Alex

Egyre nagyobb lesz a fényképezőgépek szenzora

Lesz EOS 70D, de a félprofi DSLR modellek jövője a teljes képkocka méretű szenzorokban rejlik - nyilatkozta Masaya Maeda, a Canon fényképezőgéprészleget vezető igazgatója. A kompaktok jövőjét ezzel ellentétben nem az érzékelők növelése fogja megmenteni.

"Sokak szerint a digitális fényképezőgépek már érett piacnak számítanak, melyet az okostelefonok meg fognak enni. Egyetértek ezzel. A kompaktok szegmensében új koncepciókra van szükség. Ezt felismerve adtuk ki a PowerShot N-t, és más dolgokon is dolgozunk, melyekről még nem beszélhetek." - nyilatkozta a Dpreview-nak az igazgató. Azonban azt leszögezte, hogy az okostelefonok és a kompakt fényképezőgépek képminősége közötti különbséget megnövelő nagyobb érzékelők nem jelentenek megoldást a problémára. "Valóban létezik egy ilyen rés, de ez nem túl nagy. Úgy véljük, jól egyensúlyozunk az ár, a képminőség és a méret triója között. Persze számos más kombináció is lehetséges, de az APS-C alatti következő logikus chipméret szerintünk a 1/2.3 inch."

"A szíliciumvezetők technológiája továbbra is fejlődik. A válasz változhat, de jelenleg az 1/2.3 a megfelelő méret. Az emberek nagyobb távolságról szeretnének fotózni és jó képeket akarnak készíteni kevés fénynél is - ezek az igények. Ezen a területen mindig lesz egy szakadék az okostelefonok és a kompakt fényképezőgépek között. Véleményem szerint az ez utáni lépcsőfok már az APS-C, mely már kevés fénynél is használható. Ez volt az oka annak, hogy a PowerShot G1 X és az EOS-M ilyet használ."


Az EOS-M jóval kisebb a hagyományos DSLR gépeknél

Hisz abban, hogy a felhasználók tudják mitől lesz jó fotóik minősége. "Ha képmegosztó oldalakon tallózunk, például Instagram képeket nézegetünk, akkor a legtöbb lájkot és a legtöbb kommentet azok a fotók kapják, melyek cserélhető objektíves géppel vagy kompakt fényképezőgéppel készültek. Olyanokat kérdeznek ezek alatt, miszerint 'hogyan csináltad?', és a válasz az, hogy fényképezőgéppel. Ezen megértés ellenére elismeri, hogy az EOS-M még nem volt képes kiaknázni az ebben a piacban rejlő lehetőségeket. "A globális forgalmi adatokat látva egyértelmű, hogy csak néhány régióban vagyunk erősek: nagyon pozitívak az eladásaink Japánban és Dél-Kelet Ázsiában, de ezeken túl máshol nem jelentős a piaci részesedésünk."

"Az EOS-M mögött rejlő koncepció egy olyan cserélhető objektíves fényképezőgép létrehozása volt, ami olyan kicsi amennyire az lehetséges, de eközben megtartja az EOS termékek minőségét. Támogatnia kell objektívek széles választékát, enélkül ugyanis nincs értelme legyártani. Az adatok alapján az EOS-M felhasználók kevés objektívet használnak, szóval a kihívás most attraktív objektívek piacra dobása." Manapság a teljes képkocka méretű szenzor 6D-méretű és áru fényképezőgépekben is megjelenik, így a félprofi szinten az APS-C megkérdőjeleződött. "Ez a kérdés megfontolás alatt áll nálunk. Jelenleg a félprofi felhasználók még igénylik az APS-C-t, de a jövőben úgy vélem növekedést fogunk látni a full frame modellek terén. De ha így is lesz az még nem zárja be a kaput az EOS 70D előtt, valamikor a jövőben várható még a megjelenése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • george71 #31
    Amit elfelejtettem, hogy a sony ericsson 750i-nek legalább volt lencsevédője..

    A mai okostelókon minden csupa maszat, pihe.. és egy egy ekkorka 'lencsén' nagyon számít egy szösz is..
  • george71 #30
    bocsi de a ledes vaku persze bevillant egy fehér hátténél 30cm-ről.. De próbáld már ki este az utcán, de legalább 6-8méteres távolságba.. vagy Duna-partról a túlsó partra.. Aztán ha ott vagy majd meglátod hogy a hangyányi optikád és képérzékelőd valódi sötétben semmi nem ér.

