "míg a mutáns egyedek minimális érzékennyé válást és szövetkárosodást tanúsítottak"

    Csak fajdalomcsillapitas mar eddig is ment volna, csak ertelmetlen.
  • Zsoltee_a_bator
    #8
    #2, #4, #7: el kene olvasni a cikket meg a tartalmi kritika elott

    "A kutatók azt vették észre, hogy az oldattal kezelt egerek nagymértékben ellenállóvá váltak a napégés fájdalomkeltő ÉS BŐRKÁROSÍTÓ hatásaival szemben"
  • hgaben90
    #7
    Macropus Rufus nem egy nyelvtanzseni, de egyetértek vele. A fájdalom arra van, hogy jelezze, ha megsérült a test. Ezt megszüntetni a legnagyobb ostobaság a világon. Nincs már így is elég bőrrákos ember? Nálam valahol itt húzódik a határvonal a jótékony tudomány és a felelőtlen "Istent játszunk" között.
  • wraithLord
    #6
    A fejhámnak ilyen szövegkörnyezetben nem túl sok értelme van. Felhám akart az lenni. Avagy epidermisz. De gondolom nem volt komoly. :)
  • gombabácsi
    #5
    nem tanították az egyetemen a fejhám szót neked?
  • Tetsuo
    #4
    A mai orvostudomány is hasonló szellemben él. Meg sem lepodtem, hogy mi a cél.
  • gulyasandras
    #3
    "fejhám"

    Itt elakadtam. (Az "eredményezte" is ü t ő s.)
  • Macropus Rufus
    #2
    ha jól értettem a cikket, akkor ez túlképpen egy védekező/figyelmeztető mechanizmus a szervezetben ami meg tudja akadájozni a komolyabb égéseket.
    Erre ezt kiiktatjuk, hogy mégtöbbet tudjunk a napon aszalódni.
    Nóórmálisak ezek?
    Ennyi erővel meg van a megoldás a fájdalomra: konrétan ki kell iktatni a fájdalom továbbító receptorokat és már kész is. Akár konrétan a tűzbe is beálhat a páciens, semmiféle fájdalamt nem fog érezni. Mennyivel gazdaságosabbak így a műtétek, mert se altató, se érzéstelenítő nem fog kelleni sőt, bizonyos kisebb beavatkozások esetén, maga a páciens is tud segétkezni (észorítót tartani, tamponálni stb), mivel nincs kiütve. Eléggé morbidűl hangzik, de ez sem rosszabb mint amit már megcsináltak, kiiktatják a szervezet egyik figyelmeztő mechanizmusát.
  • Laza
    #1
    Iktassák csak ki, hadd süljön ropogósra a sok butuska :D :D