MTI

A sötét energiát kutatja a világ legnagyobb digitális kamerája

Elkészítette első felvételeit a világ legnagyobb digitális kamerája, az 570 megapixeles felbontású DECam (Dark Energy Camera), amely a világegyetemet kitöltő erő, a rejtélyes sötét energia titkait kutatja.

A DECam nyolcévi munka eredményeként született meg, létrehozásában három kontinens szakemberei vettek részét. A csaknem egytonnás berendezést a Chicago mellett működő, nagyenergiájú részecskefizikára szakosodott nemzeti laboratóriumban (Fermilab) fejlesztették ki, majd a Chile hegyei között működő Cerro Toro obszervatórium 4 méteres Blanco teleszkópjára szerelték a telefonfülke-méretű eszközt. A projektet az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma és Nemzeti Tudományos Alapja, valamint brit, brazil, spanyol, német és svájci fejlesztési alapok finanszírozták.


A berendezés 62 CCD-je összességében 570 megapixeles felbontást nyújt

A DECam a maga nemében a legnagyobb teljesítményű műszer, amely minden egyes felvételén százezer galaxist képes "befogni" akár nyolcmilliárd fényévnyi távolságból is. A sötétenergia-felmérés, a Dark Energy Survey decemberben kezdődik. Öt év alatt a DECam segítségével részletes színes felvételeket készítenek az égbolt egy nyolcad részéről, bemérve 300 millió galaxist, százezer galaxishalmazt és négyezer szupernóvát. "A felmérés segít például megértenünk, hogy miért gyorsulva tágul a világegyetem, ahelyett, hogy a gravitáció hatására lassulna a folyamat" - hangsúlyozta Brenna Flaugher projektmenedzser, a Fermilab kutatója.

A DECam által készített első felvételek egyikén a Tukán csillagképben (Tucana), 17 ezer fényévnyire lévő 47 Tucanae (NGC 104 vagy Caldwell 106) gömbhalmaz látszik, amely egymillió csillag otthona, de készített a világ legnagyobb digitális kamerája képet a 60 millió fényévnyire, a Fornax galaxishalmazban lévő NGC 1365 katalógusjelű spirális csillagvárosról is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nailyenugysincs #2
    a következő iphone: a legújabb fejlesztésünknek köszönhetően a világon egyedülálló kameránk 570 megapixelre képes :D
  • Krumplipuska #1
    Az eredményt borítékolni lehet,a keresők megtalálják a sötét energiát (ott az a nagy sötétség ),a szkeptikusok pedig tagadni fogják. Szóval ott leszünk ahol ma is vagyunk :)
    Jaaa,és első :)