    Megértem hogy macerás egy fényképezőt sok embernek "cipelni", de a GSM-fotó nem vált ki mindent... mondjuk egy 20.000Ft-ig tán kivált pár gépet..de a zoom és a komolyabb optika lenyomja mobilt.
    Aki fotózni akar, úgysem mobillal teszi.. persze ez az én véleményem. Én is csináltam mobillal.. mert nem lógott a nyakamba se a Nikon DSLR, se a Minolta...a kényszer nagyúr -de azóta 1000x meggondolom hogy hová indulok el gép nélkül..
  • nagylzs3 #29
    A képérzékelő méret növelés legnagyobb "hátránya", hogy ahhoz bizony nagyobb méretű optika is kell. És manapság már nem az elektronika az igazán drága egy gépben, hanem a jó optika. Akár többször annyiba is kerülhet.

    Persze akinek sok pénze van az úgyis kifizeti...
  • Tinman #28
    Bizony-bizony.

    SŐT!

    Az alábbi képet TELJESEN SÖTÉTBEN, mindent autobeállításon hagyva készítettem az N8-ammal, semmilyen utólagos módosítás nem történt rajta:

    KATT

    Még 1x: TELJESEN SÖTÉTBEN.

    Kitartok a Nokia mellett. Amíg továbbra is elintézik nekem, hogy nem kell kompakt vagy picit afeletti fényképezőgépre költenem, addig rám számíthatnak
  • G_ArchAngel #27
    Van otthon is, de én Londonban élek:)

    Igen, a képek sajnos kevesek önmagukban. A kapcsolati tőke sokkal értékesebb. Sajnos nekem nem kenyerem a s_ggnyalás, de pár hónapja van ügynököm, aki tisztességes jutalék ellenében elvégzi a piszkos munkát.
    Nagyon nehéz ebből megélni. Lehet soha nem fogom megérteni miért hagytam ott egy biztos építész állást egy bizonytalan kalandért, főleg 40 felé közeledve, de mikor látja az ember a képeit 6m-es nagyításban, magazin címlapján vagy az angol Vogue-ban, akkor egy pillanatra minden súlyos gondolat elillan és rájövök, hogy megérte...

    Sokáig én is hittem az eszközökben, de kellett pár pofon az élettől, hogy az ember rájöjjön, hogy azok csak segítik az előrehaladásban, de nem indítják el a cél felé.
  • Yv@n #26
    "A Hassi azért kell, mert reklámra szeretnék specializálódni és ott kellenek a részletek, dinamika és hibátlan tónusok."
    Van erre itthon fizető kereslet?

    Nálam a fotózás egy végtelen pénznyelő... :)
    Persze csak hobbi, de úgy látom, hogy ahogy lassan már a kenyérpirítón is lesz fényképező, és mindenki fotós, úgy egyre nehezebb érvényesülni is, eladni "magad".

    Pedig jó lenne legalább egy kis zsebpénzt keresni vele, amit vissza lehet forgatni további kütyük vásárlásába.
  • pixx #25
    Van tubeon egy csatorna, digitalrev a neve, egy kínai srác teszteli az új gépeket, és segít kezdőknek. Olyan top gear csak fényképezőkkel.
    Ő meg szokott hívni, komoly divatfotósokat, portrésokat stb. Add neki egy gagyi gépet, meg vakut, és hajrá.
    20-30 dolláros gépekkel is nagyon jó képeket csinálnak, persze nem elsőre. Mind azt mondja, tök mindegy milyen géped van, a fotós, aki számít a gép mögött.
    És szerintem ezt bárki alátámasztja, aki komoly fotós, nyilván ha van tudás, érdemes beruházni egy gépbe, ami többet tud.
    Nemrég belefutottam egy srácba, esküvői filmeket csinál, és fényképez. Venni akart egy MarkII, és nem tudta, hogy videózáshoz, jó lesz-e neki az 1/4000 záridő... mondom neki bravó, remélem fényképezni is így tudsz. Beismerte, hogy fingja sincs róla, de majd megtanulja...
    Szóval sznobokból van elég, és ha kattint kettőt, egy drága géppel, akkor már azt hiszi fotós.
    Ahogy írtad G_ArchAngel vannak fotósok, meg eszköz használok, és abból van több sajnos...
  • george71 #24
    Tisztelem amit csinálsz, nem is rosszul, én a "divatot" nem bírom..már hogy a képeknek egy valótlan világot kell ábrázolniuk.. hogy a modellek az utcán felismerhetetlenek...smink és photoshop nélkül. vicces mikor egy képen két hónalja van egy nőnek..vagy a vállán felejtettek egy kezet, ill. ujjakat.. leretusálták a fél ruhát véletlen :-)) Sajnos én ezt látom a mai lapokban..ezért is írtam az előbb amit írtam.
    Én szeretem a valóságot olyannak amilyen.. persze nem vagyunk egyformák és ez így van jól. :-)
  • G_ArchAngel #23
    A divatfotok mar csak ilyenek. Senkit nem erdekel az eredeti szin. Neha lila a fu, sarga az eg vagy kek a modell bore...
    Ez nem National Geographic :D

