Alex

Milyen fényképezőgépet vegyek karácsonyra?

Minél többet értünk a fotózáshoz annál nehezebb választ adni erre az egyszerű kérdésre. Nehéz eligazodni a típusok nagy választékában.

A legegyszerűbb eldobható szappantartóktól a profi munkagépekig terjedő kínálat teljes megismerése szinte lehetetlen, még a napi több órát csak ezzel foglalkozó fotósoknak is nagy kihívás. A web legtekintélyesebb tesztoldala, a DPreview szakértői a következő masinákat ajánlják: Canon PowerShot G15, Olympus XZ-2, Panasonic Lumix DMC-FZ200, Panasonic Lumix-DMC-ZS20 vagy Sony Cyber-shot RX100.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Canon G-sorozata minőségben a kompakt kategória tetején helyezkedik el. A legutolsó, G15-ös modell 12 megapixeles szenzort és ötszörös nagyítású (28 - 140mm, F1.8-2.8) optikát kapott. Erőssége a nagy fényerejű lencse, amivel még félhomályban is tökéletes felvételeket készíthetünk, illetve nappal kihasználhatjuk az ISO 80-ból adódó tisztaságot vagy a gyorsabb rekeszt, kiküszöbölendő kezünk remegését. Minden szabályozható kézzel, képminősége kiváló. Kiemelendő még a sztereó hangú HD videózás és a RAW rögzítés lehetősége. Hátsó kijelzője nem elforgatható, viszont így a gép kisebb és hordozhatóbb, mint G12 nevű elődje. Kiváló általános célú gép, bárkinek ajánlható.


Az Olympus XZ-2-ben szintén 12 megapixeles CMOS dolgozik. Zoomtartománya valamivel rövidebb, négyszeres (28 - 112mm) F1.8-2.5 fényerő mellett. Három collos kijelzője már elforgatható, mozgóképet ezzel is 1080p minőségben lehet rögzíteni. A PEN-sorozatú gépektől sok jó dolgot örökölt, képminősége kiváló, egyetlen hátrányaként nagy méretét lehetne kiemelni, de anélkül nem lehetne fogása ennyire kényelmes. Kezelése kiválóan testreszabható. Bárkinek ajánlható gép.


A sorban a két Panasonic következik, melyek közül a Lumix DMC-FZ200 számít a zászlóshajónak a szuperzoom kategóriában. A 12 megapixeles géphez egy 24-szeres nagyítású optikát párosítottak (25-600mm) fényereje a teljes tartományban F2.8 (!), amiből következően kevés fénynél is alacsony ISO-val fotózhatunk. Szerencsére képstabilizátorára is nagy hangsúlyt fektettek így teljes nagyításnál nem csak homályos ábrákat látunk, és a listában elsőként van rajta elektronikus kereső (1,3 megapixeles). Hátsó LCD-je ugyan nagy, 3 coll, de feleannyi, 460 ezer képpontos mint a korábbi Olympus.


Az eddig megszokott HD videó mellett nagysebességű felvételre is képes, 120 (HD) vagy 240 képkocka/másodperc sebességgel, igaz, utóbbit már csak 640 x 480-as felbontásban. Sorozatfelvételnél is kiemelkedik, 12 FPS-re képes. Hátránya, hogy a képek már ISO 1600-nál erősen zajosodni kezdenek, illetve felette a szűrő teljesen elmossa a fotók részleteit, ami RAW-ban használva némileg ellensúlyozható. Kategóriájának egyik legjobb terméke, rugalmassága és nagy zoomtartománya miatt leginkább utazáshoz ajánlható.


A Panasonic ZS20 szintén egy kiránduláshoz ajánlott típus, 20x zoom lencséje (24-480mm) és beépített GPS vevője mind ezt szolgálja. Főbb jellemzői még a 14 megapixeles szenzor, 10 képkocka/másodperces sorozatfelvétel és az 1080p60-as videórögzítés. Rugalmasságban nehéz megverni; ugyan házasságkötésnél ne ezt használjuk, de kis mérete kiváló mindennapi használati eszközzé teszi. A kezdőknek sokat segít az iAuto mód, amelynél csak exponálni kell, ellenben nincs rajta RAW felvételi lehetőség és a fehéregyensúly vagy a fókusz sem állítható kézzel - célcsoportja nem is tudja mik ezek. Képminősége valamivel átlag feletti, nem kiemelkedő.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Utoljára maradt a Sony Cyber-shot DSC-RX100, melyet egy hatalmas, egy collos 20 megapixeles CMOS szenzor köré építettek. Zeiss márkájú stabilizált optikája 3,5-szeres nagyítású (28-100mm, F1.8-4.9). Három collos LCD-je kiemelkedően finom felbontású, 1,2 millió pixeles, és szintén egyedi képessége, hogy Full HD felbontású videórögzítés közben is képes 17 megapixeles fotókat készíteni. Szenzora mérete miatt képminősége is kiemelkedő, a helyzetek többségében egy lépéssel versenytársai előtt jár. Csak a PowerShot G1 X nála is nagyobb, 1,5"-ös lapkája tudja megszorongatni, de cserébe az jóval drágább, és az egész gép mérete is nagyobb. A főbb funkciók külön gombot kaptak, módtárcsája testreszabható. Kompaktoktól szokatlanul jó minőségűek videói is, mely ráadásul rögzítés közben is szabályozható marad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)