Alex

Nem ajánlott cserélhető objektíves géppel menni az Olimpiára

A játékokat szervező vezetők figyelmeztetést adtak ki a nézőknek, mely szerint ne vigyenek DSLR fényképezőgépet a Wembley stadionba.

A intelem tárgya most kivételesen nem a terrorveszély, hanem az attól való félelem, hogy a médiaakkreditációval nem rendelkező átlagemberek az eseményekről szóló engedély nélkül rögzített fotókkal és videókkal árasztják el az internetet, illetve a YouTube csatornákat. A nyilatkozat érdekes azt figyelembe véve, hogy semmilyen konkrét utasítást nem közöltek a biztonsági személyzettel, miszerint mi a különbség a profi és a nem profi eszközök között, ráadásul napjainkban a "lakossági" típusok között is sok a cserélhető objektíves.

Más létesítményeknél csak a nagy zoomátfogású objektíveket nevezték meg tiltottnak, konkrétan 30 centiméteres mérethatárt határoztak meg. A Wembley szóvivője, Keith Cooper szerint ezzel szemben semmifajta komolyabb gépet nem engednek bevinni, és mivel kitiltás esetén a bejáratnál nem tartanak fenn megőrzőhelyet, közölte: "kétely esetén hagyják otthon az eszközt". Kifejtette, hogy a szervezők azért nem konkrét terméklista alapján dolgoznak, mivel az alapos vizsgálat az emberek feltorlódását okozná a beléptetőkapuknál, és várakozása szerint a döntés csak a közönség törtrészét kitevő hobbifotósokra lesz kihatással.


A londoni olimpia néhány stadionja

"Tény, hogy ez nem egy egzakt meghatározás, de érzésünk szerint a korlátozás a múltban eddig is működött, miért változtatnánk rajta." A labdarugó szövetség (Football Association, FA) szóvivője az AP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy ugyanaz a biztonsági személyzet lesz, mint más eseményeknél, és eddig nem volt ezzel kapcsolatos problémájuk. "A stadion gyakorlatias álláspontra helyezkedik, és van tapasztalata a dolog kezelésében. Ha egy hatalmas objektívet látunk valószínűleg nem fogjuk beengedni."

Az AP megpróbálta elérni az üggyel kapcsolatban a 2012-es londoni játékok egyik főszponzora, a Panasonic illetékeseit, mivel a minap indították új termékvonaluk reklámkampányát. Az első olimpiai focimeccs július 29-én lesz a Wembleyben, az A csoportban Nagy Britannia és az Egyesült Arab Emirátusok között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dpapa100 #18
  én ajánlok egy gépet! Viccen kívül: számomra nagyon fontos lenne, hogy egy Nikon Coolpix L810 sorsoláson nyert fényképezőgép gazdára találjon, én sajnos nem tudom megtartani, pedig nagyon szeretném.
  Csak hirdetések feladása miatt bontottam ki, de ki sem próbáltam, hogy vadi új maradjon.
  2 év Extreme Digital garancia 2012.07.23-tól kezd.!
  A számlán 60 ezer Ft az értéke, eladnám 49 ezerért - ha postáznom kell, személyes átvétellel 47 ezer. Cím: Kiskunhalas e-mail: [email protected]
  Köszönöm, ha nem törlik ki azonnal.
 • FoodLFG #17
  Kosárlabda meccseket majd le kellene szedni torrentről (tod ki nézi SD minőségben... :D). Az amerikaiak nagyon esküdöztek, hogy most majd beverik mindenki pofáját keményen, úgy hallottam.

  Tud valaki valami jó torrent oldalt, amin ilyen sporteseményeket osztanak meg ?
 • Zoli007 #16
  Mi volt 84-ben?
 • joghurt3 #15
  Minek is akarnál bevinni egy számottevő fényképezőgépet, ha aprópénzt sem vihetsz be (mert hogy zokniba rakva mekkorát lehet ütni vele - a kulccsomóval nincs bajuk), és sültkrumpliból is csak McDonald's-osat ehetsz? Tudomásul kell venni, hogy az olimpia 1984 óta szigorúan csak egy üzleti vállalkozás, és te nem veszélyeztetheted a főszponzorok érdekeit.
 • nextman #14
  Igy van, viheted a legkomolyabb Leica-t is objektiv nelkul:)
 • Cat #13
  A 30 cm az milyen zoomátfogás?

  Semmilyen. Ott van a mondatban hogy "mérethatár", azaz 30 centisnél nagyobb fotós cucc nem vihető be sehova. Ebben benne van az állvány vagy egy hatalmas teleobjektív is.
 • kjhun #12
  ....hogy semmilyen konkrét utasítást nem közöltek a biztonsági személyzettel, miszerint mi a különbség a profi és a nem profi eszközök között, ráadásul napjainkban a "lakossági" típusok között is sok a cserélhető objektíves.

  A cserélhető objektíves gépeket konkrétan nem jelölték meg. Amit linkeltem példát, annak a benne lévő zoom-objektívnek 1000 mm-es (35mm-re átszámolt ekvivalens) a maximális fókusza. Hogy azt veszik figyelembe, vagy csak a valódi fókuszt, az jó kérdés. Mivel a reális fókusza csak 4.3-180mm (35mm-re: 24-1000mm). A cserélhető objektívesek közt van nagyobb is, de azokban nagyobb az érzékelő is általában. Vagyis ezzel a géppel max zoom-nál kissebb érzékelővel közelebbi képet csinálhatsz, mint egy cserélhető objektívessel, amiben nagyobb érzékelő van, egy 300 mm-es optikával, ha pont akkora az érzékelő, hogy a 35mm-re átszámolt ekvivalens fókusz is ugyanennyi, mint a valódi fókusztávolság, vagy picit több. Vagy, ha netán hagyományos 35mm-es filmmel használható fényképezőt használnál, cserélhető objektívvel.

  Felülnézeti kép:
 • Möci #11
  "Ilyen gépekre gondoltak leginkább, hogy tilos bevinni (Ennek 42*-es zoom-ja van):"

  Valóban?! És ehhez milyen csere objektíveket ajánlanál...Okoska?
 • kjhun #10
  A 30 cm, az semmilyen zoom, hanem gyaníthatóan, a 30 cm-es, vagyis 300 mm-es fókusztávolsággal bíró objektívekre gondolhattak. Gondolom nem zoom-átfogásra gondoltak, mert akkor téves a megjelölés, nem cm-ben mérjük ezt, csupán egy számmal, vagyis pl.: 20*/20X vagy leírva a tartományt: 6 - 60 mm. Frontlencse átmérőben igen csak nagy lenne, ekkorákat ritkán látni már a pályák szélén, de akadhat 1-2 db még. Inkább 10-25 cm közöttiek a szokásos. Amik, minimum 1-2 m-es fókusszal rendelkeznek. Amúgy viszel egy kis zoom-os kompakt gépet, amire a 35 mm-es kisfilmre vonatkoztatott ekvivalens fókusz nincs ráírva, akkor elvileg beviheted, ha például az objektív valódi fókusza 8-240 mm-ig terjed.

  Ilyen gépekre gondoltak leginkább, hogy tilos bevinni (Ennek 42*-es zoom-ja van):  Meg van már wifi-s fényképező is.
 • gemihu #9
  "Más létesítményeknél csak a nagy zoomátfogású objektíveket nevezték meg tiltottnak, konkrétan 30 centiméteres mérethatárt határoztak meg" A 30 cm az milyen zoomátfogás?