    A masik, hogy ezek a kepek igenylik a PS-t, manapsag fotozni es retusalni is kiemelkedoen kell (en meg nem tartok itt!), hogy eszrevegyenek. Tul sokan fotoznak es nehez kitunni a tomegbol.
  • george71 #22
    Hát én mindenhová a Nikonnal megyek..kivéve a víz alá.. oda egy kompakt Olympus géppel. eddig D60-as volt.. most D3200. Engem is érdekel a minőség, de nálam nem a photoshop készíti a képet, hanem én. 30éve fotózom a SAJÁT RÉSZRE.. nem a szakmám.. de nálam a lényeg a valóságot látni-láttatni - megmutatni valamit ahogy azt én láttam, nem ahogy a szeretném látni-és szétshoppolva.. Lehet nem minden képem lesz szép és tiszta, de a sajátom és emlék.
    Az iPHONE szerintem [email protected] ezen lehet vitázni..akkor se lehet egy napon említeni egy dslr géppel.. persze egy tíz éves géppel hasonlítod, akkor az más..szerintem aminek nincs objektívje az nem gép !
    Nem célom sarazni- de megnéztem a képeid is.
    1. ilyen zöld ég nincs !! -baromi jók lennének..de így műanyag :-/
    2. a legtöbb képen az az idegesítő füstszerű, tejszerű maszk -borzasztó (nekem)
    pl.zongoránál lány..
    3.fakó-szőke modell,fehér bőrrel beleveszik a fehér háttérbe.
    4. a bányász fotók mesterkélten barnák,bronz színűek- túl hangsúlyossá akarod tenni p.shoppal..

    A fashion képeid közt van irigylésre méltó.. de pont azok, amelyek nem természetes színekkel és szép háttérrel készültek, nincs rajtuk tejszerű maszk.. irreális színvilág.

    A felhasználót úgy értettem, hogy mindenre használják a gépüket, nem csak fashion és glamour fotózásra.. azokra akik hétköznapi emberek, elutaznak -és emlékeket készítenek..maguknak ! Én se azért osztottam meg a fotóm, mert a legjobbnak hiszem, csak mert a témához kapcsolva magyaráztam, hogy a mobilfotó képtelen bizonyos dolgokra..(fix látószög, gyenge és kicsi CCD) Engem is 'utálnak' sokan, mikor azt mondom amibe nem lehet belenézni az nem gép(nincs opt.kereső).

    Láttam Gárdi Balázs képeit, mindig csodálom hová eljut.. miket lát, de nem minden képe tetszik.. pont az a művi hatás..az riaszt el.
    "Jó nagy parasztvakítás, egy csillogó effekt" - mondja Stiller Ákos, a Magyarországon elsőként Hipstamatic-képeket készítő fotós is. Szerinte "azért vannak beleszerelmesedve az emberek, mert nagyon jól néz ki". ORIGO-n láttam amikor az AK gépkarabélyra az írja orosz puska... kiábrándító, hogy köztük él, de ennyit nem tud :-P

    Instagram , Hipstamatic = parasztvakítás, igazat adok a kritikusoknak. Ezek csak alkalmazások, amivel még több kínai iPhone lehet eladni, ami 20eFt-ot ér.. és 200eFt-ért adják.