Alex

3D nyomtatóval készítettek fényképezőgépet

A hagyományos, 35 mm-es filmet használó fényképezőgépet egy belga fiatal nyomtatta. A termék nem eladó, de bárki utána csinálhatja.

Elkészült az első nyílt forrású fényképezőgép, az OpenReflex. A 24 éves Léo Marius által egy 3D nyomtatóval vizsgaanyagként készített tükörreflexes gépre megfelelő kiegészítő alkalmazásával bármilyen objektív ráhelyezhető. A gép fix zárideje 1/60-ad másodperc, exponálni egy hatalmas gombbal tudunk. Marius közzétette az elkészítési útmutatóját is, így mindenki nyomtathat magának sajátot. Ez az általa használt iskolai ABS printerben 15 órába telik, egy további óra az összeszereléshez szükséges. Ára kb. 50 euróra jön ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #17
    Ha mondjuk egy 200eFt-s kávéfőzőben eltörik egy műanyag fogaskerék, akkor jó esély van rá, hogy mondjuk egy 50eFt-s egységgel együtt tudod kicserélni. Ilyenkor sokkal logikusabb a törött alkatrészt legyártatni. Vagy elviszi az ember egy ügyes kezű esztergályoshoz, és csináltat fémből, vagy ha 10ezerért nyomtatnak neki a sarkon 5-öt, akkor nyomtattat ott. Van ebben ráció, csak éppen nem kell mindenkinek nyomtatót vennie.
  • xyl #16
    Ez azért olyan, mint a viccben: 1 frank a kalapácsütés, 100, hogy tudta, hogy hová kell ütni. Én szétszedtem a saját fényképezőgépemet, (Zenit), aztán egy rossz mozdulatnál összeugrott a redőnyzár és onnantól vége volt a gépnek. (Fáradt is voltam, meg minden). Szóval a fickó kell, hogy értsen a fényképezőgépekhez.
  • Inquisitor #15
    A lényeg az, hogy jelenleg az olcsó 3D nyomtatás és házi-barkács gyerekcipőben jár és még így is lehet ilyesmit csinálni vele. Egyszer régen volt egy halom rádió amatőr, akik otthon forrasztgattak dolgokat, később a 70-es évek végén ilyen arcok számítógépeket építgettek. Némelyik meg céget alakított ...
    Szóval most lehet fikázni a minőséget, sírni a magas alapanyagárakon, a profi 3D nyomtatók iszonyatos árán, stb. De ez a dolog kezdete, nem a vége. Klassz dolgok lesznek ezekből, remélhetőleg mi hamarább. :)
  • Petka #14
    Kíváncsi lennék rá. Esetleg képeket nem töltesz fel valahova?
  • sarpba #13
    Én épp utánépítek egy "open hardver"-re épülő 3D nyomtatót. Szeretek bütykölni ezért teszem, no persze, használható eszközt szeretnék a kezemben tartani.
    a költségvetésem eddig:
    Elektronika: 135,2$
    Csapágyak: 11,88$ + 1200HUF
    Hotend: 39,99$
    HeatBed: 14,54$
    Stepper motorok: 49$
    Bordás szíj készlet: 21,49$
    Menetes szárak, csavarok, egyéb kötöelemek: 10000HUF
    Nyomtatott műanyag alkatrészek: 35000HUF

    Az mindösszesen: 272,1$ + 45000HUF
    Az mindösszesen 107500HUF durván.

    Vettem már alapanyagot is a nyomtatáshoz:
    1 tekercs 1,75mm ABS (3KG): 20000HUF (valóban nem olcsó)

    Építő készletet ugyanehhez a nyomtatóhoz, olyan 700 dollár körül lehet venni, de a nagy érték miatt arra tuti jönne még vám és ÁFA is, szóval az durván 100eFt-al hosszabb lenne.

    Annyira nem vészes mint hinné az ember.

    A nyomtatási idő terhére elképesztően szépen nyomtat ez a nyomtató is, a képen látottnál sokkal szebben. A korábban említett 3mm-es pontosság nagyon nagyon viccesen hangzik :). A normál nyomtatási sormagasság jobbára 0,3 mm ezeknél a nyomtatóknál. Ha ezt az értéket leviszi az ember 0,1-re, ugyan 3* annyi idő alatt de valami eszméletlen szépet képes nyomtatni. Oldalirányban a pontosság 0,04 mm és ezesetben microsteppről még nem is beszéltünk, azzal az érték kb 0,0025 mm-ig pontosítható, igaz ez csak az esztétikának szól. a kinyomtatott anyagok "erőssége" igazából a kitöltési tényezőn múlik. Többnyire 0,4-0,45 szokott lenni, nyilván ez az érték minél nagyobb annál több anyag kell bele, de egyúttal annál masszívabb is.

    Én látok rációt a nyomtatott cuccokban. Igaz nekem nem ismeretlen egy tárgy 3D-s megtervezése, hiszen a napi munkám is szinte erről szól.
  • kvp #12
    "Rengeteg ilyen apró műanyag mütyürt kéne nyomtatni.... eltörik ez-az, aztán pótolni sokszor nem is lehet, a ragasztás meg sokszor nem opció."

    Azok a nyomtatok, amik megfelelo minosegben tudnak nyomtatni meg sok ezer dollarba kerulnek. A fenti cikkben levo nyomtato pedig mindent szunyoghalo minosegben nyomtat, szoval nem igazan hasznalhatoak a gyakorlatban. A masik gond, hogy ezek jellemzoen eleg torekeny anyagokat hasznalnak (az egyik termek raadasul biologiailag lebomlo muanyagot, tehat 3 ev alatt szetesik a cucc). Egy rendes abs-t hasznalo nyomtato viszont iszonyat draga es nagy is. (+kell hozza aram, szellozes, hutes)

    Arrol nem beszelve, hogy az otthoni torott cuccokat az ujranyomtatashoz eloszor be kell scannelni es egy lezeres targy scanner sem eppen olcso. Aztan meg kell egy kis utomunka, hogy a torott darabokbol egesz legyen, majd nyomtathato a potlas, amin jellemzoen ujabb kezi utomunka van, hogy a nyomtatasi barazdakat eltuntesse az ember. Az esetek tobbsegeben egyszerubb es sokkal olcsobb ujat venni az egesz tagy helyett, mint kicserelni egy alkatreszet. Persze a jovoben ez meg javulhat.
  • lammaer #11
    Most hol tartanak az árak?

    Rengeteg ilyen apró műanyag mütyürt kéne nyomtatni.... eltörik ez-az, aztán pótolni sokszor nem is lehet, a ragasztás meg sokszor nem opció.
  • AgentKis #10
    Wiki, Gugli majd segít!
    Kezdésnek...
  • AgentKis #9
    Na végre valaki, aki nem stukkert nyomtat...
    Egyébként háztartási eszközök törött műanyag alkatrészeit pótolni (is) remek dolog ez a 3D nyomtatás. Ha 50k HUF körül lesz és kilónként 3-5000 körül az "alapanyag" akkor venni fogok ilyet tutira. Hajjrá 3D printer!
  • Ferrer #8
    Arról is szívesen olvastam volna, hogy mi az isten az a 3D nyomtatás, tulajdonképpen.